Klantenbeoordeling 9.7/10

Verbouwen in plaats van verhuizen? Zo maak je de juiste keuze.

Voldoet jouw huis niet meer aan je wensen, dan ligt verhuizen voor de hand. Met een verbouwing vergroot je ook je woongenot. Zo maak je de juiste keuze.

Verhuizen of verbouwen?

Ruimtegebrek of gedateerd; er zijn verschillende redenen waarom een huis niet meer aan je eisen voldoet. Het ligt dan voor de hand dat je het huis te koop zet en op zoek gaat naar een huis dat beter bij je past.

Niet iedereen ziet een verhuizing zitten. Misschien ben je wel gehecht aan je huis en de buurt waarin je woont. Ook is het niet altijd vanzelfsprekend dat je een nieuw huis vindt dat aan je wensen voldoet. In de huidige krappe huizenmarkt is het aanbod namelijk beperkt en staat de betaalbaarheid onder druk.

Je huis naar wens met een verbouwing

Een verbouwing is een mooie kans om je woning aan te passen aan je wensen, zonder te verhuizen. Zo maak je de juiste keuze:

Direct goed aanpakken

Bij een verbouwing moet je er rekening mee houden dat het tijdelijk rommelig en stressvol is in huis. Dit is bij een verhuizing overigens niet anders. Dit wil je niet te vaak meemaken. Pak een verbouwing daarom direct goed aan. Maak een lijstje met je wensen nu, maar ook in de toekomst.


Verschillende offertes

Laat verschillende aannemers en/of architecten langskomen voor advies en een offerte. Vervolgens kun je weloverwogen kiezen met wie je in zee gaat en wat je allemaal in en om de woning wilt aanpakken. Probeer daarbij zoveel mogelijk concrete bedragen af te spreken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.  

Waardevermeerdering

Kies voor deugdelijke bouwmethoden en kwalitatieve materialen. Je hebt dan de meeste kans dat een verbouwing een waardestijging van het huis oplevert. Energiebesparende maatregelen leveren daarbij een besparing op je maandlast op. Ga er echter niet vanuit dat elke euro die je in de verbouwing steekt ook het huis een euro meer waard wordt.

De verbouwing financieren

Een belangrijk onderdeel van de verbouwplannen is de financiering. Je kunt daarbij kiezen tussen eigen geld, hypotheek of consumptief. Allemaal hebben ze voor- en nadelen.

  • Spaargeld kost je niks. Daarbij is investeren in je eigen huis interessant nu de spaarrente laag is.
  • Bij het verhogen van de hypotheek, profiteer je van de lage hypotheekrente. Je moet echter rekening houden met kosten voor afsluiten, notaris en taxatie.
  • Voor een verbouwingslening betaal je geen afsluitkosten. Daarentegen is de leenrente hoger dan de hypotheekrente. Wist je dat de rente onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar is?
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 21:00.
Bel direct