Klantenbeoordeling 10.0/10

Verbouwing financiering: mogelijkheden voor 55-plussers

Een verbouwing financieren moeilijk? Dit zijn de mogelijkheden voor 55-plussers o.a. om de hypotheek te verhogen en verbouwingslening te sluiten.

Een verbouwing vergroot je woonplezier. Daarnaast kan het je huis toekomstbestendig maken, door verduurzaming of om langer thuis te kunnen wonen. Verbouwen is ook een flinke investering.

Verschillende manieren om een verbouwing te financieren

Er zijn verschillende manieren waarop je een verbouwing kunt financieren. Daarvan staat spaargeld hoog op het lijstje. De spaarrente is nu zeer laag, dus daarvoor hoef je het niet te laten. Verbouwen draagt bij aan de woningwaarde en met een beetje geluk lift je meer op de huizenprijsstijging. Door je verbouwing met spaargeld te financieren, maak je toch nog een beetje rendement.

Lenen voor een verbouwing

Heb je het spaargeld niet of wil je dit nu niet uitgeven, dan kun je lenen voor een verbouwing. Voor 55 plussers zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden.

Verbouwing financieren met een hypotheek

Je kunt een verbouwing financieren door je hypotheek te verhogen. Het nieuwe hypotheekbedrag moet dan wel binnen de huidige hypotheeknormen passen. Voor 55-plussers kan dit een probleem zijn. Banken houden namelijk al 10 jaar voor de AOW-leeftijd rekening met je (lagere) inkomen na pensioen.

Om je verbouwing toch met een hypotheek te financieren, zijn er twee mogelijkheden.

  • Verschillende geldverstrekkers bieden hypotheekproducten waarmee je op latere leeftijd je overwaarde kunt verzilveren.
  • Met een hypotheek met NHG gelden ruimere toetsnormen van 10 jaar voor de AOW-leeftijd.

Hypotheek verhogen?Bereken hier je mogelijkheden >

Mede door de lage hypotheekrente is een verbouwing financieren met een hypotheek interessant. Je moet echter wel rekening houden met advies- en/of afsluitkosten. Onderstaande vraag kregen we recent van een lezer.

“Ik heb € 10.000,— nodig voor verbouwing van mijn woning. Voor dat advies aan de SNS ben ik zo’n € 2250,00 aan kosten kwijt. Hoe is dat te voorkomen?”

Hieronder ons antwoord


Een verbouwingslening sluiten

Voor een verbouwingslening betaal je geen afsluitkosten. Daarnaast kunnen eigenwoningbezitters een langere looptijd kiezen en is de rente, onder voorwaarden, aftrekbaar. Een verbouwingslening wordt getoetst op je inkomen en kun je naast de hypotheek sluiten.

Kredietverstrekkers hanteren een maximale leeftijd tot wanneer je een verbouwingslening kunt sluiten. Deze leeftijdsgrens is de laatste jaren fors ruimer geworden. Bij ABN AMRO is de leeftijd waarop de lening moet zijn afgelost 74 jaar, bij BNP Paribas zelfs 78 jaar.

Past u niet binnen deze  normen, dan is er nog een mogelijkheid om een verbouwing te financieren. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) biedt leningen, ondere andere de ‘blijverslening’ voor gepensioneerden.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct