Klantenbeoordeling 9.7/10

Wijzigingen voor zorgverzekering 2018

Wat wijzigt voor de zorgverzekering in 2018? Hier lees je de wijzigingen voor o.a. de zorgpremie, het eigen risico, het basispakket en de zorgtoeslag.

Zorgpremies voor 2018 bekend gemaakt

Deze week worden de premies voor de zorgverzekering bekend gemaakt. Maar waar ga je eigenlijk voor betalen? We hebben de belangrijkste wijzigingen voor de zorgverzekring op een rijtje gezet.

mail_outlineTip: Schrijf je in voor de Zorgalert en mis geen bekendmaking.

Eigen risico zorgverzekering 2018

Het verplichte eigen risico in 2018 blijft 385 euro. Tijdens de formatie van het nieuwe kabinet was er even sprake van dat het minimale eigen risico zou worden verhoogd naar 400 euro. Het Kabinet Rutte 3 zag hier uiteindelijk toch vanaf. Wel kun je vrijwillig je eigen risico verhogen tot 885 euro.

Met het gelijk houden van het eigen risico werd de verwachting uitgesproken dat de zorgpremie in 2018 hoger uitvalt. Tot dusver is hier nog niets van te merken. De grote zorgverzekeraars moeten hun premies echter nog bekend maken.


Wijzigen in het basispakket

De overheid bepaalt ook jaarlijks er in het basispakket van de zorgverzekering zit. In 2018 wordt het basispakket uitgebreid met vergoedingen voor:

  • De eerste 12 behandelingen oefentherapie voor mensen met artrose aan de heup- en kniegewrichten.
  • Zittend ziekenvervoer voor kankerpatiënten die immuuntherapie ontvangen.
  • De verzorging van aan minderjarigen die samenhangt met de geneeskundige zorg van het kind.
  • Update: het middel Orkambi voor cystische fibrose (ook wel bekend als taaislijmziekte) is ook toegelaten tot het basispakket.

Zorgtoeslag en eigen bijdrage

Het nieuwe kabinet stond te laat op het bordes om over de zorgtoeslag in 2018 te beslissen. Op Prinsjesdag is bekend gemaakt dat huishoudens die recht hebben op zorgtoeslag er volgend jaar op vooruit gaan. Eenpersoonshuishouden ontvangen 131 euro extra en tweepersoonshuishoudens ontvangen 194 euro extra.

De eigen bijdrage voor langdurige zorg gaat in 2018 omlaag. Het percentage van het inkomen dat meetelt voor de berekening van de eigen bijdrage wordt verlaagd van 12,5 naar 10%. De eigen bijdrage van mensen die blijvend intensieve zorg aan huis of in een verpleeghuis waarbij de partners thuis blijft, daalt met 30 tot 150 euro per maand.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct