Klantenbeoordeling 10.0/10

Vakantiehuis kopen? Hier moet je rekening mee houden

De waarde van vakantiewoningen is met 25% gestegen. Betekent dit dat het nu het juiste moment is om er een te kopen? Lees waar je rekening mee moet houden als je een vakantiewoning koopt.

Vakantiehuizen 25% meer waard

De waardestijging van vakantiewoningen is aanzienlijk geweest. Volgens NVM is de gemiddelde prijs van recreatiewoningen vorig jaar met 25% gestegen, waardoor deze nu bijna 223.000 euro bedraagt. Deze toename wordt voornamelijk veroorzaakt door een groter aanbod van duurdere vakantiewoningen, terwijl het aantal verkochte woningen onder de 100.000 euro is afgenomen.

In totaal zijn er afgelopen jaar iets meer dan 5.600 vakantiewoningen verkocht, wat 7% minder is dan het jaar ervoor. Ondanks een toename van het aanbod, van 1000 naar 1500 woningen in Nederland binnen één jaar, beschrijft de makelaarsvereniging de markt als krap.

Een interessant investering van je spaargeld, hoewel sparen interessanter is geworden door de gestegen spaarrente.

Wat kost een vakantiehuis?

Een vakantiehuis bezitten is een heerlijk idee, maar niet goedkoop. In onderstaande tabel zie je wat een vakantiehuis ongeveer kost.

Een eenvoudig chalet of stacaravanVanaf € 25.000,-
Een stenen vakantiehuisTussen € 150.000,- en € 350.000,-
Een luxe vakantievilla met zwembad Ruim €600.000,-

Een vakantiehuis financieren

Nieuwe hypotheek

Het verkrijgen van een hypotheek voor een vakantiehuis in Nederland is bij slechts een beperkt aantal geldverstrekkers mogelijk. De financiering reikt meestal tot 60% of 70%, wat betekent dat je een deel van het aankoopbedrag zelf moet inbrengen. Daarnaast is de hypotheekrente vaak iets hoger.


Aan het vakantiehuis kunnen ook specifieke eisen worden gesteld. Het moet bijvoorbeeld een stenen constructie hebben, op een fundering staan en aangesloten zijn op het water- en elektriciteitsnetwerk. Daarnaast verschillen geldverstrekkers in hun benadering van verhuur en permanente bewoning.

Gebruik je overwaarde

Een andere optie om een vakantiehuis te financieren is door gebruik te maken van de overwaarde van je huidige woning. Dit kan gedaan worden door een nieuw leningdeel af te sluiten voor consumptieve doeleinden, bijvoorbeeld met een box 3-hypotheek of een opeethypotheek op latere leeftijd. Uiteraard zijn ook hier voorwaarden verbonden aan het opnemen van de overwaarde.

Hier moet je rekening mee houden als je en vakantiehuis gaat kopen

Naast de financiële aspecten zijn er andere praktische zaken waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een vakantiehuis:

  1. Locatie: Denk goed na of je een vakantiehuis in Nederland of in het buitenland wilt kopen. Een buitenlands huis kan meer zonnige dagen bieden, maar de reistijd en financiering kunnen uitdagingen met zich meebrengen.
  2. Bouwmateriaal: Overweeg het type vakantiehuis dat je wilt kopen. Een houten chalet heeft een idyllische uitstraling, maar vergt meer onderhoudskosten. Een stenen huis heeft doorgaans minder onderhoud nodig en behoudt zijn waarde beter.
  3. Vaste kosten: Houd rekening met de vaste kosten die gepaard gaan met het bezitten van een vakantiehuis. Een villa met zwembad kan hogere maandelijkse kosten met zich meebrengen dan een appartement, maar appartementen hebben ook gemeenschappelijke kosten.
  4. Vakantiepark: Overweeg de aankoop van een vakantiehuis op een vakantiepark vanwege de verhuurmogelijkheden. Bedenk echter ook dat er extra kosten zijn voor het onderhoud en de voorzieningen van het park. Daarnaast moet je beslissen of je de grond wilt huren of kopen, waarbij kopen voordeliger kan zijn als je van plan bent het huis langere tijd te gebruiken.
  5. Belasting: Wees op de hoogte van de belastingimplicaties van het bezitten van een vakantiehuis, zowel in Box 3 als voor verhuurinkomsten. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de belastingregels voordat je tot aankoop overgaat.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct