Klantenbeoordeling 8.2/10

Wijzigingen voor zorgverzekering 2017

Wat wijzigt voor de zorgverzekering in 2017? Hier lees je de wijzigingen voor o.a. de zorgpremie, het eigen risico, het basispakket en de zorgtoeslag.

Kabinetsplannen op Prinsjesdag

Op Prinsjesdag heeft het Kabinet haar plannen voor 2017 bekend gemaakt. In de Miljoenennota was uiteraard ook aandacht voor de zorg. Onder het motto ‘sterker uit de crisis’ zijn inmiddels de zorgkosten weer in de pas met onze welvaartsontwikkeling.

In dit artikel bespreken we de wijzigingen voor de zorgverzekering voor volgend jaar. Hier vind je een compleet overzicht van de maatregelen Prinsjesdag voor 2017.

Zorgpremies voor 2017

De zorgpremies voor 2017 worden de komende maanden bekend gemaakt. Minister Schippers van Volksgezondheid heeft tijdens Prinsjesdag aangegeven uit te gaan van een premiestijging van € 3,50.

De zorgverzekeraars hebben tot half november om de premies voor het volgende jaar te presenteren. In onze liveblog volgen we bekendmaking van de zorgpremies voor 2017 op de voet. Daarin wordt nu al duidelijk dat de zorgpremies harder stijgen dan het Kabinet verwacht.

Eigen risico

Het Kabinet stelt ieder jaar het eigen risico voor de zorgverzekering vast. Na jaren van stijging blijft het eigen risico in 2017 gelijk op € 385,- per persoon per jaar. Tot dit bedrag betaal je de zorgkosten die je binnen een jaar maakt uit eigen zak. Niet alle zorg valt onder het eigen risico, bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts. Lees welke zorg onder het eigen risico valt.

Daarnaast kun je vrijwillig kiezen voor een hoger eigen risico van € 100,- tot € 500,- meer. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de zorgpremie. Lees meer tips om te besparen op je zorgverzekering.

Het basispakket

De overheid bepaalt ook jaarlijks er in het basispakket van de zorgverzekering zit. Voor 2017 wordt basispakket uitgebreid met vergoedingen voor:

  • Eerstelijnsverblijf. Opvang en zorg voor wie tijdelijk niet thuis kan wonen, bijvoorbeeld na ziekenhuisopname.
  • Etalagebenen: Fysio- en oefentherapie voor patiënten met etalagebenen in de 2e fase.
  • Implantaat blijvende hoek en snijtanden: de maximale leeftijd voor de vergoeding gaat van 18 naar 23 jaar.
  • Borstprothese voor bij vrouwen en transvrouwen die geen borstgroei hebben;
  • Besnijdenis met medische noodszaak.
  • Operatie bovenooglid bij slecht zicht door slap of verlamd bovenooglid

Op 23 september is daarnaast besloten dat werelddekking van de zorgkosten alsnog in het basispakket blijven. Per 1 januari zou een vergoeding (deels) uit het basispakket komen te vervallen. Dit wetsvoorstel bleek echter onuitvoerbaar.   

Lees meer over deze nieuwe behandelingen in het basispakket.


Zorgtoeslag

Het Kabinet houdt rekening met een beperkte stijging van de zorgpremie in voor 2017. Om te zorgen voor een ‘evenwichtig en positief koopkrachtbeeld’ wordt de zorgtoeslag volgend jaar verhoogd.

  • Het Kabinet schat de stijging van de zorgtoeslag voor alleenstaande met ongeveer 20 euro.
  • Huishoudens met meer personen krijgen er naar schatting ongeveer 42 euro bij.

De definitieve zorgtoeslag wordt pas berekend als alle verzekeraars hun premie voor 2017 bekend hebben gemaakt. Nu de premie waarschijnlijk harder stijgt dan de Minister heeft beraamd, is het de vraag of de zorgpremie is gelijke mate wordt verhoogd.

Tip: en volg de zorgpremie op de voet.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Wijzigingen voor zorgverzekering 2017".

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct