Klantenbeoordeling 9.7/10

Woningmarktcijfers, wat heb je er aan?

Rabobank voorspelt dat de huizenprijs 1 tot 3 procent gaat stijgen. Goed nieuws, maar wat hebben de starters en huizenbezitters aan deze en andere woningmarktcijfers?

Gretig overgenomen

De laatste maanden horen we veel positieve berichten over de woningmarkt. Met name de cijfers en voorspellingen van makelaars en banken worden gretig overgenomen door de nieuwsmedia. Een kritische blik op deze cijfers laat zien dat starters en huizenbezitters niet veel aan deze cijfers hebben. Om een bewuste keuze te maken over kopen en verkopen kun je beter van je eigen financiële situatie uitgaan

Persoonlijke hypotheekvergelijkingVraag direct aan >


Woningmarkt cijfers in perspectief

  • De woningmarktcijfers zijn een gemiddelde van alle huizen in Nederland. Een woning in het onderste prijssegment in Amsterdam zal bijvoorbeeld eerder in prijs stijgen dan een woning in het duurdere segment in een krimpgemeente.
  • Vaak worden woningmarktcijfers vergeleken met het jaar ervoor. Voor een evenwichtig beeld kun je beter naar de lange termijn kijken.
  • Naast vraag en aanbod speelt het beleid van de overheid een grote rol bij de ontwikkeling van de huizenprijs. Het afbouwen van de maximale hypotheek en hypotheekrenteaftrek drukt bijvoorbeeld de huizenprijs. Daartegenover staat dat de overheid huren duurder maakt, wat meer mensen tot kopen beweegt.
  • De woningmarktcijfers zijn vaak afkomstig van makelaars en banken. Deze partijen zijn gebaat bij positief nieuws over hun ‘handel’. Het is opvallend dat deze cijfers vaak zonder kritische noot of verdere duiding in de media verschijnen.

Opvallend: vorig jaar hebben verschillende belanghebbenden, waaronder Rabobank, nog afgesproken om geen voorspellingen over de woningmarkt te doen. Dit zou voor een negatieve sfeer zorgen.

Uitgaan van je eigen situatie

Als je twijfelt om je eerste woning te kopen of je huidige woning te verkopen, ben je dan geholpen met deze cijfers en voorspellingen? Volgens ons niet. Ze gaan niet specifiek over je situatie, je kunt ze op allerlei manieren interpreteren en ze vertellen niet het hele verhaal. Bij een beslissing om een woning te kopen moet je uitgaan van je eigen situatie. Daarbij komen de volgende vragen aan bod:

  • Wat zijn je huidige maandlasten en je nieuwe maandlasten?
  • Welke risico’s loop je en hoe kun je die afdekken?
  • Heb je een bestaande woning en wat is de waarde?
  • Hoe ziet je carrière eruit (contract, salaris)?

Dit zijn bij uitstek vragen die een hypotheekadviseur voor je kan beantwoorden. Hij of zij kan voor je de mogelijkheden en de financiële gevolgen berekenen. Zo kun je een bewuste keuze maken.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 18:00.
Bel direct