Klantenbeoordeling 9.7/10

Wijzigingen voor de zorgverzekering in 2021

Wat verandert er in 2021 aan de zorgverzekering? Lees meer over het verplichte eigen risico, zorgtoeslag en wijzigingen in het basispakket.

Zorgpremies in 2021

Volgend jaar stijgt bij vrijwel alle zorgverzekeraars de premie. De gemiddelde zorgpremie bij het laagste eigen risico stijgt in 2021 met € 5,33. Bij het hoogste eigen risico is dit € 4,82.  

Hoeveel ga jij betalen? Vergelijk hier alle zorgpremies voor 2021. Misschien zie je wel een betere premie dan bij je huidige zorgverzekering. Je hebt tot 31 december om over te stappen.

Vergelijk de zorgpremies 2021 >

Eigen risico zorgverzekering blijft gelijk

Het verplichte eigen risico in 2021 blijft € 385,-. Daarnaast is het mogelijk om het eigen risico te verhogen tot € 885,-. Je loopt dan meer risico dat je zorgkosten moet betalen, maar daar tegenover staat een lagere zorgpremie.

Lees meer tips om verantwoord te besparen op je zorgverzekering.

Voor het eigen risico gelden een aantal uitzonderingen. Voor onder andere huisartsenzorg, verloskundige en kraamzorg en wijkverpleging geldt dat dit niet ten koste gaat van je eigen risico. In 2021 komen hier een aantal uitzonderingen bij:


  • Medische en psychologische hulp voor slachtoffers van seksueel geweld
  • Medische kosten die verband houden met orgaandonatie

Zorgtoeslag in 2021

Op prinsjesdag is bekend gemaakt dat de zorgtoeslag in 2021 omhoog gaat. De zorgtoeslag stijgt volgend jaar naar 1.292 euro voor eenpersoonshoudens en 2.482 euro voor meerpersoonshuishoudens.

Wijzigingen in het basispakket

De basisverzekering wordt regelmatig uitgebreid met nieuwe technieken, behandelmethoden en geneesmiddelen. Deze worden, al dan niet na aftrek van het eigen risico, vergoed uit de basisverzekering. Een enkele keer wordt een eigen bijdrage gevraagd.

De basisverzekering wordt in 2021 uitgebreidt met:

  • Dagbehandeling voor ouderen en mensen met niet-aangeboren hersenletsel
  • Voor patiënten die herstellen van COVID-19 is er vanuit de basisverzekering  een vergoeding voor paramedische zorg (fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie en diëtetiek) tot zeker 18 juli 2021.
  • Naast de al bestaande termijnecho en de 20-weken-echo, wordt vanaf de tweede helft van 2021 ook de 13-weken-echo opgenomen in het basispakket.
  • Extra oefentherapie voor een deel COPD-patiënten.

Op de website van Rijksoverheid vind je een volledig overzicht van wat er in het basispakket zit.

Dit artikel is geschreven door Rob

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct