Klantenbeoordeling 7.7/10

Wel of geen verzekering bij geld lenen?

Wie een lening afsluit moet deze terugbetalen. Maar wat als het tegen zit? Een verzekering kan dan uitkomst bieden. Is dit nodig en wat zijn de mogelijkheden?

Lening terugbetalen

Voor je een lening afsluit controleert de kredietaanbieder of je deze kunt terugbetalen. Op basis van onder andere je inkomen en verplichtingen wordt bepaald of en hoeveel geld je kunt lenen. Daarbij wordt echter geen rekening gehouden met impactvolle gebeurtenissen.

Overlijden en arbeidsongeschiktheid

Wat gebeurt er met de lening bij overlijden van jou of je partner? En wat is het risico bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid? Het zijn zaken waar je (liever) niet over nadenkt. Toch is het goed om bij het afsluiten van een lening hierbij stil te staan.

Standaard overlijdensdekking

Uit een analyse van MoneyView blijkt dat bij een derde van de afgesloten kredieten standaard een overlijdensdekking zit. Het gaat dan om de kredieten die worden aangeboden door de grootbanken ABN AMRO, ING, Rabobank en SNS. De kosten voor deze dekking zijn doorberekend in de leenrente, waardoor deze producten vaak wat duurder zijn. Let daarbij op of je volledige schuld wordt kwijtgescholden of tot een maximum bedrag. 

Overlijdensrisicoverzekering (ORV)

Als je krediet zonder standaard overlijdensdekking sluit, maar je wilt niet dat nabestaanden worden opgezadeld met een resterende schuld, kun je ook zelf een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afsluitenluiten. Je betaalt dan maandelijks een premie over het verzekerde bedrag. Dit bedrag wordt uitgekeerd bij overlijden.

Je kunt kiezen uit een ORV waarbij het uit te keren bedrag gelijk blijft en een ORV waarbij deze daalt. De eerste past het best bij een doorlopend krediet en de tweede past beter bij een persoonlijke lening. Het minimale bedrag voor een ORV is € 10.000,- (ook als je minder leent). Wel kunt je de verzekering (na een jaar) direct en zonder boete opzeggen.


Vergelijk de goedkoopste overlijdensrisicoverzekering inclusief de bijbehorende voorwaarden.

Betalingsbeschermer

Wanneer je onverhoopt arbeidsongeschikt of werkloos wordt, gaat je inkomen achteruit. Je kunt dan in de problemen komen met de betalingsverplichting van je lening. Met een betalingsbeschermer kun je jezelf hiertegen verzekeren. Je ontvangt dan maandelijks een uitkering waarmee je de lening kunt blijven betalen.

Niet verplicht

Anders dan bij een hypotheek, is een overlijdensrisicoverzekering bij een krediet niet verplicht. Het is aan de klant om het risico in te schatten en zijn of haar verantwoordelijkheid hierin te nemen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Praat mee over "Wel of geen verzekering bij geld lenen?".

  1. Beste,
    Ik heb een lening lopen en heb deze verzekerd bij PNB Paribas.
    Deze verzekering loopt in januari af.
    Ik kan deze niet verlengen. Ik zou dus een nieuwe verzekering af moeten sluiten bij mijn geldverstrekker. Mijn geldverstrekker doet geen zaken meer met Paribas en bood een verzekering aan voor 34 euro. Bij Paribas betaalde ik 11 euro. Kan deze verhoging zomaar en zoja, is er een andere optie.

    Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct