Klantenbeoordeling 10.0/10

Wijzigingen voor de zorgverzekering in 2020

De zorgpremies, het eigen risico en de vergoedingen; we zetten alle wijzigingen voor het basispakket van de zorgverzekering in 2020 voor je op een rijtje.

Bekijk hier alle zorgpremies voor 2021.

Zorgpremies in 2020

Nu alle zorgpremies voor 2020 bekend zijn kunnen we de balans opmaken. Hoewel een aantal zorgverzekeraars hun premie hebben verlaagd, stijgt de zorgpremie volgend jaar met 2,34%. De premiestijging is daarmee minder dan het Kabinet voorspelde op Prinsjesdag.

De laagste zorgpremie in 2020 komt van ZieZo en is € 83,25. Daarvoor sluit je een budgetpolis met een maximaal eigen risico. Bij het minimale eigen risico is de laagste premie van Zekur met € 101,95.

De grootste premiestijging komt voor rekening van Stad Holland. De premie van hun restitutieverzekering met maximaal eigen risico stijgt van € 99,75 naar € 109,-. Dit is bijna 10 euro meer.

De grootste premiedaling komt van Just (voorheen CZdirect). De premie van hun budget verzekering daalt van € 95,70 naar € 87,95. Lees meer over de verschillen tussen de natura, restitutie of budget polis

Vergelijk de zorgpremies 2020 >

Eigen risico zorgverzekering blijft gelijk

Het verplichte eigen risico in 2020 is € 385,-. Daarnaast is het dit jaar mogelijk om het eigen risico te verhogen tot € 885,- om zo een iets lagere zorgpremie te krijgen. In het regeerakkoord van het Kabinet Rutte 3 is afgesproken het eigen risico tijdens de regeerperiode niet te verhogen.

Collectiviteitskorting omlaag in 2020

De maximale collectiviteitskorting gaat in 2020 omlaag. De maximale wettelijke korting voor een collectieve zorgverzekering gaat van 10% naar 5%. Dit geldt enkel voor de basisverzekering. Aanvullende zorgverzekeringen vallen niet onder de Zorgverzekeringswet en hebben dus geen maximale collectiviteitskorting.

Door de lagere collectiviteitskorting is je huidige zorgverzekering mogelijk niet meer voordelig. Een extra reden om de zorgpremies voor 2020 te vergelijken voordat je een keuze maakt.

Zorgtoeslag in 2020

Op prinsjesdag is bekend gemaakt dat de zorgtoeslag in 2020 omhoog gaat. Voor alleenstaanden is dit met € 67,- voor gezinnen met € 95,-. Met de hogere zorgtoeslag houdt het kabinet rekening met de stijgende zorgpremies


Vrijstelling eigen risico bij stoppen met roken

Vanaf 2020 zijn stoppen-met-roken programma’s vrijgesteld van het eigen risico bij gecontracteerde zorgaanbieders. Dit geldt voor gedragsmatige ondersteuning bij stoppen met roken en medicatie voor stoppen met roken gecombineerd met gedragsmatige ondersteuning.

Nieuwe technieken, behandelmethoden en geneesmiddelen in de basisverzekering

De basisverzekering wordt regelmatig uitgebreid met nieuwe technieken, behandelmethoden en geneesmiddelen. Deze worden, al dan niet na aftrek van het eigen risico, vergoed uit de basisverzekering. Een enkele keer wordt een eigen bijdrage gevraagd.

Per 1 september zijn de geneesmiddelen Fampyra, Durvalumab en Abemaciclib toegevoegd, alsmede fysiotherapie of oefentherapie voor mensen met reumatoïde artritis (RA) en axiale spondyloartritis (SpA) toegevoegd aan de basisverzekering.

De basisverzekering wordt in 2020 uitgebreidt met:

 • Een logeervergoeding voor mensen die ver van huis meerdere dagen achtereen worden behandeld maar niet zijn opgenomen. Het gaat om maximaal € 75,- per nacht.
 • Geneeskundige zorg van een specialist ouderengeneeskunde en een arts verstandelijk gehandicapten. Zo kunnen mensen met verstandelijke handicap of chronisch ziekten als Huntington of multiple sclerose langer thuis wonen.
 • De vergoeding van apotheekbereidingen van medicijnen. Daarmee wordt gegarandeerd dat, wanneer een geregistreerd geneesmiddel niet wordt toegelaten tot het pakket vanwege te hoge kosten, de apotheekbereiding wél kan worden vergoed.
 • De regeling ten aanzien van de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT). Deze zou in 2020 aflopen, maar wordt verlengd. Daarbij wordt een eigen bijdrage van € 175,-.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Wijzigingen voor de zorgverzekering in 2020".

 1. Waarom valt de hulp van stoppen met roken buiten het eigen risico?
  Iemand die stopt, dit zal je toch echt zelf moeten doen, bespaart op jaar basis meer dan genoeg om de hulpmiddelen zelt te bekostigen.
  Zelf ben ik 25 jaar geleden op eigen kracht gestopt en kocht na een jaar, van het uitgespaarde geld, mijn eerste racefiets helemaal compleet met kleding etc

  Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct