Klantenbeoordeling 10.0/10

Vergroot je kansen op de huizenmarkt (4 tips)

Is je droomhuis al eens aan je neus voorbij gegaan? Met deze vier praktische tips vergroot je jouw kansen op de krappe huizenmarkt.

De huizenmarkt is krap. Uit recente cijfers van makelaarsvereniging NVM blijkt dat potentiële kopers kunnen kiezen uit gemiddeld 1,7 geschikte koophuizen. Deze krapte-indicator was nog nooit zo laag. Hoe vergroot je jouw kansen op de krappe huizenmarkt.

Heb je een woning op het oog?Bereken vrijblijvend je nieuwe hypotheek >

1. Aankoopmakelaar inschakelen

Binnen een uur alle bezichtigingen volgeboekt of een huis verkocht zonder dat het op Funda heeft gestaan; Soms krijg je het idee dat je overal te laat komt? Dan kan het interessant zijn om een aankoopmakelaar in te schakelen. Hij of zij kent de lokale markt en weet vaak eerder welke huizen te koop komen.

Deze ‘inside info’ heeft een prijskaartje. Een aankoopmakelaar kost gemiddeld 3000 euro. Voor dat bedrag krijg je ook hulp bij het bieden op een huis. Daarnaast laat je met een aankoopmakelaar zien dat je serieus op zoek bent naar een koophuis. Ook dit geeft een streepje voor bij de verkopende partij.

2. Concessies doen

Je kunt je kansen op de huizenmarkt vergroten door enkele concessies te doen. Door bijvoorbeeld in een groter gebied of in een andere regio te zoeken, maak je mogelijk meer kans om een geschikt huis te vinden.

Of maak een lijst van je woonwensen en streep vervolgens door wat je minder belangrijk vindt. Mogelijk mogelijk blijven er dan meer opties over als je de verschillende huizensites checkt. Daarnaast helpt het je om snel te reageren zodra een koophuis op de markt komt.

3. Bepaal vooraf je maximale budget

Heb je verhuisplannen? Begin dan met een berekening van je maximale hypotheek. Je weet dan in welke prijsklasse je kunt gaan zoeken. Inzicht in je maximale budget helpt ook om slagvaardig het aankooptraject in te gaan. Je weet bijvoorbeeld hoe ver je kunt gaan bij bieden op een huis.

Een hypotheekadviseur kan je helpen door jouw maximale hypotheek te berekenen. Ook kan hij of zij je wijzen op interessante regelingen die je budget vergroten, bijvoorbeeld door een belastingvrije schenking. Wist je dat ouders overwaarde kunnen gebruiken om een kind te helpen bij het kopen van een huis?


4. Afzien van ontbindende voorwaarden

Uit onderzoek blijkt dat kopers op de verhitte huizenmarkt vaker bereid zijn om af te zien van ontbindende voorwaarden. Op deze manier hopen ze een streepje voor te hebben bij de verkopende partij. Het risico ligt dan immers volledig bij de koper.

Mocht onverhoopt de financiering niet rond komen of er komen verborgen gebreken aan het licht, dan kun je niet zomaar van de koop afzien. Om het koopcontract te ontbinden betaal je dan een boete van 10% van de koopsom. Dit is niet zonder risico en we raden het zeker niet aan.

Beter kun je aan je hypotheekadviseur een bewijs of garantie vragen dat de koopsom zeker kunt betalen. Ook dit vergroot je kansen op de woningmarkt.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct