Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Waarom stijgt de spaarrente niet met de hypotheekrente?

  Door: Roel 10618 keer gelezen
Waarom stijgt de spaarrente niet

De hypotheekrente stijgt. Je zou verwachten dat de spaarrente nu ook gaat stijgen. Dit is echter niet het geval. We bespreken de achtergrond van de spaarrente ontwikkeling.

Negatieve spaarrente dichterbij

Wie al een aantal jaren een koophuis heeft weet het: is de hypotheekrente hoog, dan is de spaarrente ook hoog. De laatste jaren dalen de rentes van lenen en sparen.

De spaarrente daalt inmiddels dusdanig dat een negatieve spaarrente dichtbij is. Inmiddels is een laagste rente voor sparen van 0% bereikt.

De hypotheekrente stijgt naar verwachting

We verwachten dat de hypotheekrente op termijn gaat stijgen. Veel Nederlanders profiteren nog snel door de lage hypotheekrente vast te leggen. Tegelijkertijd kijken we met smart uit naar de eerste renteverhoging voor sparen. De spaarrente blijft echter laag en daalt zelfs licht verder. Hoe kan dit?

Waarom stijgt de spaarrente niet?

Voor een antwoord op deze vraag kijken we naar de marktrentes die de hypotheekrente en de spaarrente beïnvloeden:

  • Banken kopen geld in om weer uit te lenen. De prijs voor langlopende leningen, wordt bepaald op de kapitaalmarkt.
  • Jouw spaargeld ligt niet bij de bank in een kluis, maar wordt door de bank ‘gestald’ op de geldmarkt, hier is het een kwestie van vraag en aanbod naar kortlopende leningen.

De kapitaalmarktrente is sinds oktober licht gestegen. Deze marktrente wordt mede beïnvloed door de internationale handel. Beleggers krijgen meer vertrouwen nu de wereldwijde economie in de lift zit. Ook de uitverkiezing van Trump en zijn belofte om meer te investeren geeft de kapitaalmarkt een boost. Dit stuwt de hypotheekrente op.

De geldmarkt wordt meer beïnvloed door centrale banken. De Europese Centrale Bank (ECB) houdt haar beleidsrentes laag om de economie te stimuleren. Lenen en geld uitgeven wordt hierdoor aantrekkelijk en sparen onaantrekkelijk. De Euriborrente zit sindsdien in een dalende trend. De spaarrente daalt hierdoor verder.

Gaat de spaarrente weer stijgen?

Als de wereldwijde economische groei doorzet, zal op termijn ook de spaarrente weer gaan stijgen. Beleggers zijn nu eenmaal wat meer opportunistisch en reageren sneller op positieve signalen uit de markt. Beleidsmakers, zoals de ECB, zijn meer gericht op de lange termijn. Pas wanneer economische groei voldoende zeker is, zullen ze het lage-rentebeleid aanpassen.

Dat houdt ook in dat het nog niet zeker is dat de huidige stijgende trend definitief is. Onzekerheid en een nieuwe tegenvaller kan ervoor zorgen dat de tarieven voor sparen en lenen voor lange tijd laag blijven. Het blijft dus interessant om de spaarrente verwachting en de ontwikkeling van de hypotheekrente in de gaten te houden.

Tips voor een hoger rendement:

Spaarrente

De hoogste spaarrente? Vergelijk alle rentes.

Deposito Sparen

Vergelijk alle deposito spaarrekeningen.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

Redactionele fouten

Dit keer erg veel taal- en redactionele fouten.
Dat ondermijnt de betrouwbaarheid.
'Men onthoudt hoe goed je het doet en vergeet hoe snel je het deed.'
Komt in de ICT-sector veel voor, maar de financiële sector moet daarvan verschoond blijven.

Re: Redactionele fouten

Beste heer of mevrouw Boot, bedankt voor uw bericht. Ik heb dit nagekeken en aangepast. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (FX.nl)

Negatieve rente

De ECB kent de Hollanders (zuiniger mensen) blijkbaar niet. Als na de belastingdienst met een hogere rendementsheffing dan spaarrente opbrengt er nu ook nog een negatieve rente gaat komen is mijn advies van de bank halen of beleggen. Zelf haal ik het grootste deel weg en heb een zware kluis aangeschaft. Lastig voor het inbraakgilde.

spaarrente

Als de spaarrente stijgt zal er meer geld gespaard worden, waardoor de banken niet meer buiten de deur hoeven te lenen Dat is toch gunstig voor de bank en voor de economie?