Klantenbeoordeling 7.7/10

Voorwaarden Nationale Hypotheek Garantie 2019 bekend

De voorwaarden voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in 2019 zijn bekend. Een NHG-hypotheek wordt goedkoper en je komt eerder in aanmerking.

Grens Nationale Hypotheek Garantie omhoog

De kostengrens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat opnieuw omhoog. In 2019 kun je voor huis tot 290.000 euro een hypotheek met NHG afsluiten. Dit jaar is de NHG-grens 265.000. Voor energiebesparende maatregelen kun je in 2019 meer lenen onder NHG. De kostengrens ligt dan bij 307.400 euro.

Volgend jaar komen dus meer mensen in aanmerking voor een NHG-hypotheek bij oversluiten en aankopen. Sinds een aantal jaar is de NHG-grens gekoppeld aan de stijgende huizenprijs. Daarmee blijft de Nationale Hypotheek Garantie toegankelijk voor een grote groep.

Maximale hypotheek onder NHG

De Nationale Hypotheek Garantie volgt, zoals gebruikelijk, de reguliere hypotheeknormen. Voor 2019 betekent dit onder andere:

  • niet meer lenen dan de woningwaarde. De maximale hypotheek op basis van de woningwaarde blijft 100%.
  • het tweede inkomen telt voor 70% mee voor de hypotheek. Ook dit blijft hetzelfde.
  • de maximale hypotheek voor de hoogste en laagste inkomens stijgt licht.

Bereken hier je maximale hypotheek.

NHG-hypotheek wordt iets goedkoper

Voor de extra zekerheid van de Nationale Hypotheek Garantie betaal je borgtochtprovisie. In 2019 is dit 0,9% van de hypotheeksom. Dit is een verlaging van 0,1% waarmee een NHG-hypotheek iets goedkoper wordt, namelijk maximaal 290 euro.

Volgens een stichting achter de NHG is deze premieverlaging een tussenstap. Ze zijn nog bezig om een borgtochtprovisie te berekenen die in goede en slechte tijden aanvaardbaar is. Nu het goed gaat met de huizenmarkt stijgt de kritiek dat het Waarborgfonds teveel geld oppot.

Sinds dit jaar is de maximale hypotheek 100% van de woningwaarde. Dit betekent dat je de volledige kosten koper,  waaronder de NHG-kosten, uit eigen zak betaalt. De kosten die je maakt om de hypotheek af te sluiten kun je eenmalig van de belasting aftrekken.

Meer zekerheid en rentekorting met NHG

De Nationale Hypotheek Garantie biedt extra zekerheid als je een hypotheek afsluit. De garantie biedt hulp bij betalingsproblemen en kan bij verkoop met verlies, onder voorwaarden, de restschuld kwijtschelden.


Met Nationale Hypotheek Garantie zijn geldverstrekkers ook eerder bereid om doelgroepen die niet zo makkelijk aan een hypotheek komen te helpen. Zo komen ouderen en ondernemers met NHG eerder in aanmerking voor een hypotheek.

Voor deze extra zekerheid zijn geldverstrekkers bereid een rentekorting te geven. Vergelijk hier je hypotheekrente met en zonder NHG.

Het duurt even voordat je de borgtochtprovisie hebt terugverdiend  met de rentekorting. Een NHG-hypotheek is daarom niet voor iedereen interessant. Bekijk hier een rekenvoorbeeld.

Dossier: huis en hypotheek in 2019:

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct