Klantenbeoordeling 7.7/10

Tweedehands auto verkopen: snel, gemakkelijk en voordelig?

Wil je je tweedehands auto verkopen? Dan kun je grofweg kiezen uit drie verkoopkanalen met elk eigen voor- en nadelen. Wat vind jij belangrijk: snelheid, gemak of voordeel?

Particuliere autoverkoop

De particuliere verkoop van auto’s gaat vandaag de dag grotendeels via online advertentiesites. Hierbij kun je denken aan Marktplaats, Speurders, Tweedehands, Autotrack en AutoScout24. Daar adverteren is vaak kosteloos. Voor extra zichtbaarheid van de advertentie moet je wel betalen.

De particuliere autoverkoop levert verreweg de hoogste verkoopprijs op in vergelijking met andere kanalen. Wel kan het verkopen van je auto lang duren. Alleen op Markplaats verschijnen dagelijks 6000 nieuwe advertenties. Daarbij concurreer je met autohandelaren die hun volledige showroom adverteren én advertentiebudget inzetten. Probeer dan maar eens op te vallen. Ook ben je zelf verantwoordelijk voor de administratieve afwikkeling van de autoverkoop.

Tweedehands auto kopen? Bekijk onze top 10 autosites.

Inruilen bij de dealer

Als je een nieuwe auto gaat kopen, is inruilen bij de dealer een gemakkelijke optie. Bij de koop van je nieuwe auto onderhandel je over de inruilwaarde van je oude auto. Op de afleverdatum is vervolgens alles geregeld.

Hou er rekening mee dat je vaak een lagere prijs ontvangt voor je tweedehands auto. Hierbij speelt ook mee dat de inruilwaarde belangrijk is voor het bedingen van korting op je nieuwe auto. Lees ook: autoleningen via een dealer zijn vaak duurder dan je denkt.

Verkopen aan opkoper

Relatief nieuw is: je tweedehands auto verkopen aan een online verkoopportaal. Het is de snelste manier om een redelijke prijs voor je tweedehands auto te krijgen.

De autoverkoop kan vaak binnen 24 uur al afgerond zijn. Daarnaast word je auto altijd gekocht. De administratieve afwikkeling wordt geregeld door de opkoper. De prijs die je krijgt voor je tweedehands auto is doorgaans iets lager dan de prijs bij particuliere verkoop.


Rekenvoorbeeld verkoopkanalen

Het prijsverschil tussen particuliere verkoop, inruilen en opkopen is onmogelijk exact te bepalen. Om toch een globaal idee te krijgen van dit verschil bekijken we de dagwaarde en vraagprijzen van een Volkswagen Passat 1.6 TDI uit 2011 met meer dan 150.000 kilometer op de teller.

  • Op Marktplaats.nl is de hoogste en laagste vraagprijs voor dit model respectievelijk € 14.650,- en € 5.875,-. Over het algemeen is de hoogste vraagprijs op Marktplaats.nl een indicatie van de hoogst mogelijk prijs die jouw auto kan opleveren.
  • De dagwaarde voor het model met de hoogste vraagprijs op basis van kenteken is € 8.930,-. Dit is de maximale waarde die een opkoper voor jouw auto zal geven.
  • Een indicatie van de inruilwaarde van jouw auto bij een dealer komt grofweg neer op de laagste prijs op Marktplaats.nl met aftrek van nog eens € 1000,-.

Verkoop op jouw manier

Er zijn dus genoeg mogelijkheden om jouw tweedehands auto van de hand te doen die allemaal hun eigen voordelen hebben. Het grootste voordeel van particuliere verkoop is dat je de beste prijs voor je auto krijgt. Inruilen dient vooral het gemak, omdat alles samen met de koop van je nieuwe auto wordt geregeld. Je auto aanbieden aan een opkoper heeft als grootste voordeel dat je gegarandeerd binnen enkele dagen een prima prijs voor je auto op je bankrekening hebt staan.

Meer bespaartips

Ga je na de verkoop op zoek naar een andere auto dan hebben we nog twee bespaartips voor je:

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct