Klantenbeoordeling 9.7/10

Wat doet de hypotheekrente in 2022?

In 2022 loopt de hypotheekrente naar verwachting sterk op. Lees met welke rentestijging je rekening moet houden en hoe je daar nu nog op kunt anticiperen.

Lage rentes om de economie te stimuleren

De Europese Centrale Bank houdt de rentes al geruime tijd laag om de economie te stimuleren. De keerzijde is een oplopende inflatie. Dit betekent dat alles duurder wordt, waardoor de waarde van de munt snel achteruit gaat. Om de economie af te koelen zijn centrale banken dit jaar gestart met het afbouwen van stimuleringsmaatregelen. Dit was echter voor de Russische invasie in Oekraïne.

Profiteer jij al optimaal van de lage rentestand?Bereken of oversluiten voordelig is >

Gevolgen oorlog in Oekraïne voor de renteverwachting

De oorlog in Oekraïne heeft grote gevolgen voor de wereldeconomie. De aan Rusland opgelegde sancties worden wereldwijd gevoeld. Daarnaast zijn internationale handelsketens verstoord en het vertrouwen van ondernemers en investeerders gedaald. Dit nog buiten het menselijke leed en de vluchtelingenstromen in Europa.

Het IMF heeft de groeiprognose van de wereldeconomie voor dit jaar al naar beneden bijgesteld. Ook is de verwachting dat de inflatie sterker stijgt door hogere prijzen voor energie en voedsel.

Hypotheekrente verwachting voor 2022

De rente volgt in grote lijnen de inflatieontwikkeling. Dit is goed te zien in onderstaande ontwikkeling van de 10 jaars Nederlandse Staatsrente. Dit is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente.

hypotheekrente-verwachting-2022-kapitaalmarkt-ontwikkeling-mei

Door de snel oplopende inflatie hebben we de verwachting voor de hypotheekrente in 2022 naar boven bijgesteld. De kans is namelijk groot dat centrale banken hun monetaire steunprogramma’s versneld verder afbouwen om de prijsstijging af te remmen. Beleggers houden er inmiddels rekening mee dat de ECB eerder dan verwacht de beleidsrente verhoogt. Mogelijk al in juli dit jaar. Zie ook onze hypotheekrente verwachting voor juni.


Tegelijkertijd zal de ECB behoedzaam willen opereren. Banken en overheden zijn inmiddels gewend geraakt aan ‘goedkoop geld’. Dit remt de hypotheekrente stijging enigszins.

Daarnaast is de concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt zeer fel. De in totaal 36 geldverstrekkers vechten in 2022 om een kleiner wordende groep potentiële klanten. Dit komt omdat naar verwachting minder huizen worden verkocht.

Is dit voor jou hét moment om in actie te komen?

We hebben 4 tips om gebruik te maken van de nog altijd lage rentestand:

  1. Oversluiten voordelig? Bereken jouw voordeel (incl. boeterente).
  2. Woning op het oog? Bereken jouw laagste hypotheekrente.
  3. Overwaarde opnemen? Bereken jouw verzilver mogelijkheden.
  4. Meer financiële vrijheid? Maak je hypotheek (deels) aflossingsvrij.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct