Klantenbeoordeling 9.7/10

Vakantiegeld: aflossen, sparen of uitgeven? wat is wijsheid?

Het is weer die tijd van het jaar: je vakantiegeld is onderweg. Moet je dit vakantiegeld gebruiken om schulden af te lossen, te sparen of te genieten van een welverdiende vakantie? In dit artikel bespreken we de verschillende opties en bieden we inzichten om je te helpen een weloverwogen keuze te maken.

Schulden aflossen met vakantiegeld

Een van de meest verstandige opties voor het vakantiegeld is het aflossen van schulden. Geef daarbij prioriteit de duurste leningen, zoals creditcardschulden, roodstaan en een persoonlijke lening. Door extra betalingen te doen, verlaag je niet alleen het openstaande bedrag, maar bespaar je ook direct op de rentekosten.

De hypotheek aflossen met spaargeld kan natuurlijk ook. Lees dan waar je op moet letten.

Je vakantiegeld op de spaarrekening zetten

Een jaar geleden zou het advies zijn je vakantiegeld vooral niet op je spaarrekening te zetten. Tenzij je een buffer nodig hebt voor als het tegenzit. Door de lage spaarrente, was het rendement op je vakantiegeld laag of zelfs negatief.

Hoe anders is dat nu. De spaarrente is de afgelopen maanden flink gestegen. Je vakantiegeld sparen loont hierdoor weer.

De hoogste spaarrente in Nederland is momenteel 2,01% en wordt aangeboden door Bunq, waar je kunt sparen via een app.

Andere Nederlandse banken met aantrekkelijke spaaraanbiedingen zijn Leaseplan Bank met een spaarrente van 1,51% en Centraal Beheer met een spaarrente van 1,05%.


Over de grens zijn de spaarrentes nog iets hoger. Dit zijn op dit moment de hoogste rentes voor een vrij opneembare spaarrekening:

Voor een nog hogere spaarrente kun je een deel van je spaargeld tijdelijk vastzetten in een deposito. Een tip is om je spaargeld te spreiden over meerdere deposito’s met verschillende looptijden. Zo komt er regelmatig een bedrag vrij, inclusief een aantrekkelijke rente.

Je vakantiegeld uitgeven

Natuurlijk is er niets mis met het genieten van je vakantiegeld en het uitgeven aan iets waar je al lang naar verlangt. Het kan een beloning zijn voor al je harde werk gedurende het jaar. Stel jezelf enkele vragen: is deze aankoop echt de moeite waard? Gaat het om iets wat je nodig hebt of is het meer een impulsieve aankoop?

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Hoogste spaarrente

De hoogste rente voor jouw spaargeld.

Internetsparen

Open een vrij opneembare spaarrekening.

Deposito sparen

Zet je spaargeld vast voor meer spaarrente.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct