Klantenbeoordeling 8.2/10

Is vakantiegeld sparen de moeite waard?

Eind mei ontvangen veel Nederlanders vakantiegeld. Dit is het moment waarop banken met acties rondom de spaarrente komen. Is vakantiegeld sparen dit jaar de moeite waard?

Update: dit zijn de vakantiegeldacties voor 2016.

Vakantiegeld eind mei

De meeste werknemers in loondienst ontvangen eind mei 8% van hun bruto loon als vakantiegeld. Ook met een uitkering of na de AOW-leeftijd heb je recht op vakantiegeld. In veel gevallen is dit ook 8% van de bruto uitkering of pensioen.

In totaal wordt in Nederland tussen de 14 en 17 miljard uitgekeerd. Niet alleen de toeristische sector profiteert hiervan. Naast de 50% die aangeeft dit jaar het vakantiegeld uit te geven aan de vakantie, zijn luxe producten en sparen de belangrijkste bestedingsdoelen.

Acties spaarrente

Dit is traditioneel ook het moment dat banken met hun spaaracties komen. Geheel in lijn met de lage spaarrente vallen de acties om spaargeld binnen te halen dit jaar wat tegen. In veel gevallen gaat het om een win-actie of klein cadeau in ruil voor een minimale inleg:

  • ABN AMRO verloot reizen bij € 1000,- inleg
  • Zwitserleven geeft een cadeaukaart van de Bijenkorf bij € 1000,- inleg
  • ING geeft een Rituals-pakket bij € 500,- inleg

Nieuw dit jaar zijn de banken die aan goede doelen schenken bij een minimale inleg van € 1000,-. ASN schenkt € 50,- aan de Bijenstichting en A.S.R € 10,- aan Stichting Fair Chance Nepal.


MoneYou is dit jaar de enige bank die een hogere spaarrente biedt. Wie van 11 mei tot 16 juni minimaal € 1000,- inlegt ontvangt een hogere spaarrente. In de periode van 16 juni tot 1 september 2015 ben je bij MoneYou verzekerd van 0,3% extra spaarrente. Omdat het echter over je inleg in die periode gaat, is het niet meer dan een extraatje.

Spaarrente vergelijken

Voor een hogere spaarrente kunt u altijd nog de spaarrente van banken vergelijken. Het verschil tussen de hoogste en laagste spaarrente vrij opneembaar is nog altijd 1,05%, dus de moeite van het vergelijken waard. Andere mogelijkheden voor een hogere spaarrente het bedrag vastzetten of kiezen voor maandsparen.

Lees ook: onze tips voor een hoger rendement voor je vakantiegeld.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 21:00.
Bel direct