Klantenbeoordeling 8.2/10

Tussentijds de hypotheekrente verlagen? Kom in actie!

Nog altijd past een deel van de banken de hypotheekrente niet na aflossen of een stijging van de huizenprijs. Kom zelf in actie voor een lagere rente.

Hypotheekrente wordt mede bepaald door de risico-opslag

Bij het afsluiten van de hypotheek legt de hypotheekrente voor een aantal jaren vast. Tijdens deze rentevaste periode bent u verzekerd tegen rentestijging. Wat veel huizenbezitters niet weten is dat de hypotheekrente wel kan dalen. Zelfs zonder het hypotheekcontract open te breken met oversluiten of rentemiddeling

Ook je hypotheekrente verlagen?Bereken je mogelijkheden >

De hoogte van jouw hypotheekrente wordt namelijk deels bepaald door de verhouding tussen de hypotheeksom en de woningwaarde. Daarbij geldt: is deze verhouding hoog, dan loopt de bank meer risico en is de hypotheekrente hoger.

Banken hanteren verschillende risicoklassen met daaraan gekoppeld een opslag bovenop de hypotheekrente. Uitzondering hierop is de NHG-hypotheek, welke geen risicoklassen kent.

Lagere hypotheekrente gedurende van de rentevastperiode

De verhouding tussen de hypotheek en de woningwaarde kan gedurende de rentevastperiode dalen. Door af te lossen of een hogere woningwaarde kun je in een lagere risicoklassen komen waarbij de risico-opslag geheel of deels vervalt.

Niet elke bank verlaagt echter automatisch de hypotheekrente voor jou, al zijn dit er wel steeds meer. Bij het grootste deel van de hypotheken moet de klant dit zelf aan de bank vragen, waaronder grote banken als ABN AMRO, ING en Rabobank.

Het is dus belangrijk om dit in de gaten te houden en zelf in actie te komen als een lagere rente mogelijk is.

Niet meer van deze tijd

Dan zijn er nog de hypotheekproducten waarbij het niet mogelijk is om tijdens de rentevastperiode de hypotheekrente te verlagen. Niet meer van deze tijd vinden wij.


Nu annuïtair of lineair aflossen verplicht is bij nieuwe hypotheken, de huizenprijs stijgt en de hypotheekrente ook nog eens lang wordt vastgezet, is de kans groot dat je ten onrechte een te hoge hypotheekrente betaalt.

We adviseren dan ook om de risico-opslag mee te nemen in de hypotheekvergelijking. Het kan zelfs zijn dat je met een iets hogere hypotheekrente op het einde van de looptijd goedkoper uit bent.

Verder lezen: 8 manieren om de hypotheekrente te verlagen.
 

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Tussentijds de hypotheekrente verlagen? Kom in actie!".

  1. Bedenk goed dat je met een NHG hypotheek niet gebruik kunt maken van een lager rentetarief in geval verhouding schuld / waarde woning bijvoorbeeld richting 50% gaat. Bij NHG is er geen aanpassing. Je blijft 30 jaar hetzelfde betalen. Enige wat dan rest is dan blijven aflossen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct