Klantenbeoordeling 10.0/10

Wijzigingen NHG in 2014, wat zijn de gevolgen?

In 2014 wijzigt de Nationale Hypotheek Garantie op een aantal punten. Wat zijn de gevolgen voor de starter en huizenbezitter met een NHG-hypotheek?

Update: in 2018 gaat de grens voor een NHG-hypotheek opnieuw omhoog.

De garantie in het kort

De Nationale Hypotheek Garantie beschermt huizenbezitters tegen een restschuld bij werkloosheid of scheiding. In eerste instantie door de maandelijkse betalingen tijdelijk op te vangen. Wanneer het toch tot een noodgedwongen verkoop van de woning komt, staat de NHG garant voor een eventuele restschuld. Een veilig gevoel

Vanwege de garantie bieden banken vaak een lagere hypotheekrente voor een NHG-hypotheek. Zie bijvoorbeeld de tarieven bij NHG in ons renteoverzicht. Een NHG-hypotheek is in veel gevallen ook nog eens goedkoper.

NHG in 2014 

De Nationale Hypotheek Garantie wijzigt in 2014 op een aantal punten:

NHG wordt duurder

Voor een NHG-hypotheek betaal je eenmalig een percentage van de hypotheeksom. Vanaf 1 januari 2014 wordt deze borgsom verhoogd naar 1%. De kosten voor NHG zijn, net als de meeste afsluitkosten, fiscaal aftrekbaar.

NHG-grens gaat omlaag

De maximale NHG-hypotheek wordt per 1 juli 2014 verlaagd naar € 265.000,-. Nu is de NHG-grens nog € 290.000,-. Houd hierbij rekening met de kosten voor het kopen van een nieuwe woning. De maximale woningwaarde kan dus lager uitvallen. In de praktijk betekent dit dat steeds meer modale tot boven modale woningen buiten de NHG-grens vallen.

Lage rente, minder lenen

De hypotheekrente is op dit moment historisch laag. Dit heeft als voordeel dat een hypotheek goedkoop is, maar ook dat je meer kunt lenen. Voor de maximale hypotheek wordt namelijk ook gekeken naar de maandlasten in verhouding tot het inkomen. Volgens de NHG bestaat het risico dat bij een rentestijging de maandlasten te hoog worden.


Daarom komt de Nationale Hypotheek Garantie met strengere leennormen voor een hypotheekrente onder de 4%. Volgens een berekening HomeFinance wordt de maximale NHG-hypotheek in 2014 gemiddeld 10% lager. Met de actuele rente van 3,85% voor een hypotheek 10 jaar vast met NHG, zal dit voor veel kopers gaan gelden.  

Restschuld onder NHG

Huizenbezitters van wie hypotheek hoger is dan de woningwaarde, ondervinden problemen bij verhuizen. Veel banken weigeren de restschuld mee te financieren in een nieuwe hypotheek.

Vanaf 1 januari 2014 wordt het mogelijk om de restschuld onder NHG te laten vallen. Banken lopen zo minder risico en zullen eerder bereid zijn om de restschuld mee te financieren in de nieuwe hypotheek. Hiervoor moet je wel al een NHG-hypotheek hebben.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Wijzigingen NHG in 2014, wat zijn de gevolgen?".

  1. Mijnheer/Mevrouw,
    Ik heb 7 jaar Obvion aflosvrij hypotheek zonder NHG. Ik wil graag mijn hypotheek oversluiten met NHG, eventueel alleen NHG. Wat voor stappen nodig voor NHG/ oversluiten?
    is dat fiscaal aftrekbaar?

    Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct