Kun je een WOZ-bezwaar eenvoudig zelf doen, of kun je beter een gespecialiseerd WOZ-bureau inschakelen. Zo maak je bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde.
Heb jij je WOZ-beschikking al ontvangen?
Bij veel huishoudens viel de afgelopen weken de WOZ-beschikking op de deurmat. Deze kun je ook inzien via mijn.overheid.nl. Door de stijging van de huizenprijs, is de verwachting dat de gemiddelde WOZ-waarde in Nederland met 7% stijgt.
Een hogere WOZ-waarde betekent ook meer belasting betalen. Deze, door de gemeente geschatte, woningwaarde bepaalt namelijk mede de hoogte van een aantal gemeentelijke belastingen. Dat vinden huizenbezitters vaak niet prettig.
Bezwaar tegen WOZ-waarde eenvoudig
De laatste jaren steeg het aantal bezwaren tegen de WOZ-beschikking. In 2016 werd nog zo’n 87.000 keer bezwaar gemaakt bij de gemeente, vorig jaar was dit 149.000 keer. Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde is dan ook erg gemakkelijk geworden.
Diverse gespecialiseerde WOZ-bureau’s bieden tegenwoordig aan om voor je bezwaar te maken. Fx.nl werkt bijvoorbeeld samen met WOZ-consultants. Zij hebben een taxateur in huis en kennis van de bezwaarprocedures.
WOZ-consultants controleert de WOZ-waarde en tekent eventueel bezwaar aan. Dit is ook ook nog eens helemaal gratis voor je.
Is jouw WOZ-waarde te hoog?Laat WOZ-consultants gratis bezwaar aanteken >
Kosten WOZ-bezwaar?
Dit betekent niet dat bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking kosteloos is. Deze WOZ-bureaus krijgen een vergoeding van de gemeente per succesvolle bezwaarprocedure. Dit is zo’n 250 euro per bezwaarschrift aan proceskosten. Wordt het bezwaar afgewezen, dan komen de kosten voor rekening van het bureau.
Ondanks dat gemiddeld maar de helft van de WOZ-bezwaren succesvol is, is het voor deze WOZ-bureaus een interessant verdienmodel. Ook de individuele huizenbezitter, van wie de WOZ-waarde gratis wordt verlaagd, zal niet klagen.
Linksom of rechtsom
Gemeenten zijn echter een stuk minder blij met de vele bezwaren. Naast de proceskosten, kost het de gemeente tijd (= geld) om de bezwaren af te handelen. En dan vallen de belastinginkomsten ook nog eens lager uit. Linksom of rechtsom, komen deze kosten weer bij de burger terug, bijvoorbeeld via een verhoging van het belastingtarief. De gemeenten roepen daarom op om zelf bezwaar te maken tegen een te hoge WOZ-waarde.
Zelf je WOZ-waarde verlagen
Maak dus alleen bezwaar als jouw WOZ-waarde onevenredig gestegen is of afwijkt van vergelijkbare huizen in jouw buurt. Bij het ‘WOZ-waarde-loket’ kun je de WOZ-waarde van huizen in de buurt inzien.
Ook een WOZ-bureau inschakelen is niet altijd nodig. Je kunt prima zelf bezwaar aantekenen bij de gemeente tegen en te hoge WOZ-waarde. Op de website van de gemeente staat uitgelegd hoe. Doe dit binnen 6 weken na ontvangst van de WOZ-beschikking.
Daarnaast kun je online veel tips vinden voor een WOZ-bezwaar, bijvoorbeeld argumenten voor een lagere WOZ-waarde of voorbeeldbrieven van de Consumentenbond.
Let op: een lagere WOZ-waarde is niet voor iedereen voordelig. Als je op termijn wilt verhuizen, kan dit invloed hebben op de verkoopprijs. Ook kan een hoge WOZ-waarde helpen om je hypotheekrente te verlagen.
Eerste woning kopen?
Ontdek de mogelijkheden voor starters.
Aflossingsvrij
Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek
Overwaarde opnemen?
Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.