Overslaan en naar de inhoud gaan
 

WOZ-waarde te hoog? | WOZ-waarde verlagen

  Door: Roel 7382 keer gelezen
WOZ-waarde te hoog

Is jouw WOZ-waarde te hoog? Dan betaal je mogelijk teveel belasting. Lees hoe je de WOZ-waarde van je woning kunt verlagen door bezwaar te maken.

Berekenen WOZ-waarde

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaak. Het is het bedrag, vastgesteld door de gemeente, dat een woning zou moeten opbrengen op de waardepeildatum. De WOZ-waarde wordt vastgesteld met een taxatie van een aantal woningen in de buurt. Vervolgens wordt middels een computermodel je individuele waardering vastgesteld. Via het WOZ waardeloket kun je inzage krijgen in de WOZ waardering van woningen in je buurt. Via dit openbaar platform van de overheid kun je een goede inschatting maken of de vastgestelde WOZ waarde overeenkomt.

WOZ-waarde te hoog?Maak gratis bezwaar >>>

Waarde van de woning

Door de gehanteerde methode kan het zijn dat de WOZ-waarde van je woning niet overeen komt met de werkelijke waarde van je woning, bijvoorbeeld wanneer de woningen in de buurt afwijken. Dit kan zomaar € 10.000,- euro schelen. Het is dan mogelijk om bezwaar te maken tegen een te hoge WOZ-waarde bij de gemeente.

Lees meer over de argumenten voor een WOZ-bezwaar.

Gratis WOZ-bewaar

Met een goed gemotiveerd bezwaarschrift en een taxatierapport kun je de WOZ-waarde van je woning verlagen. Er zijn diverse partijen in de markt die je helpen om bezwaar te maken. Als de WOZ-waarde daadwerkelijk verlaagd wordt, betaalt de gemeente de kosten. WOZ-consultants geeft bijvoorbeeld aan in ‘85% van de bezwaren succesvol te zijn’. Daarom bieden zij hun diensten gratis aan.

Lees ook: WOZ-bezwaar: zelf doen of via een bureau?

Gemiddelde besparing 257 euro

Met een lagere WOZ-waarde, betaal je minder belasting. De waardebepaling van je woning heeft onder andere invloed op jouw Onroerend Zaak Belasting (OZB) en je aanslag inkomsten belasting. Ook heeft het invloed op de erf- en waterschapsbelasting. Met een lagere WOZ-waarde bespaar je gemiddeld € 257,- per jaar.

Let op: je hebt tot 6 weken na de dagtekening van het aanslagbiljet om bezwaar te maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde.

Hogere WOZ-waarde soms voordelig

Een hogere WOZ-waarde kan soms ook in je voordeel werken. De WOZ-waardering heeft invloed op je maximale hypotheek, bijvoorbeeld bij het verhogen van de hypotheek. Ook kan het de verkoopwaarde beïnvloeden van huizenbezitters die hun woning willen verkopen. Het is ook mogelijk om bezwaar in te dienen tegen een te lage WOZ-waarde.

Hypotheek Berekenen

Bereken hoeveel je kunt lenen.

Actuele hypotheekrente

Vergelijk alle hypotheekrentes.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

woz

Goedemiddag,
Betreft dit ook voor een huis wat gehuurd wordt.
bij voorbaat dank.
arie

Protest onroerend goed belasting

De aanslag maakt gebruik van een waarderingsstijgingspercentage. Dat 11% hoog is. De prijs is niet reëel.

257 euro??

Graag zie ik een berekening van de 257 euro...ik kan mij niet voorstellen dat dit zoveel is. Een gemiddeld bezwaar dat gegrond wordt verklaard levert een waardeverlaging op van zeg € 20.000. Het gemiddelde tarief OZB is zo'n 0,1800%. Dit betekent een verlaging van de aanslag van € 36,00. Het eigen woning forfait levert hooguit ook nog eens een bedrag op van € 15,00, dus waar blijft de rest???

Re: gemiddelde besparing

Via onze module kunt u een berekening maken van uw mogelijke voordeel. De ervaring is dat er een gemiddelde waardeverlaging gerealiseerd wordt van €40.000. Verder betreft het regelmatig beleggers, dus geldt ook de verhuurdersheffing en waarderingsgrondslag in box 3.