De hypotheekrente loopt al een aantal maanden op. Bij de spaarrente zien we nog nauwelijks beweging, behalve enkele renteverhogingen bij spaardeposito’s. Waarom stijgt de spaarrente niet mee met de hypotheekrente? Je leest het hieronder.
Op 1 januari was de laagste hypotheekrente 10 jaar vast 0,94%. Nu betaal je voor dezelfde rentevaste periode minimaal 2,69%. Voor de spaarrekening zien we een heel ander beeld. De spaarrente is gelijk gebleven. Sterker nog, het aantal banken dat geen of een negatieve spaarrente rekenen is in 2022 groter geworden.
Waarom de spaarrente niet stijgt
Dit komt dat de spaarrente grotendeels wordt bepaald door de beleidsrente van de Europese Centrale Bank (ECB). Deze wordt bewust laag gehouden om de economie te stimuleren. Tegelijkertijd betalen banken een negatieve rente om overtollig kasgeld te stallen bij de centrale bank. Zie ook de spaarrente verwachting voor 2022.
Dit lage rentebeleid moet de bestedingen in de Eurozone aanjagen, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat sparen momenteel niks oplevert. Dit lage rentebeleid van de ECB gaat veranderen, daarover later meer.
Waarom de hypotheekrente wel stijgt
De hypotheekrente wordt meer gestuurd door de markt. In dit geval de vraag naar en het aanbod van langlopende financiële middelen, ook wel de kapitaalmarkt genoemd. Door de oplopende inflatie is de kapitaalmarktrente sterk gestegen, zoals te zien in bovenstaande grafiek. Dit zien we terug in de hypotheekrente verwachting voor 2022.
Deposito’s hebben ook een langere looptijd, bijvoorbeeld 3 jaar. Hier zien we dat spaarbanken wel hun rentes verhogen, hetzij in beperkte maten. Bekijk hier het actuele aanbod van Europese spaardeposito’s.
Gaat de spaarrente nog dit jaar stijgen?
De hoge inflatie betekent dat alles snel duurder wordt. De waarde van de munt holt hierdoor achteruit. Er komt een moment dat centrale banken hun beleidsrentes moeten verhogen om de economie af te koelen.
In de Verenigde staten is men al zover. Daar verhoogd de Fed de komende tijd versneld de beleidsrente. Van de ECB wordt dit jaar een zelfde stap verwacht. Naar verwachting worden de beleidsrentes eerder en sterker verhoogd, mogelijk in juli al.
Dit geeft in ieder geval banken meer lucht. Het is echter nog maar de vraag of ze dit ook direct doorrekenen in een hogere spaarrente voor klanten. Goed nieuws: de topman van ING hint alvast op een spaarrenteverhoging als de ECB de beleidsrente verhoogt.
Tips voor meer rendement op je spaargeld:
- Open een vrij opneembare spaarrekening bij een spaar-specialist (tot 0,30%).
- Bekijk het aanbod deposito sparen met diverse interessante Europese banken (tot 1,35%).
- Kies voor sparen met voorwaarden, zoals maandsparen of een spaarverzekering. (tot 2,00%).
- Of kies voor beleggen als je wat meer risico wilt en kunt nemen met een deel van je spaargeld.
Hierboven wordt uitgelegd waarom de spaarrente niet stijgt (is gekoppeld aan de beleidsrente van de ECB) en de hypotheektente wel (is gekoppeld aan de kapitaalmarkt). Tot mijn verbazing lees ik op Nu.nl (vrijdag 17 juni) dat de hypotheekrente deze week extra hard stijgt omdat de ECB de beleidsrente verhoogt. Met andere woorden: als consument ben je altijd de dupe.
Beste heer Bos, wat we in het artikel uitleggen is dat de hypotheekrente en spaarrente niet gelijktijdig stijgen. Omdat de hypotheekrente meer wordt beïnvloed door de markt, anticiperen beleggers op een rentewijziging van de ECB. De hypotheekrente stijgt dan eerder dan de spaarrente. Bij inflatie stijgen uiteindelijk beide rentes. U bent dan ook niet ‘altijd de dupe’, want tegenover een duurdere hypotheek staat meer rendement voor uw spaargeld en de pensioenpot. Met vriendelijke groet. Roel (Hypotheek-Rentetarieven).