Klantenbeoordeling 7.7/10

Wijzigingen voor de NHG-Hypotheek in 2016

De voorwaarden en normen voor de Nationale Hypotheek Garantie in 2016 zijn bekend. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen voor een NHG-hypotheek per 1 januari.

Update: Grens NHG-hypotheek stijgt naar 310.000 euro

Het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) past elk half jaar de voorwaarden en normen voor de Nationale Hypotheekgarantie aan. Hierbij volgt de stichting de wet- en regelgeving en kijkt men naar de prestaties van het fonds dat garant staat voor een NHG-hypotheek


Offerte NHG-hypotheekStart hier je aanvraag >

In 2016 veranderen de voorwaarden en normen voor een NHG-hypotheek op een aantal punten. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen:

  • Volgend jaar mag minder geleend worden in verhouding tot de woningwaarde. Dit percentage gaat van 103% naar 102%.
  • Daarnaast neemt de stichting de financieringslastnormen van het NIBUD over. Eerder werd onder andere bekend dat tweeverdieners volgend jaar meer mogen lenen.
  • Een studieschuld weegt vanaf 2016 minder zwaar mee in de berekening van de maximale hypotheek. De wegingsfactor voor een studieschuld gaat van 0,75% naar 0,45%.
  • De bovengrens van een NHG-Hypotheek is op dit moment 245.000 euro. Per 1 juli 2016 zou de NHG-grens verlaagd worden. Echter, de grens voor een NHG-hypotheek wordt niet verlaagd.
  • Een eventueel renteverlies bij een nieuwbouwwoning mag in 2016 onderdeel uitmaken van de woningwaarde. Hierdoor wordt het makkelijker om deze kosten mee te financieren in de NHG-hypotheek.
  • Wie volgend jaar verhuisd met een restschuld, kan de oude woning laten passeren nadat de nieuwe woning is aangekocht. Op dit moment kan een restschuld pas meegefinancierd worden wanneer de oude woning is gepasseerd bij de notaris.

Hier vind je de complete voorwaarden en normen voor NHG in 2016 (pdf)

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct