Klantenbeoordeling 9.7/10

Bezichtiging woning: hier moet je op letten

Een woning kopen is een leuke, maar ook een spannende periode. Er komt namelijk heel wat bij kijken. Wanneer je een woning hebt gevonden die bij je past, volgt de bezichtiging.

Je krijgt vaak maar één kans om de woning te bekijken. Deze moet je goed benutten. We geven daarom een 5 tips waar je op moet letten bij een bezichtiging.

1. Kijk eerst voordat je vragen stelt

Bij een bezichtiging is het goed om eerst het huis te bekijken voordat je allerlei vragen gaat stellen. Zo voorkom je dat je al pratende rondloopt en niet alles goed meekrijgt. Kijk eerst even goed rond en laat alles op je inwerken. Wanneer je een compleet beeld hebt van de woning kun je beginnen met het stellen van vragen.

2. Neem een checklist mee naar de bezichtiging

Je wilt er natuurlijk wel achter komen of de woning ook echt jouw droomwoning is. Een bezichtiging is dan ook hét moment om al je vragen te stellen over de woning. Een checklist kan hier zeker bij helpen, dit geeft een stukje houvast en zekerheid.

Zo voorkom je dat je door enthousiasme belangrijke vragen vergeet te stellen. Dit zou natuurlijk zonde zijn!

3. Stel vragen over de verkopers en de omgeving

Voordat je ergens gaat wonen wil je natuurlijk weten of het een fijne omgeving is. Stel daarom ook vragen die betrekking hebben tot de verkopers en de omgeving.

Vraag bijvoorbeeld waarom de verkopers het huis willen verkopen en hoe lang zij er hebben gewoond. Hoe is het contact met de buren? Wonen er veel oudere of juist jongere stellen?

Je wilt natuurlijk niet dat de vorige bewoners woning verkopen omdat de buurt onprettig is. Dit is wel zo fijn om te weten.


Meer tips voor woningkopers:

4. Doe onderzoek naar het onderhoud van het huis

Ook is het erg nuttig om het een en ander te weten over het onderhoud van het huis. Zijn er bijvoorbeeld verbouwingen gedaan? Of lekkages geweest? Hoe oud is de cv-installatie en is deze goed onderhouden? Zo kun je rekening houden met de eventueel bijkomende kosten in de toekomst.

Wanneer er bijvoorbeeld een lekkage is geweest is het slim om een bouwtechnische keuring te laten doen. Zo komen de eventuele gebreken aan het licht en kun je meteen rekening houden met de bijkomende herstelkosten.

5. Voorkom teleurstelling

Een bezichtiging is heel leuk, maar niets is zo vervelend als er later achter te komen dat je het eigenlijk helemaal niet kunt betalen. Zorg er daarom op voorhand voor dat je weet of je het allemaal wel kunt bekostigen. Heb je een woning op het oog? Bereken dan vrijblijvend je hypotheekmogelijkheden.

Dit artikel is geschreven door Sanne Luchtenburg

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct