Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Waarom is de spaarrente bij alle grootbanken hetzelfde?

  Door: Roel 2445 keer gelezen
Waarom is de spaarrente bij alle grootbanken hetzelfde?

Rabobank, ABN AMRO en ING bieden momenteel dezelfde spaarrente. En bij een renteverlaging van 1, volgen de 2 anderen snel. Toeval, of zit hier meer achter?

Spaarrente bij alle grootbanken hetzelfde

Is het je ook opgevallen dat de drie grootbanken vaak dezelfde spaarrente bieden? En dat wanneer bijvoorbeeld ING de spaarrente heeft verlaagd, het niet lang duurt voordat ABN AMRO en Rabobank ook hun spaarrente verlagen? Is dit toeval of zit hier meer achter?

Op zoek naar een hogere spaarrente?Bekijk het aanbod Deposito sparen >>>

Meer inzicht in het rentebeleid

Een recent interview door NOS met Rabobank-voorzitter Wiebe Draijer geeft meer inzicht in het rentebeleid van de grootbanken. Draijer wordt daarin bevraagd over de lage spaarrente van Rabobank. Dit terwijl de bank tegelijkertijd een hoge winst maakt. Kan dat niet anders; wil de NOS weten.

Het antwoord daarop is ‘nee’. Rabobank, maar ook ING en ABN AMRO, geven in het artikel aan dat spaargeld op dit moment te veel kost. Door de lage marktrente levert spaargeld op de geldmarkt nauwelijks wat op. Stallen ze het spaargeld bij de Europese Centrale Bank (ECB), dan betalen ze hiervoor zelfs een boeterente.

Spaarrente van 1% zou halvering van de winst betekenen

De NOS becijferde dat een verhoging van de spaarrente naar 1% door Rabobank ongeveer 1,2 miljard euro zou kosten. Daarmee zou de winst van de bank bijna halveren. Nu hoef je natuurlijk geen medelijden te hebben met de grootbanken. Toch is het goed om je te realiseren dat de winst niet enkel in de zakken van de bankiers verdwijnt.

Winst maken betekent ook dat banken hun kapitaalbuffers kunnen versterken en innoveren. Een gezonde bank is uiteindelijk in het voordeel van de klant. Via winstbelasting, dividenduitkering aan onder andere pensioenfondsen en financiering van economische groei, profiteert uiteindelijk ook de maatschappij.

Concurreren op spaarrente is ongunstig voor banken

Terug naar het renteverschil tussen de grootbanken, of eigenlijk het ontbreken daarvan. In het interview met NOS geeft Rabobank-voorzitter Draijer aan dat ‘grote verschillen in rente eigenlijk onverantwoord zijn’. Dit zou zorgen voor ‘enorme bewegingen tussen banken’ (van spaargeld, red.).

Als banken het nieuwe spaargeld niet kunnen inzetten, moeten ze het stallen bij de ECB. De centrale bank rekent hier momenteel een rente van -0,4% voor, negatief dus. Meer spaargeld betekent ook dat er een hogere kapitaalbuffer tegenover moet staan. Een bank die momenteel concurreert met een hogere spaarrente snijdt zichzelf dus in de vinger.

Prijsafspraken tussen banken mogen niet. Tegelijkertijd geeft Draijer met deze uitspraken toe dat de grootbanken weldegelijk op elkaar letten bij het bepalen van de spaarrente. Zolang de Europese Centrale Bank haar rentebeleid niet wijzigt, zal de spaarrente laag blijven. Rabobank verwacht dat dit minstens tot 2021 duurt. Lees meer over de spaarrente verwachting in 2019.

Waar vind je een hogere spaarrente

Voor een hogere spaarrente moet je voorlopig niet bij de grootbanken zijn. Waar dan wel?

Niet sparen, maar wel meer rendement op je vermogen? Bekijk de mogelijkheden van beleggen.

Spaarrente

De hoogste spaarrente? Vergelijk alle rentes.

Deposito Sparen

Vergelijk alle deposito spaarrekeningen.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.