Klantenbeoordeling 10.0/10

Wat doet de hypotheekrente in 2021?

Hoe ontwikkelt de hypotheekrente in 2021? Je leest het in deze renteverwachting. Daarin meer over de gevolgen van coronacrisis op de rentestand.

De coronacrisis leek in maart een einde te maken aan de lage rentestand. Daarover later meer. Eerst vertellen we over de achtergrond van de huidige lage rentestand.

mail_outlineTip: volg de renteontwikkeling via e-mail

Waarom is de hypotheekrente laag?

De hypotheekrente volgt sinds 2008 een voornamelijk dalende trend. In dat jaar is de Europese Centrale Bank (ECB) begonnen met het verlagen van de beleidsrente. Banken kunnen zo makkelijker en goedkoper aan geld komen om uit te lenen.


Profiteer jij optimaal van de lage rentestand?
Bereken hier jouw laagste hypotheekrente >

Wat begon als een maatregel om uit de Eurocrises te komen is een blijvende aanjager van de economie geworden. Het idee is dat lenen en investeren aantrekkelijker worden. Sparen wordt juist onaantrekkelijk gemaakt met een lage spaarrente.

Daar komt bij dat de concurrentie op de hypotheekmarkt de afgelopen jaren is toegenomen. Tot 2013 werd bijna 75% hypotheken gesloten bij een grootbank (Rabobank, ABN AMRO en ING). Nu is dit minder dan de helft.

In Nederland zijn inmiddels 38 geldverstrekkers actief. Deze nieuwkomers brachten ook nieuwe manieren van funding mee, bijvoorbeeld geld van institutionele beleggers zoals pensioenfondsen.

Gevolgen van de coronacrisis voor de hypotheekrente

De coronacrisis zorgt voor onzekerheid op de financiële markten. Ook is de vraag naar leningen, bijvoorbeeld door overheden, fors toegenomen. Dit zorgde aanvankelijk voor snel stijgende rentes.

Om leningen betaalbaar en toegankelijk te houden, heeft de Europese Centrale Bank (ECB) een gigantisch steunpakket beschikbaar gesteld, bovenop de al genoemde stimuleringsmaatregelen. Daarmee is het gelukt om de rentestijging de kop in te drukken.

Dit is goed te zien aan onderstaande ontwikkeling van de kapitaalmarktrente, een belangrijke graadmeter voor de hypotheekrente. Inmiddels zit de rente weer op het niveau van maart dit jaar.

Hypotheekrente verwachting 2021 marktrente

(Bron: IEX)

Hypotheekrente verwachting voor 2021

Dit betekent niet dat de Europese Centrale Bank nu achterover kan leunen. Ook in 2021 staat de Europese economie voor een aantal uitdagingen, waaronder de economische gevolgen van een tweede coronagolf en Brexit.


In december heeft de ECB het noodpakket uitgebreid en verlengd tot na 2021. We verwachten dat door dit ruime monetaire beleid, de hypotheekrente voorlopig op het huidige lage niveau blijft.

Zo kun je profiteren van de lage rentestand:

mail_outlineTip: volg de renteontwikkeling via e-mail

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct