Zoveel mensen, zoveel beleggingen. Hoe maak je de juiste keuzes? Door te onderzoeken wat voor type belegger je bent, kies je een beleggingproduct dat bij je past.
Zoveel mensen, zoveel beleggingsproducten
Wie wil starten met beleggen zal opvallen hoeveel mogelijkheden je hebt. Aandelen, opties, fondsen, obligaties of pensioenbeleggen; het zijn allemaal beleggingsproducten voor specifieke beleggers en doelen. Door te onderzoeken wat voor type belegger je bent, kies je een belegging die bij je past.
Starten met beleggen?Vergelijk diverse beleggingsproducten >
Sparen of beleggen?
De eerste vraag die je jezelf moet stellen is of beleggen bij je past. Door de lage spaarrente overwegen veel mensen om te starten met beleggen. Zij moeten zich realiseren dat, naast een goed rendement, ook een negatief rendement mogelijk is. Beleggen doe je daarom altijd met spaargeld dat je niet direct nodig hebt en waarmee je een risico kunt en wilt nemen.
Wie zekerheid wil, is meer spaarder dan belegger. Door te kiezen voor een spaardeposito kun je ook bij sparen je rendement vergroten.
De doe-het-zelver, de volger en de gemaksbelegger
- Wie zelf wil gaan beleggen kan terecht bij een broker. Daar kun je via een online platform zelf beleggingsproducten kopen en verkopen op beurzen wereldwijd. Let bij het kiezen van een broker op de handelsmogelijkheden, tarieven en gebruiksgemak.
- Heb je onvoldoende kennis, tijd of zin om zelf te beleggen, dan is fondsbeleggen iets voor jou. Je maandelijkse inleg wordt voor je belegt binnen het gekozen beleggingsfonds. Op basis van het risicoprofiel wordt een passende beleggingsmix gekozen.
- Indexbeleggen is een tussenvorm die door een aantal brokers wordt aangeboden. Daarmee beleg je niet in 1 bedrijf, maar een index als geheel. Een index is een gemiddelde van de belangrijkste aandelen, bijvoorbeeld de AEX.
Defensief of offensief?
Een defensieve belegger is risicomijdend. Vermogensbehoud staat voorop en het streven is enige vermogensgroei op lange termijn. Beleggingen die hierbij passen zijn obligaties, vastgoed en beleggingsfondsen waarbij het risico gespreid wordt.
Voor een offensieve belegger is vermogensbehoud op korte termijn minder belangrijk. Het streven is vermogensgroei op lange termijn. Uiteraard zijn dit uitersten. Met het vaststellen van een risicoprofiel wordt duidelijk hoeveel je wilt nemen.
Beleggen voor de lange of korte termijn?
Het is mogelijk om voor de korte termijn te beleggen, zelfs voor enkele uren. Dit wordt ook wel speculeren genoemd en heeft meer weg van gokken. Het risico is hoog, maar het rendement (als het goed gaat) ook. De meeste beleggers kiezen voor de lange termijn. Hoelang, is afhankelijk van wanneer je het geld wilt gebruiken wat je beleggingsdoel is. Daarbij geldt hoe langer je beleggingshorizon, hoe minder gevoelig je bent voor koersschommelingen.
De pensioenbelegger
Wie wil beleggen voor een aanvulling op het pensioen, of om eerder te kunnen stoppen met werken, kan kiezen voor pensioensparen. Je belegt met een geblokkeerde rekening waarop je jaarlijks een maximumbedrag mag storten (de jaarruimte). Zo kun je gebruik maken van belastingvoordeel voor pensioensparen.
Eerste woning kopen?
Ontdek de mogelijkheden voor starters.
Aflossingsvrij
Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek
Overwaarde opnemen?
Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.