Klantenbeoordeling 7.7/10

Vakantiegeld: hoeveel krijg je en wat ga je ermee doen?

Eind mei krijgen veel Nederlanders vakantiegeld. Niet alleen in loondienst, maar ook via AOW en UWV. Hoeveel vakantiegeld krijg je en wat kun je ermee doen.

Hoeveel vakantiegeld krijg je?

Het vakantiegeld is voor de meeste mensen 8% van het brutoloon van het afgelopen jaar (mei tot mei) . Dit is het bruto vakantiegeld, wat ongeveer overeenkomt met een maandsalaris. Over dit bedrag betaal je echter belasting waardoor het netto vakantiegeld lager uitvalt.

Omdat vakantiegeld aanvullend is op je loon, valt het volledige bedrag in je hoogste belastingschijf. Hierdoor betaal je relatief veel belasting over het vakantiegeld. Daar staat tegenover dat als je recht hebt op heffingskorting, dit ook over bij de belasting over vakantiegeld in rekening wordt gebracht.

Rekenvoorbeeld vakantiegeld 2020 modaal inkomen

We berekenen het vakantiegeld voor een modaal inkomen in 2020

  • Bruto jaarinkomen: € 36.500,-
  • Vakantiegeld bruto: € 2.704,-
  • Vakantiegeld netto: € 1.378,-

Het vakantiegeld bij AOW kun je eenvoudig berekenen op de website van SVB. Voor het vakantiegeld via UWV kun je op Mijn UVW.

Vakantiegeld sparen tegen een hogere rente?Bekijk het actuele aanbod voor depositosparen >

Wat doe je met je vakantiegeld? (4 tips)

Het vakantiegeld was ooit bedoeld om op vakantie te gaan. Zonder dit bedrag in mei, konden werknemers het niet veroorloven op vakantie te gaan. Tegenwoordig wordt het vakantiegeld in mindere mate gebruikt om op vakantie te gaan. Al staat ‘uitgeven’ nog altijd hoog op het lijstje van bestedingsdoelen.

Voor wie het vakantiegeld wil gebruiken om een rendement te maken, hebben we een 4 tips.

1. Dure lening(en) aflossen

Door het vakantiegeld te gebruiken om een lening af te lossen, verlaag je direct je maandlast. Kies daarbij eerst voor de duurste leningen, zoals rood staan, minileningen en postorder krediet. Je besparing is dan het grootst. Heb je nog leningen die je niet direct kunt aflossen, dan kan het interessant zijn om deze over te sluiten.

2. Depositosparen (misschien wel over de grens)

De spaarrente is historisch laag en dit zal naar verwachting nog wel even zo blijven. Wie het vakantiegeld wil sparen met toch nog een beetje rendement, moet bedrag tijdelijk vastzetten in een deposito. Misschien wel over de grens. Sparen in het buitenland is makkelijker geworden nu je online een rekening kunt openen bij een Europese bank, in het Nederlands

Bekijk ons volledige aanbod voor deposito sparen in binnen- en buitenland

3. Investeren in je huis of hypotheek

Je vakantiegeld investeren in huis en hypotheek is waardevast en kan een mooie besparing opleveren. Denk bijvoorbeeld aan:


4. Beleggen (op de beurs, in ondernemingen of pensioensparen)

Wie wat meer risico met zijn of haar vakantiegeld wil en kan nemen, kan starten met beleggen. Je hebt daarin de keuze om zelf aan de slag te gaan bij een broker, of te kiezen voor een beleggingsfonds waarin voor je belegd wordt.

Met pensioensparen kun je eenmalig of maandelijks geld opzij zetten als aanvulling op je pensioen (fiscaal vriendelijk). En denk ook eens aan crowdfunding om je vakantie rechtstreeks te investeren Nederlandse ondernemingen 

Wat ga jij doen met je vakantiegeld? Vertel het in een reactie onder dit artikel.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct