Klantenbeoordeling 7.7/10

Vakantiegeld: uitgeven, investeren of besparen?

Ben je in loondienst, dan ontvang je aan het einde van de maand vakantiegeld. Wat ga je met dit geld doen: uitgeven, investeren of besparen?

Direct uitgeven

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders hun vakantiegeld vaak direct uitgeven, aan de vakantie (40%) of aan consumptie goederen (20%).

Meer doen met je vakantiegeld

Wie meer wil doen met het vakantiegeld, kan kiezen om te investeren of besparen. Lees onze tips:

Buffer opbouwen

Elk gezin heeft een buffer nodig voor onverwachte uitgaven. Met je vakantiegeld kun je deze buffer aanvullen. Je krijgt ook nog eens spaarrente over dit bedrag. Helaas is de spaarrente op dit moment laag. Door de spaarrente te vergelijken, ben je verzekerd van de beste deal. Heb je een deel van je spaargeld even niet nodig? Dan kun je een deel van je spaargeld langer vastzetten. Met deposito sparen krijg je een hogere spaarrente.

Achterstand inlopen

Je vakantiegeld kan je gebruiken om een betalingsachterstand in te lopen.


  • Een lening biedt uitkomst wanneer je tijdelijk geld tekort komt voor een uitgave. Over het openstaande krediet betaal je maandelijks leenrente. Aflossen levert daarom een directe besparing op.
  • Of misschien heb je een betalingsachterstand? Dit kan in de toekomst voor flink wat extra kosten zorgen, bijvoorbeeld door een aanmaning of deurwaarder. Met je vakantiegeld kun je een betalingsachterstand inlopen.

Hypotheek afbouwen

Met een lagere hypotheek betaal je een lager bedrag aan hypotheekrente per maand. Aflossen kan je bij de meeste hypotheken zonder boete (tot € 100.000,-). Een lage hypotheek heeft meer voordelen:

  • Een lager risico kan zorgen voor een lagere renteopslag.
  • Je hebt minder kans op een restschuld.
  • Je mogelijkheden om te verhuizen worden groter.

Beleggen voor een hoger rendement

Kan je wat meer risico nemen met je vakantiegeld? Start dan met beleggen. Bij een stijgende beurs maak je kans op een goed rendement. In 2013 is bijvoorbeeld de AEX met 17% gestegen. Het handelsplatform van Today’s is ideaal voor beginnende en professionele beleggers. Beleg met de winnaar als het gaat om prijs en gebruiksgemak.

Wat ga jij doen met je vakantiegeld? Vertel het in een reactie op dit artikel.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct