Klantenbeoordeling 7.7/10

Wat ga jij met je vakantiegeld doen?

Het vakantiegeld komt eraan. Dit is ook het moment dat banken met spaaracties komen. Wat ga jij in 2016 met je vakantiegeld doen? Dit zijn onze tips.

Extraatje voor vakantie

Sinds 1968 ontvangt een groot deel van de Nederlanders vakantiegeld. Dit extraatje naast het normale salaris moest werknemers in staat stellen om op reis te gaan tijdens hun vakantie. Inmiddels wordt het vakantiegeld voor verschillende doeleinde gebruikt, waaronder sparen. Ook zijn er bedrijven die de mogelijkheid bieden dit bedrag per maand te ontvangen.

Recht op vakantiegeld

Bij een vaste baan is het vakantiegeld meestal 8% van het bruto jaarinkomen. Dit is wettelijk vastgelegd. Ook met een uitkering van het UWV ontvang je jaarlijks 8% vakantiegeld en in de bijstand is dit 5%. Ouderen met een pensioen ontvangen jaarlijks een vakantie-uitkering van het pensioenfonds.

15 tot 20 miljard Euro

Elk jaar wordt dus een enorm bedrag uitgekeerd, wat de Nederlanders vrij kunnen besteden. Naar schatting is dit 15 tot 20 miljard euro. Uit onderzoek van ING blijkt 65% van de respondenten het vakantiegeld uitgeven, onder andere aan een vakantie.

Sparen, aflossen of beleggen

De overige 35% van de respondenten gaat met het vakantiegeld sparen, aflossen of beleggen. Voor hen hebben we een aantal tips:

Vakantiegeld sparen

Traditioneel komen de banken in deze periode met acties om het vakantiegeld te sparen. Nu spaargeld voor banken onaantrekkelijk is, zijn ook de spaar-acties beperkt.


  • MoneYou biedt 0,2% extra spaarrente bij een storting vanaf € 1000,-. (actie t/m 30 september 2016)
  • Bij ING ontvang je een Rituals-pakket (of 2.500 rentepunten) bij een storting vanaf € 500,-. (actie t/m 10 juli 2016)
  • Bij ABN AMRO maak je wekelijks kans op € 1000,- bij een storting van € 1000,-. (t/m 2 juli 2016)
  • Bij Rabobank ontvang je een mobiele oplader of Hammamdoek bij een storting vanaf € 750,-. (t/m 1 juli 2016)

Lening aflossen

Met het aflossen van een consumptief krediet, kun je vaak direct je maandlasten verlagen. Zeker als het gaat om dure kredieten, zoals rood staan en een credit card. Door af te lossen op je hypotheek kun je in aanmerking komen voor een lagere hypotheekrente. Dit is wanneer je in een lagere risicoklasse komt (hypotheeksom in verhouding tot de woningwaarde). Let op dat je binnen de maximale aflossing blijft, anders kan dit je op een boete komen te staan.

Starten met beleggen

Door de lage spaarrente is het rendement op spaargeld laag. Door een deel van je vermogen te beleggen kun je een hoger rendement halen. We zeggen nadrukkelijk ‘kun je’. Bij beleggen heb je namelijk ook kans op een negatief rendement. Beleggen is daarom interessant met het deel van je vermogen waar je een hoger risico mee kunt lopen. We hebben voor je een aantal beleggingen vergeleken.

Wat ga jij met je vakantiegeld doen?

Vertel het in een reactie onder dit bericht.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct