Klantenbeoordeling 8.2/10

Trendbreuk? Geldverstrekkers verhogen de hypotheekrente

Na maanden van rentedalingen, hebben de eerste geldverstrekkers de hypotheekrente verhoogd. Is er sprake van een trendbreuk? Lees onze analyse.

Hypotheekrente fors gedaald

De afgelopen maanden verlaagde de ene na de andere geldverstrekker de hypotheekrente. Daarmee volgden ze de dalende rente op de kapitaalmarkt. Deze graadmeter voor de lange rente raakte in een duikvlucht nadat de Europese Centrale Bank (ECB) bekend maakte de stimuleringsmaatregelen voor de economie de intensiveren.

De ECB houdt de rentes laag om de bestedingen in de Eurozone aan te jagen. Dit is nodig nadat de onzekerheid in de zomer toenam, onder andere door de naderde Brexit en handeldoorlog tussen VS en China.

In november is de (voorlopig) laatste maatregelen van het stimuleringspakket geëffectueerd.

Nog dit jaar profiteren van de lage rentestand?Bereken jouw laagste rente voor aankoop of oversluiten >

Graadmeter voor lange rente loopt op

Sinds een aantal weken loopt de kapitaalmarktrente weer op, zoals te zien in onderstaande grafiek. Dit komt met name omdat de onzekerheid is afgenomen. De Brexit-datum is verschoven naar 31 januari 2020 en de VS en China zijn tot een gedeeltelijk handelsakkoord gekomen.

Inmiddels hebben ook de eerste geldverstrekkers hun hypotheekrente verhoogd. Dit zijn met name de aanbieders die een zeer scherpe rente bieden. Zij zitten met hun tarieven het dichtst op de marktrente en ‘voelen’ het direct als deze oploopt. Om te voorkomen dat ze marge inleveren, verhogen ze dus de hypotheekrente.

trendbreuk hypotheekrente

(Bron: Bloomberg)

Winnaars concurrentieslag verhogen hypotheekrente

Een goed voorbeeld van bovenstaande renteontwikkeling zijn ABN AMRO en Florius. Beide hypotheekaanbieders hebben de afgelopen maanden flink marktaandeel gewonnen door telkens de laagste hypotheekrente te bieden.


Zo deed ABN AMRO het goed op de hypotheekrente 20 jaar vast bij aflossingsvrij en met overwaarde. Dit is momenteel de grootste groeimarkt, aldus consultancybureau IG&H.

Zowel ABN AMRO en Florius stijgen een plek in de top 10 van grootste geldverstrekkers in Nederland en staan nu op respectievelijk de tweede en de vierde plaats. Daarmee kun je ze tot de winnaars van de meest recente concurrentieslag rekenen. Beide zijn nu bij de eerste geldverstrekkers die de hypotheekrente verhogen.

De komende maand wordt duidelijk of deze renteverhogingen een correctie zijn op de extreem lage rente of dat we er sprake is van een trendbreuk. Start nu uw aanvraag als u dit jaar wilt profiteren van de lage rente.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct