Klantenbeoordeling 7.7/10

Wat te doen bij dalende huizenprijzen?

Als de economische vooruitzichten verslechteren, is vaak de eerste reactie om belangrijke financiële beslissingen (zoals een woning kopen) uit te stellen. Toch kan het interessant zijn om juist tegengesteld te reageren. We geven 4 tips om beter uit de recessie te komen.

1. Een woning kopen

Dat de woningmarkt afkoelt is in het voordeel van kopers. Je kunt nu zonder druk een woning bezichtigen en onderhandelen. Excessen zoals fors overbieden zijn verleden tijd. Daarnaast staan meer woningen te koop, waardoor je meer eisen kunt stellen. De kans is dus groter dat je een woning vindt die helemaal aan je wensen voldoet.

Kies je voor een duurzame woning, dan dalen direct je energielasten. Dit compenseert voor de iets hogere hypotheekrente van dit moment. Heb je nu een hypotheek met een lagere rente, dan mag je deze vaak meeverhuizen. Je hoeft dan enkel de hogere hypotheeksom te financieren tegen de huidige rente. 

2. Je woning (verder) verduurzamen

Ga je niet verhuizen, dan is het interessant om je woning (verder) te verduurzamen. Onlangs berekende Rabobank dat huishoudens met energielabel A gemiddeld €90,- per maand goedkoper uit zijn dan met een vergelijkbare woning met energielabel G.

Een investering in energiebesparende maatregelen telt voor 100% mee voor de woningwaarde. Duurzame woningen worden ook nog eens sneller en tegen een betere prijs verkocht. Je hebt dus minder last van de dalende huizenprijzen.

3. Overwaarde opnemen

Huizenbezitters hebben de afgelopen jaren flink overwaarde opgebouwd. Wie bijvoorbeeld in de regio Utrecht woont zag de waarde van de woning sinds 2017 verdubbelen. Deze overwaarde is niet zomaar verdampt na 1 of 2 jaren van dalende huizenprijzen. 

Er zijn diverse redenen waarom het interessant is om juist nu je overwaarde op te nemen. Met de huizenprijzen op een piek is je financiële ruimte optimaal. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat banken strenger worden als de economische vooruitzichten verslechteren. 


4. Laat je woning opnieuw taxeren

Nu de huizenprijzen niet meer stijgen, is het interessant om je woning opnieuw te laten taxeren. Als je hypotheek in verhouding tot de woningwaarde is gedaald, kom je mogelijk in een lagere risicoklasse. Vaak krijg je dan korting op de hypotheekrente.

Je woning laten taxeren kan tegenwoordig ook online. Een zogenoemde desktop-taxatie kost rond €90,-. Binnen enkele uren ontvang je het taxatierapport in de email.

Wat is jouw strategie om beter uit de recessie te komen? Praat mee onder dit bericht.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct