Klantenbeoordeling 9.7/10

Wat doet de hypotheekrente in 2024?

Nieuwsgierig naar de ontwikkelingen van de hypotheekrente? Ontdek het in deze prognose, samen met handige tips om slim in te spelen op de renteontwikkeling.

Hypotheekrente in nauw verband met inflatie

De prognose voor de hypotheekrente in 2024 staat nauw in verband met de inflatie. Het afgelopen jaar heeft de Europese Centrale Bank (ECB) maatregelen genomen om de stijgende inflatie te temperen, wat een effect heeft op de renteontwikkeling.

Variabele rentes zijn aanzienlijk gestegen door de verhoging van de beleidsrente van de ECB. In slechts een jaar tijd is de variabele hypotheekrente bijna verdubbeld, van een gemiddelde van 2,9% naar bijna 5,3%.

Voor de lange hypotheekrente, bijvoorbeeld 10 jaar vast, baseren we ons op de kapitaalmarktrente, die de vraag en het aanbod van langlopende leningen, zoals obligaties, weerspiegelt. Ook hier speelt de inflatie een cruciale rol. Een stijgende en hoge inflatie leidt tot een beperkt aanbod en een rentestijging, terwijl een dalende of lage inflatie veel aanbod creëert en de rente doet dalen.

Hoe reageren de centrale banken?

De inflatie daalt momenteel snel genoeg voor de ECB om de beleidsrente voorlopig stabiel te houden. Hierdoor verwachten we dat de variabele hypotheekrente voorlopig op het huidige niveau zal blijven.

Ook beleggers zijn optimistisch over de dalende inflatie. Ze anticiperen dat centrale banken geen renteverhogingen meer zullen doorvoeren. Er is zelfs speculatie over mogelijk de eerste renteverlaging eerder in 2024 dan eerder gedacht, vooral in de VS.

Wat doet de hypotheekrente?

De kapitaalmarkt vertoont momenteel aanzienlijke dalingen, zoals geïllustreerd in de onderstaande grafiek van de rente voor 10 jaars Nederlandse staatobligaties. Dit betekent dat er ruimte ontstaat voor een verdere renteverlaging. In de afgelopen 6 weken hebben geldverstrekkers geleidelijk de hypotheekrente verlaagd.

(Bron: IEX)


De vraag is nu hoe centrale banken zullen reageren op dit optimisme in de markt. Met een potentieel zware recessie in het verschiet, moeten beleidsmakers voorzichtig manoeuvreren.

We voorspellen dat de lange hypotheekrente de komende maanden op het huidige niveau zal blijven en mogelijk zelfs licht verder zal dalen.

De reden waarom de hypotheekrente vaak niet in dezelfde mate daalt als de kapitaalmarktrente, is omdat geldverstrekkers ervoor kiezen om tijdens economisch zware tijden de risico-opslag op hypotheken te verhogen.

Slim inspelen op de renteontwikkeling

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Woning op het oog?

Ontvang vrijblijvend het beste aanbod.

Hoogste spaarrente

De hoogste rente voor jouw spaargeld.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct