Klantenbeoordeling 7.7/10

WOZ-waarde gestegen? Hypotheekrente omlaag!

Is jouw WOZ-waarde gestegen? Dan kun je mogelijk jouw hypotheekrente verlagen. In dit artikel lees je hoe dit werkt en of dit ook voor jou geldt.

Met een hogere WOZ-waarde je hypotheekrente verlagen

Met een hogere WOZ-waarde kom je mogelijk in een lagere risicoklasse. Dit is de hypotheeksom in verhouding tot de woningwaarde uitgedrukt in een percentage.

Als dit percentage voldoende is gedaald, door aflossen of gestegen woningwaarde, vervalt mogelijk de risico-opslag op je hypotheekrente. Je kunt dan in aanmerking komen voor een lagere hypotheekrente.


Profiteer jij optimaal van de lage rentestand?
Bereken hier jouw laagste hypotheekrente >

Let op: lang niet alle banken passen de hypotheekrente automatisch aan. Je moet dit dan zelf bij de bank aantonen met je WOZ-beschikking en soms wordt om een taxatie gevraagd.

Ook is de risicoklasse bij sommige hypotheken contractueel vastgelegd. Je moet dan wachten tot het einde van de rentevastperiode of een boeterente betalen. Een NHG-hypotheek heeft geen risicoklassen en opslagen. Op deze grond de hypotheekrente verlagen is daarom niet mogelijk.

Tip: De hogere WOZ-waarde is ook een bevestiging van je overwaarde. Dit kun je benutten voor extra financiële ruimte. Ontdek wat mogelijk is.


Oversluiten als (beter) alternatief

Geen nood als de risico-opslag verlagen voor jou niet mogelijk is. Je kunt alsnog besparen door de hypotheek over te sluiten naar een lagere rente. Dit kost wat meer tijd en geld, maar de besparing onderaan de streep is ook vaak hoger. Oversluiten is dus eigenlijk voor iedereen het onderzoeken waard.

Ook bij de hypotheek oversluiten, werkt een lagere risicoklasse in je voordeel. Dit geeft namelijk toegang tot de laagste hypotheekrentes in de markt. De afgelopen jaren zijn er verschillende banken bijgekomen die een lage hypotheek waarderen met een extra lage rente.

Bereken hier over oversluiten voor jou voordelig is en wat je nieuwe maandlasten worden.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct