Klantenbeoordeling 8.2/10

Verbouwen: hypotheek verhogen of lening?

De krapte op de woningmarkt en stijgende huizenprijzen zorgen er voor dat verhuizen steeds lastiger wordt. Vaak is er geen woning te vinden die aan jullie wensen voldoet en de prijzen rijzen de pan uit. Er zit maar een ding op en dat is verbouwen! 

Helaas heeft niet iedereen voldoende spaargeld om een verbouwing van te betalen. Daarom wordt deze vaak gefinancierd middels het verhogen van de hypotheek of afsluiten van een verbouwingslening. Maar wat is voor mij de beste keuze? 

Waarom kiezen voor de hypotheek verhogen voor een verbouwing?

In de cijfers van het HDN (Hypotheken Data Netwerk) is te zien dat er in het tweede kwartaal van 2022 maar liefst 8900 huiseigenaren hun hypotheek ophoogde om een verbouwing te bekostigen. Een veelgemaakte keuze en zeker geen onlogische want een verbouwing vanuit de hypotheek financieren heeft veel voordelen. 

 • relatief lage rente
 • geen bkr-codering 
 • aflossings(vrije)periode van 30 jaar 
 • grote bedragen lenen is mogelijk

Lees meer over de voorwaarden bij de hypotheek verhogen.

Waarom kiezen voor een lening voor een verbouwing?

Bij het afsluiten van een verbouwingslening wordt enkel getoetst op haalbaarheid op basis van jouw inkomen. De waarde van de woning en de huidige hypotheek zijn dus niet van belang bij het verkrijgen van een persoonlijke lening. Daarnaast zijn er nog andere voordelen. 

 • geen afsluitkosten (advieskosten, taxatie, notaris etc.) 
 • extra aflossen kosten niets 

Wat is het verschil in kosten?

De kosten kunnen een overweging zijn om voor een persoonlijke lening of verhoging van de hypotheek te kiezen. Onderstaand hebben een rekenvoorbeeld gemaakt dat laat zien wat het verschil bij een een lening van €50.000 en een looptijd van 10 jaar. 


Hypotheek verhogen (rente 3,4%)Persoonlijke lening (rente 5,2%)
advieskosten: €3000,-
notariskosten: €750,-
taxatiekosten: €750,-

Totale kosten lening over 10 jaar: €9.040,-
Totale kosten lening over 10 jaar: €13.874,-

Ondanks dat de afsluitkosten voor het oversluiten en verhogen van de hypotheek €3.150,- bedragen, liggen, ben je met een persoonlijke lening €4.834,- duurder uit. Daarnaast zijn de kosten die je bij het oversluiten maakt ook nog eens fiscaal aftrekbaar. Onder de streep met je met een hogere hypotheek gemiddeld zo’n €5.000,- goedkoper uit. 

Opmerking: heb je maar €20.000,- nodig voor een verbouwing, dan kan het wel eens gunstiger zijn om een verbouwingslening af te sluiten. 

Weten wat in jouw situatie de beste keuze is? Check nu gratis en vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Verbouwen: hypotheek verhogen of lening?".

  • Goedemiddag Hans,

   De notaris- en advieskosten zijn eenmalig aftrekbaar als de verhoging wordt gebruikt voor de eigen woning (box 1), bijvoorbeeld een verbouwing. De financieringskosten voor bijvoorbeeld een tweede woning zijn niet fiscaal aftrekbaar (box 3). U verhoogt de hypotheek namelijk niet voor de eigen woning. Met vriendelijke groet, Sanne (FX.nl)

   Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct