Klantenbeoordeling 9.7/10

Vermogen verlagen is minder belasting betalen

Minder vermogensrendementsheffing betalen? Verlaag voor 1 januari nog snel je vermogen. Zo doe je dit verstandig en met een extra financieel voordeel.

Vermogensrendementsheffing is doorn in het oog

De jaarlijkse vermogensrendementsheffing is veel Nederlanders een doorn in het oog. Ze hebben over dit bedrag vaak al eens belasting betaald (via inkomen of erfenis). Daarnaast rekent de Belastingdienst met een fictief rendement, waardoor de belasting op vermogen niet meer in verhouding staat tot het werkelijke rendement. De spaarrente is immers historisch laag.

Over vermogen (bezittingen – schulden) boven het heffingvrije deel betaal je vermogensrendementsheffing. in 2017 is het heffingvrije vermogen 25.000 euro. In 2018 wordt dit bedrag verhoogd naar 30.000 euro. Fiscale partners mogen de vermogensvrijstelling verdubbelen.

In regeerakkoord van het nieuwe kabinet Rutte 3 staan plannen voor een vermogensrendementsheffing op basis van het werkelijk behaalde rendement. Zover is het echter nog niet. Lees meer over de gevolgen van het regeerakkoord voor jouw portemonnee.

Vermogen op het einde van het jaar verlagen

De peildatum voor de vermogensrendementsheffing is 1 januari. Dit kan reden zijn om aan het einde van het jaar het vermogen (deels) op te nemen. Niet slim, want een grote som contant geld in huis is niet veilig. Daarnaast verwacht de Belastingdienst dat je contant geld boven 522 euro per persoon opgeeft.

Toch is het wel degelijk mogelijk om jouw grondslag voor de vermogensrendementsheffing te verlagen, maar dan zonder risico’s en vaak met een extra financieel voordeel.

Vermogen verlagen door aflossen

Schulden zijn vaak duurder dan het rendement op vermogen. Bestaande schulden aflossen is dus een goede manier om je vermogen te verlagen. Los de duurste schulden altijd als eerste af. Flitskredieten, roodstand, credit cards en winkelpassen zijn dure leenvormen.

Bij de meeste geldverstrekkers mag je jaarlijks 10% tot 20% van de hypotheek boetevrij aflossen. Door af te lossen betaal je niet alleen minder hypotheekrente, je verlaagt ook nog eens het risico van je hypotheek, bijvoorbeeld bij een aflossingsvrije top-hypotheek.

De hypotheek aflossen wordt de komende 30 jaar iets minder voordelig door het stapsgewijs afbouwen van het belastingvoordeel door de ‘Wet Hillen’.

Schenken om vermogen te verlagen

In 2017 mag je per kind 5320 euro belastingvrij schenken. Schenk je voor de eigen woning dan is dit tot 100.000 belastingvrij. De schenking voor de eigen woning kan gebruikt worden voor aankoop, maar ook voor het aflossen van een bestaande hypotheek of financieren van een restschuld.


Giften aan een goed doel zijn ook nog eens fiscaal aftrekbaar. Op de website van de Belastingdienst leest u meer over geven aan Algemeen nut beogende instellingen, oftewel ANBI’s.

Ineens of vooruit betalen

Bij een aantal geldverstrekkers kun je de hypotheekrente tot een half jaar vooruit betalen. Door dit op het einde van het jaar te doen, kun je je vermogen voor de rendementsheffing verlagen. Bijkomend voordeel is dat de hypotheekrenteaftrek in 2018 met 0,5% daalt.

Ook je zorgpremie kun je in een keer vooruit betalen. Naast een lagere belastingaanslag, levert het je vaak een korting op de zorgpremie op. Tip: vergelijk hier de zorgpremies voor 2018.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 21:00.
Bel direct