Klantenbeoordeling 7.7/10

Verbouwen: Hypotheek verhogen of verbouwingslening

Na lang twijfelen zijn jullie er uit: verhuizen is geen optie, dus het wordt verbouwen. Het huis staat op een perfecte locatie alleen de woonkamer is te klein, de keuken oud en er wordt gestookt voor de mussen. Jullie hebben een bevriende aannemer de opdracht gegeven om de verbouwing in goede banen te leiden. Alleen is de vraag; hoe gaat de verbouwing gefinancierd worden, ga je de hypotheek verhogen of sluit je een verbouwingslening af? 

We hebben de belangrijkste voor- en nadelen in onderstaande schema bij elkaar gezet. 

Hypotheek verhogen 
Voordelen 
– Lage rente 
– Geen BKR-codering 

Nadelen
– Kosten hypotheekadvies, taxatie en notaris 
– Het duurt gemiddeld 6 weken
Lening afsluiten 
Voordelen
– Geen afsluitkosten 
– Het afsluiten is vaak binnen enkele dagen geregeld

Nadelen
– Relatief hoge rente
– BKR-codering

Zowel de hypotheek verhogen als een consumptieve lening afsluiten kent voor- en nadelen. Voor iedere individuele situatie moet dus bepaalt worden wat een verstandige en tevens de juiste keuze is. 

Rekenvoorbeeld verbouwing financieren

Stel, je gaat de bovenstaande verbouwing uitvoeren, de kosten zijn €50.000,- maar je hebt nog €25.000,- spaargeld die je wilt gebruiken. De benodigde financiering is dus €25.000,-. 


Als je hiervoor een extra leningdeel en in verband met de lagere rente overstap, moet je denken aan gemiddeld €3000,- advieskosten voor de bank of tussenpersoon, €750,- voor de notaris en €600,- voor een taxatie. De kosten van €4350,- zijn relatief hoog ten opzichte van het bedrag dat je gaat lenen. 

In dit geval kan het goedkoper zijn om een verbouwingslening af te sluiten om de woning te verbouwen. Je hebt dan alleen te maken met rente op de lening. Als je deze lening in een niet al te lange tijd aflost is de kans groot dat je veel minder dan €4350,- aan rente zult betalen. In dit geval is een lening ondanks de hogere rente financieel gunstiger. 

Overweeg je om te gaan verbouwen? Streep dan eerst alle voor- en nadelen van een hypotheek en consumptieve lening tegen elkaar af.  

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct