Klantenbeoordeling /10

Waarom is de spaarrente bij alle grootbanken hetzelfde?

Rabobank, ABN AMRO en ING bieden momenteel dezelfde spaarrente. En bij een renteverlaging van 1, volgen de 2 anderen snel. Toeval, of zit hier meer achter?

Spaarrente bij alle grootbanken hetzelfde

Is het je ook opgevallen dat de drie grootbanken vaak dezelfde spaarrente bieden? En dat wanneer bijvoorbeeld ING de spaarrente heeft verlaagd, het niet lang duurt voordat ABN AMRO en Rabobank ook hun spaarrente verlagen? Is dit toeval of zit hier meer achter?

Op zoek naar een hogere spaarrente?Bekijk het aanbod Deposito sparen >

Meer inzicht in het rentebeleid

Een recent interview door NOS met Rabobank-voorzitter Wiebe Draijer geeft meer inzicht in het rentebeleid van de grootbanken. Draijer wordt daarin bevraagd over de lage spaarrente van Rabobank. Dit terwijl de bank tegelijkertijd een hoge winst maakt. Kan dat niet anders; wil de NOS weten.

Het antwoord daarop is ‘nee’. Rabobank, maar ook ING en ABN AMRO, geven in het artikel aan dat spaargeld op dit moment te veel kost. Door de lage marktrente levert spaargeld op de geldmarkt nauwelijks wat op. Stallen ze het spaargeld bij de Europese Centrale Bank (ECB), dan betalen ze hiervoor zelfs een boeterente.

Spaarrente van 1% zou halvering van de winst betekenen

De NOS becijferde dat een verhoging van de spaarrente naar 1% door Rabobank ongeveer 1,2 miljard euro zou kosten. Daarmee zou de winst van de bank bijna halveren. Nu hoef je natuurlijk geen medelijden te hebben met de grootbanken. Toch is het goed om je te realiseren dat de winst niet enkel in de zakken van de bankiers verdwijnt.

Winst maken betekent ook dat banken hun kapitaalbuffers kunnen versterken en innoveren. Een gezonde bank is uiteindelijk in het voordeel van de klant. Via winstbelasting, dividenduitkering aan onder andere pensioenfondsen en financiering van economische groei, profiteert uiteindelijk ook de maatschappij.

Concurreren op spaarrente is ongunstig voor banken

Terug naar het renteverschil tussen de grootbanken, of eigenlijk het ontbreken daarvan. In het interview met NOS geeft Rabobank-voorzitter Draijer aan dat ‘grote verschillen in rente eigenlijk onverantwoord zijn’. Dit zou zorgen voor ‘enorme bewegingen tussen banken’ (van spaargeld, red.).

Als banken het nieuwe spaargeld niet kunnen inzetten, moeten ze het stallen bij de ECB. De centrale bank rekent hier momenteel een rente van -0,4% voor, negatief dus. Meer spaargeld betekent ook dat er een hogere kapitaalbuffer tegenover moet staan. Een bank die momenteel concurreert met een hogere spaarrente snijdt zichzelf dus in de vinger.


Prijsafspraken tussen banken mogen niet. Tegelijkertijd geeft Draijer met deze uitspraken toe dat de grootbanken weldegelijk op elkaar letten bij het bepalen van de spaarrente. Zolang de Europese Centrale Bank haar rentebeleid niet wijzigt, zal de spaarrente laag blijven. Rabobank verwacht dat dit minstens tot 2021 duurt. Lees meer over de spaarrente verwachting in 2019.

Waar vind je een hogere spaarrente

Voor een hogere spaarrente moet je voorlopig niet bij de grootbanken zijn. Waar dan wel?

Niet sparen, maar wel meer rendement op je vermogen? Bekijk de mogelijkheden van beleggen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 18:00.
Bel direct