Klantenbeoordeling 7.7/10

Verhuizen voor ouderen dichterbij na verruiming NHG normen

Ouderen met verhuisplannen kunnen deze binnenkort eerder realiseren. De NHG biedt een oplossing voor een knelpunt in de hypotheekverstrekking.

Knelpunt hypotheekverstrekking voor ouderen

Het is een bekend knelpunt in de hypotheekverstrekking voor ouderen: al 10 jaar voor de AOW-leeftijd houden geldverstrekkers rekening met het inkomen na pensioen. Omdat dit pensioeninkomen vaak lager is, daalt de maximale hypotheek vanaf 57 jaar fors.

De lagere maximale hypotheek kan verhuisplannen op latere leeftijd in de weg staan. Als daarmee ook een besparing gerealiseerd wordt (lagere hypotheekrente, kleiner wonen), kun je met recht spreken van een knelpunt.

Verruiming normen bij NHG-hypotheek

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt binnenkort een oplossing voor ouderen met verhuisplannen. Bij een NHG-hypotheek mag vanaf vorig getoetst worden op basis van de werkelijke maandlasten. Deze verruiming geldt voor aanvragers die al AOW ontvangen of over maximaal 10 jaar de AOW-leeftijd bereiken.

Voor een NHG-hypotheek mag de nieuwe woning niet meer kosten dan 290.000 euro. Wil je gebruik maken van de verruiming, dan moet je daarbij aan de volgende voorwaarden voldoen:

Update: Grens NHG-hypotheek stijgt naar 310.000 euro


 • Je moet een woning bezitten en de aan te kopen woning moet als hoofdverblijf gaan dienen.
 • De nieuwe werkelijke maandlast niet hoger zijn dan de huidige werkelijke maandlast.
 • Je moet de hypotheekrente minimaal 20 jaar vastleggen; of
 • Minimaal 10 jaar als aan het einde van de rentevastperiode de jongste partner 85 jaar of ouder is of wanneer de hypotheek 50% van de woningwaarde is.

Nationale Hypotheek Garantie niet meer alleen voor starters

Eerder heeft het Waarborgfonds Eigen Woningen, de stichting achter de garantie, al een ander knelpunt opgelost. Voor ouderen (maar ook chronisch zieken) is het namelijk lastig en duur om een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten. Vorig jaar is deze ORV-eis bij een NHG-hypotheek komen te vervallen.

Daarmee is de Nationale Hypotheek Garantie niet meer alleen voor starters. Het Waarborgfonds mikt tegenwoordig op een bredere doelgroep voor de garantie. Vanaf dit jaar is het mogelijk om een hypotheek over te sluiten onder NHG en om een restschuld te financieren onder NHG.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden onder deze verruimde NHG-normen. Start vrijblijvend een hypotheekaanvraag.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Verhuizen voor ouderen dichterbij na verruiming NHG normen".

  • Beste Dick, als u dit jaar een woning tot 290.000 euro kunt u een hypotheek met NHG sluiten. De verwachting is dat de kostengrens voor Nationale Hypotheek Garantie de komende jaren oploopt. Deze is namelijk gekoppeld aan de huizenprijs en die stijgt de komende jaren nog wel verder. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

   Beantwoorden
 1. wij hebben een hypotheek bij de SNS bank. Sinds de kosten van de voorzieningen hoger worden en wij de rente alleen betalen over de hypotheek hebben wij aangegeven dat het moeilijker wordt voor ons op de rente elke maand op te hoesten. Is dit artikel een oplossing voor ons?
  met vriendelijke groeten,
  Trix Toetenel

  Beantwoorden
   • Beste Martin, bedankt voor je bericht. We vertellen graag meer over de mogelijkheden aan de hand van je persoonlijke situatie. Via dit formulier kun je hiervoor een aanvraag doen. Dit is geheel gratis en vrijblijvend. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

    Beantwoorden
    • Beste Trix, de genoemde verruiming van de hypotheeknormen onder NHG-gelden bij verhuizen naar een nieuwe woning. Als, zoals u aangeeft, het lastig wordt om de maanlast voor uw hypotheek te betalen, dan is het zaak dit tijdig bij uw bank te melden. Samen kunt u naar een oplossing zoeken. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

     Beantwoorden
     • Beste Marie-Louise, Bedankt voor uw bericht. Op dit moment voorziet de verruiming van de hypotheeknormen alleen bestaande huizenbezitters die willen verhuizen. Het is inderdaad moeilijk uit te leggen dat u wel voor dat bedrag mag huren, maar dat kopen niet mogelijk is, ook als dat een besparing oplevert. We pleiten dan ook voor meer maatwerk bij de hypotheekverstrekking (ook voor starters), bijvoorbeeld door te kijken naar de betaal- en spaarhistorie. Hier zullen we aandacht aan blijven besteden.

      Voor nu kan ik u aanbieden om eens vrijblijvend naar uw situatie te kijken. Misschien is er meer mogelijk dan u in eerste instantie denkt. Via het aanvraagformulier kunt u hiervoor de benodigde gegevens invullen. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct