Klantenbeoordeling 10.0/10

Wijzigingen zorgverzekering 2014

In 2014 wijzingen een aantal zaken rondom je zorgverzekering. Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van je zorgverzekering voor 2014?

Update: Wijzigingen voor zorgverzekering 2017

Zorgpremie 2014

De basisverzekering wordt in 2014 iets goedkoper. De zorgpremie voor het basispakket daalt gemiddeld met 9%. Wil je jezelf aanvullend verzekeren? Dan ben je weer wat duurder uit. De premies voor de aanvullende pakketten zullen volgend jaar stijgen. Op zoek naar de beste premie voor jou? Met onze zorgvergelijker vind je eenvoudig de beste zorgverzekering.

Eigen risico omhoog

Het verplichte eigen risico wordt in 2014 verhoogd met 10 euro, naar € 360,-. Tot dit bedrag betaal je de kosten voor de zorg in het basispakket zelf. Maak je meer kosten? Dan worden deze vergoed door je zorgverzekeraar. 


Wijzigingen basispakket 2014

Nadat in 2013 flink in het basispakket is gesneden, blijft de basiszorgverzekering voor 2014 nagenoeg hetzelfde. De volgende onderdelen wijzigen volgend jaar:

  • Volgend jaar worden twee nieuwe behandelingen aan de basiszorgverzekering toegevoegd. Dit zijn stamceltherapie (ziekte van Crohn) en endoscopische step-up (pancreasnecrose).
  • Het ziekenhuis wordt in 2014 verantwoordelijk voor de apparatuur voor thuisdialyse en vacuümtherapie. Dit heeft geen financiële gevolgen voor de patiënt.   
  • In 2014 vervalt de beperking van maximaal 5 consulten bij de psycholoog. In plaats daarvan worden de psychische klachten ingedeeld in categorieën. Bij hevige klachten krijgen patiënten meer consulten vergoed.
  • In 2014 worden een aantal regelingen overgeheveld naar de gemeente. Gemeentes zijn volgende jaar verantwoordelijk voor: de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg), de Compensatie Eigen Risico (CER) en de fiscale aftrek specifieke zorgkosten.

Zorgtoeslag 2014

De zorgtoeslag in 2014 wordt lager. Daarbij wordt de inkomensgrens voor zorgtoeslag verlaagd.

  • Alleenstaanden met een inkomen tot € 28.482,- hebben recht op een zorgtoeslag van maximaal € 864,-.
  • Samenwonenden met en gezamenlijk inkomen tot € 37.145 hebben recht op een zorgtoeslag van maximaal € 1644,-.

Let op: in 2014 wordt een eventuele collectiviteitskorting meegenomen in de berekening van de zorgtoeslag. Nu wordt de zorgtoeslag enkel bepaald op basis van de zorgpremie, het inkomen en eventueel het vermogen van de verzekerde.

Dossier zorgverzekering 2014

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct