Klantenbeoordeling 7.7/10

Zelf de hypotheek sluiten nauwelijks goedkoper

Zelf de hypotheek afsluiten is nauwelijks goedkoper dan een hypotheek met advies. Execution only-aanbieders met slecht 1 product zijn zelfs duurder.

Hypotheek zelf afsluiten

Een hypotheek kun je tegenwoordig ook zelf afsluiten. Dit wordt ook wel ‘execution only’ genoemd, alleen de uitvoering. Daarbij stel je zelf de hypotheek samen en je vergelijkt de hypotheekrente en voorwaarden van de verschillende geldverstrekkers. Vervolgens ontvang je de offerte en kun je de benodigde documenten gaan aanleveren.

Execution only uit kostenoverweging

Een execution only hypotheek wordt vaak gekozen uit kostenoverweging. Je betaalt immers niet voor advies, waardoor het het goedkoper is om de hypotheek af te sluiten. De kosten om de hypotheek te bemiddelen betaal je wel.

  • Kosten volledig hypotheekadvies 1500 tot 2000 euro.
  • Kosten execution only hypotheek 500 tot 1000 euro.

Lees ook: Wat kost hypotheekadvies?

Doe-het-zelf-hypotheek goedkoper?

Ben je nu echt goedkoper uit door zelf de hypotheek af te sluiten? MoneyView heeft dit onderzocht door de totale kosten tijdens de volledige eerste rentevastperiode te vergelijken met 4 klant-casussen. De marktonderzoekers kwamen daarbij tot een opvallende conclusie:

  • De kosten voor advies en bemiddeling aan de ene kant en execution only aan de andere kant, verschillen aanzienlijk.
  • Toch zijn de kostenverschillen voor de totale hypotheek in de eerste rentevaste periode beperkt.

Volgens MoneyView is een ‘breed assortiment hypotheekproducten’ doorslaggevend voor het kostenvoordeel. De goedkoopste execution only hypotheek sluit je daarom bij een partij die meerdere geldverstrekkers en hypotheekproducten kan aanbieden. Je hebt dan meer kans dat je een hypotheek sluit met de beste rente en voorwaarde.


Kostenverschil tussen execution only en advies beperkt

Overigens is het kostenvoordeel dat je haalt door de hypotheek zelf af te sluiten beperkt. Uit het onderzoek van MoneyView kwam een maximaal kostenvoordeel van € 384,- tussen de goedkoopste execution only hypotheek en een hypotheek met advies.

Kanttekening hierbij is dat dit gaat om de kostenvoordeel gedurende de totale eerste rentevastperiode 10 jaar vast of 20 jaar vast. Het voordeel bij aanvang van de hypotheek is groter.

De vraag is of dit opweegt tegen de kennis en ervaring van een hypotheekadviseur. Om de juiste keuzes te maken heb je immers de nodige productkennis nodig en ervaring om de risico’s in te kunnen schatten. Een kennis- en ervaringstoets is daarom verplicht bij een execution only hypotheek. Een hypotheekadviseur helpt je tevens met het kiezen van de juiste arbeidsongeschiktheid- en overlijdensrisicoverzekering.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct