Klantenbeoordeling 8.2/10

Vakantiegeld sparen of uitgeven? Lees onze (bespaar)tips

Het vakantiegeld wordt al lang niet meer enkel besteed aan vakantie. Hoe kun je het geld het beste uitgeven. Lees onze spaar en bespaartips voor je vakantiegeld.

Wie ontvangen vakantiegeld?

In mei of juni ontvangen veel Nederlanders vakantiegeld. Dit is een toeslag van zo’n 8% van het brutoloon. Bij een modaal inkomen in 2021 van € 36.500,- is het vakantiegeld € 2920,-.

Dit bedrag krijg je niet volledig op je rekening gestort. Over de vakantietoeslag betaal je de gebruikelijke belasting van 37,1% of 49,5%.

Iedere werknemer heeft recht op vakantiegeld, maar ook mensen met een AOW- of andere uitkering. Of je het ook krijgt is een ander verhaal. Door de coronacrisis zijn een aantal bedrijven dusdanig verzwakt, dat vakantiegeld nu niet kan worden uitbetaald.

5 tips voor je vakantiegeld:

1. Dure lening(en) aflossen

Een lening (deels) aflossen levert direct een besparing op. Je gaat immers minder rente betalen. Begin met aflossen van de duurste leningen. Dit zijn bijvoorbeeld roodstand, een credit card of postorderkrediet.

Een tip voor mensen die niet kunnen aflossen, maar toch willen besparen. Je kunt je lening ook oversluiten naar een lagere rente.

2. Hier krijg je nog spaarrente

Een deel van de Nederlanders gaat niet direct iets doen met spaargeld. Het staat dan tijdelijk op de spaarrekening. Daar levert het momenteel weinig tot niets op. Sterker nog steeds meer spaarders krijgen te maken met een negatieve rente.

Een hogere spaarrente is nog wel te krijgen, maar daarvoor moet je vaak de grens over. Bekijk hier het aanbod Europese spaardeposito’s tot 1,3%. Sparen in het buitenland kan eenvoudig en veilig via Nederlandse spaarplatforms.

3. Starten met beleggen

Voor wie wat meer risico met spaargeld wil en kan nemen, is beleggen interessant. Er zijn verschillende beleggingsproducten op de markt passend bij je risicoprofiel. Je kunt ervoor kiezen om zelf te beleggen bij een broker of fondsbeleggen waarbij er voor je belegd wordt.

Wil je investeren in leningen aan consumenten en start-ups, kies dan voor crowdfunding.


4. Investeer in je huis

Heb je een eigen huis, dan loont het om daarin te investeren. Je kunt het vakantiegeld gebruiken voor een verbouwing. Kies je voor energiebesparende maatregelen dan levert dit ook een besparing op.

Een verbouwing of verduurzaming loopt vaak flink in de papieren. Door je hypotheek te verhogen kun je extra geld vrijmaken uit je overwaarde. Het kan ook verstandig zijn om extra af te lossen op je hypotheek. Je gaat dan maandelijks minder rente betalen.

5. Uitgeven!

Niet sparen of besparen? Je kunt het vakantiegeld natuurlijk ook uitgeven aan iets leuks.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct