Klantenbeoordeling 7.7/10

Variabele hypotheekrente niet meer het laagste tarief

Jarenlang was een variabele hypotheek het goedkoopst. Wie nu echter de hypotheekrente vast zet heeft een lagere hypotheekrente. Is dit verstandig?

Vuistregel voor de hypotheekrente

Hoe korter de rentevast periode hoe lager de hypotheekrente; dit was jarenlang de vuistregel. De variabele hypotheek was het goedkoopst, daarna 1 jaar rentevast enzovoort. Met de hogere hypotheekrente ‘kochten’ huizenbezitters de zekerheid van een vaste maandlast. Wie die zekerheid minder nodig had, profiteerde van een lagere hypotheekrente.

Variabel niet meer het laagste tarief

Met de extreme (lage) rentestand van dit moment is echter niets meer gewoon. Op dit moment is de variabele hypotheekrente dan ook niet meer het laagste tarief in de markt. Hiervoor moet je de hypotheekrente vastzetten, 1 jaar en zelfs 5 jaar vast. Kijk je naar de gemiddelde hypotheekrente, dan ben je zelfs goedkoper uit als je de hypotheekrente 10 jaar vast zet. Dit laatste bleek onlangs uit een berekening van de Telegraaf.

Situatie omgedraaid

Voor dit 'omgekeerde rentebeleid' kunnen we twee verklaringen geven:

 • Ten eerst wordt vooral de korte hypotheekrente beïnvloed door de geldmarktrente (Euribor) en de lange hypotheekrente door de kapitaalmarktrente (10 jaar staatslening). Die laatste marktrente is de laatste tijd extreem gedaald, onder andere door de Brexit (zoals blijkt uit onze hypotheekrente verwachting voor 2019).
 • Daarnaast willen banken op dit moment graag lange contracten sluiten. Door de dalende rente en de toegenomen concurrentie staan de marges onder druk. Een lange rentevastperiode biedt de zekerheid van vaste inkomsten. De rollen zijn dus omgedraaid.

Hypotheekrente lang vastzetten?

Een hogere variabele hypotheekrente betekent dus niet dat je per definitie duurder uit bent. Wanneer de hypotheekrente verder daalt, daalt jouw tarief automatisch mee.


Wie de hypotheekrente recent lang heeft vastgezet kan deze moeilijk nog verlagen. Door de langer rentevastperiode die nog te gaan is, is de boeterente hoog.

Kies je voor de maximale hypotheek op basis van je inkomen, dan kun je beter de huidige hypotheekrente lang vast zetten. Zekerheid gaat dan boven een paar tienden renteverschil.

Lees meer over of de hypotheekrente lang vastzetten verstandig is.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Variabele hypotheekrente niet meer het laagste tarief".

 1. Ik heb al jaren een hypotheek bij de ABN met variabele rente welke voorheen altijd meerdere keren per jaar werd aangepast aan de “marktrente” (omhoog of omlaag). Nu echter heb ik al bijna 1,5 jaar niets meer van deze bank gehoord over een rente mutatie en heb ik dus eigenlijk , ongevraagd en zonder nadere toelichting, een VASTE rente. Mag dit eigenlijk zomaar zonder overleg met de klant? Bij navraag blijkt dat ze nergens van weten..!? lijkt me een gevalltje van zakken vullen en mond houden, leuke en klantvriendelijke bank die ABN….

  Beantwoorden
 2. De 10 en 20 jarige rentevast periode wordt nog steeds lager. Waarom dan wel vastzetten? Mocht de rente onverwacht stijgen dan is er altijd nog de driedaagse bedenktijd om alsnog voor het oude tarief vast te zetten

  Beantwoorden
 3. Ik heb een variabele hypotheek rente bij SNS. Volgens jullie is dat 1.95% maar mijn rente is toch echt 2.85%. Ik weet dat voor bestaande klanten de rente veel hoger is dan voor nieuwe klanten (?) Waarom eigenlijk? Ik ben al 9 jaar trouwe klant bij deze bank en dan wordt ik zo behandeld. Dit zou toch andersom moeten zijn?

  Beantwoorden
 4. dat variabele gewoon meezakt is niet helemaal waar
  rabo moet deze week alle renteperiode zakken, behalve de variable.
  als je toch denk dat de rente laag blijft kan je beter 1jaar vast doen

  Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct