Klantenbeoordeling 9.7/10

Geen vermogensrendementsheffing o.b.v. werkelijk rendement

Er komt voorlopig geen vermogensrendementsheffing op basis van werkelijk rendement. Wel kijkt het kabinet naar maatregelen om spaarders tegemoet te komen.

Belastingtarief hoger dan spaarrente

Het is een ergernis van veel spaarders: de hoge belasting op spaargeld terwijl de spaarrente al tijden historisch laag is. Dit komt omdat de Belastingdienst rekent met een fictief rendement om je vermogen in Box 3 te belasten. Zo betalen mensen soms meer belasting, dan ze aan rendement over hun spaargeld ontvangen.

Kabinet heeft al maatregelen genomen

In het regeerakkoord is de doelstelling opgenomen om de vermogensrendementsheffing sneller aan te sluiten bij het werkelijke rendement. Het kabinet heeft inmiddels een tweetal maatregelen genomen.

  • Het heffingvrije vermogen is verhoogd. In 2019 is de belastinggrens voor vermogen 30.360 euro (of 60.720 euro voor fiscale partners). Twee jaar geleden was dit nog 25.000 euro.
  • Het fictieve rendement op spaargeld is verlaagd van 0,36% naar 0,13%. De Belastingdienst gaat ook van uit dat een deel wordt belegd, waardoor het fictieve rendement in 2019 uitkomt op 1,86%. Bekijk hier de berekening.

Stelsel op basis van werkelijk rendement voorlopig niet aan de orde

Ook met deze aanpassingen staat het fictieve rendement nog altijd ver af van het werkelijke rendement dat veel spaarder ontvangen. ‘Een overgang naar een stelsel op basis van werkelijk rendement’ is echter voorlopig niet aan de orde. Dit schrijft Staatssecretaris van Financiën Menno Snel in een Kamerbrief.


In een voorlopige conclusie noemt de Staatssecretaris een aantal bezwaren bij een vermogensrendementsheffing op basis van het werkelijke rendement. Zo wordt de vooringevulde aangifte moeilijker, waardoor de administratieve last voor de burger zwaarder wordt. Ook wordt het lastiger om belastingontwijking tegen te gaan en wordt de stabiliteit en omvang van de belastinginkomsten voor de overheid kleiner.

Kabinet komt spaarders tegemoet

Op welke manier wel aan de doelstelling van het Kabinet kan worden voldaan moet verder worden onderzocht. Daarbij wordt ook gekeken of het mogelijk is om particuliere spaarders tegemoet te komen, bijvoorbeeld met een heffing op basis van het werkelijke rendement enkel voor spaargeld en het verder verkleinen van de groep belastingplichtigen.

De uitkomst van dit deelonderzoek wordt op Prinsjesdag 2019 verwacht. Ondertussen zien Nederlanders door de lage spaarrente hun spaargeld minder waard worden. Zij kunnen hun spaargeld (gedeeltelijk) overzetten naar een hogere spaarrente:

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Geen vermogensrendementsheffing o.b.v. werkelijk rendement".

  1. De banken verschaffen alle informatie al aan de belastingdienst. Op het overzicht bij de aangifte zie je duidelijk de info wat sparen betreft. Helaas wordt er gewoon niets mee gedaan omdat dit slecht uitkomt voor de staatskas. Men gaat uit van sparen en beleggen dus wordt alles op een hoop gegooid en wordt er vervolgens een worst-scenario op los gelaten. Schandalig !!

    Beantwoorden
  2. Het is toch niet te bevatten dat de overheid gewoon doorgaat met het bestelen van mensen die vaak door hard werken een vermogen hebben opgebouwd. Te moeilijk om dit eerlijk te regelen is grote waanzin, maar de staatskas spekken dat is het doel. De rechterlijke macht in dit land doet ook niet wat zij moet doen, n.l. eerlijkheid en rechtvaardigheid in dit land bewerkstelligen.

    Beantwoorden
    • Onder het mom van verzwaring van de administratieve last van de burger probeer staatssecretaris Menno Snel de diefstal gepleegd door de overheid opnieuw te legitimeren. Ik vind dit onverklaarbaar en onverteerbaar. Een overheid die haar burgers besteelt mist iedere geloofwaardigheid! Hopelijk gaat het europese recht deze staatssecretaris alsnog op het recht pad brengen!

      Beantwoorden
  3. 1. In andere “beschaafde” landen is belasten van het werkelijk rendement al lang de gangbare praktijk. De fiscus weet nu toch ook al zowat alles van je financiële hebben en houden. Je rendement kunnen de banken en beleggingsmaatschappijen dus ook doorgeven.
    2. Werkelijke reden is: de overheid wil gewoon dat geld hebben en werkelijk rendement is negatief. Dan ontvangen ze dus nagenoeg niks meer tenzij de beurzen sky high gaan.
    3. Je moet tegenwoordig zelf sparen, sparen, sparen, voor je pensioen. Ga je dan echt één derde van je vermogen beleggen, pardon lees: vergokken? Misschien als je nog 40 jaar voor de boeg hebt. Los daarvan, garandeert de overheid mij een beleggingsrendement van 5,4%? Dat is toch wel het minste als je zomaar klakkeloos 5,4 % als vertrekpunt neemt. Wat bracht het beleggen in 2018 per saldo ook alweer op?
    4. Over het geld dat de overheid spaarders nu afpakt is al tig keer belasting betaald!! Dat wist u natuurlijk al lang. Maar ze geven nu tenminste besmuikt toe dat “het eerlijker zou kunnen”.
    Burger, let op uw saeck! Of houd je gele hesje paraat. We hebben blijkbaar geen alternatief!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct