Klantenbeoordeling 9.7/10

WOZ-waarde controleren? Zo ga je te werk

Heb jij de WOZ-beschikking al ontvangen? Lees hoe je de WOZ-waarde kunt controleren. Is de WOZ-waarde te hoog of te laag ingeschat? Maak gratis bezwaar!

WOZ-waarde bij veel Nederlanders omhoog

De komende weken valt de WOZ-beschikking weer op de deurmat. Met de recente stijging van de huizenprijzen is de verwachting dat de WOZ-waarde voor veel Nederlanders is gestegen. Het is belangrijk dat de geschatte marktwaarde van je huis overeenkomt met de werkelijke marktwaarde van het huis. Ook voor huurders. Zo kun je de WOZ-waarde controleren.

WOZ-waarde te hoog of te laag?Maak gratis bezwaar >

Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?

De WOZ-waarde wordt jaarlijks bepaalt op basis van een geautomatiseerde berekening. Daarin worden alle recente verkoopprijzen in de gemeente meegenomen. Jouw huis wordt middels een computermodel vergeleken met andere verkochte huizen. Onder andere het type woning, bouwjaar, oppervlakte en inhoud en de ligging bepalen uiteindelijk de WOZ-waarde.

De door de computer berekende WOZ-waarde wordt vervolgens door de gemeente gecontroleerd. Zo is te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Het belang van een goede waardebepaling

Het is belangrijk dat de geschatte WOZ-waarde overeenkomt met de werkelijke marktwaarde van de woning. Hier heeft de WOZ-waarde namelijk invloed op:

 • De WOZ-waarde wordt gebruikt als grondslag voor verschillende belastingen (zowel bij koop als huur), zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), afvalstoffenheffing, en het eigenwoningforfait. Een hogere WOZ-waarde betekent doorgaans meer belasting.
 • De WOZ-waarde wordt gebruikt om de om de verkoopprijs van een woning te bepalen. De verkoper heeft graag een hoge WOZ-waarde.
 • Een hogere WOZ-waarde in verhouding tot je hypotheek kan hypotheekrente verlagen of biedt ruimte om de hypotheek te verhogen.

WOZ-waarde controleren

De Rijksoverheid beidt een aantal mogelijkheden om gratis de WOZ-waarde te controleren:

 • Via het online WOZ-waardeloket van de Rijksoverheid kun je de geschatte woningwaarde van alle adressen in Nederland bekijken. Vergelijk jouw WOZ-waarde met die van je buren op basis van het bouwjaar en oppervlakte.
 • Via MijnOverheid (inloggen met DigiD) kun je het meest recente taxatieverslag van je huis opvragen. Je ziet dan op basis van welke vergelijkbare verkochte huizen jouw WOZ-waarde is bepaalt.

WOZ-waarde te hoog of te laag?

Wijkt jouw huis af van de getaxeerde huizen, dan kan de WOZ-waarde verkeerd zijn ingeschat. Hierbij moet je denken aan:


 • Achterstallig onderhoud
 • Woningverbetering of verbouwing
 • Beperkende voorwaarden of vergunningen
 • Overlast of juist een positieve impuls in de buurt

Lees meer argumenten voor je WOZ-bezwaar.

Is de WOZ-waarde te hoog of te laag ingeschat? Maak dan gratis bezwaar via WOZ-consultants. Zij beoordelen je WOZ-waarde en tekenen bezwaar voor je aan. Het afgelopen jaar was 85% van de bezwaren van WOZ-consultants succesvol. Liever zelf aan de slag? Dat kan ook.

WOZ-waarde te hoog of te laag?Maak gratis bezwaar >

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "WOZ-waarde controleren? Zo ga je te werk".

 1. Goededag ik heb een variabele rente maar zou graag een vaste rente willen maar de huidige hypotheekverstrekker wil dit niet regelen dus zoek ik een andere hypotheekverstrekker zou u mij daarmee willen helpen aub

  gr de nijs

  Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct