Klantenbeoordeling 8.2/10

Zo kun jij profiteren van de lage hypotheekrente (5 tips)

Niet eerder was de hypotheekrente zo laag als op dit moment. Ook met een bestaande hypotheek kun je hiervan profiteren. We geven 5 tips.

Na alle verlagingen van de afgelopen maand, heeft de hypotheekrente een nieuw laagterecord bereikt. Met name de lange rentevastperiodes, zoals 20 jaar vast, gingen hard omlaag. Ook als huizenbezitter kun je hiervan profiteren. We hebben 5 tips

1. De hypotheek oversluiten

De hypotheek oversluiten is de meest bekende en effectieve manier om de hypotheekrente te verlagen. Naast een lagere rente kun je namelijk de hypotheek opnieuw samenstellen. Welke bank kies je, wel of niet aflossingsvrij en hoelang leg je de hypotheekrente vast?

Oversluiten is pas interessant als het voordeel van de lagere hypotheekrente opweegt tegen de kosten. Hierbij is de boeterente een bepalende factor. Dit bedrag voor het openbreken van het hypotheekcontract loopt op wanneer de rentevastperiode nog even duurt.

Hypotheek oversluiten voordelig?Bereken vrijblijvend jouw voordeel >

2. Ga verhuizen

Ook als je gaat verhuizen kun je de hypotheek helemaal opnieuw samenstellen. Het grote voordeel is dat je bij het verkopen van je huis geen boete betaalt voor het openbreken van je hypotheek contract.

Dit maakt verhuizen een interessant alternatief voor oversluiten als je de boeterente wilt ontlopen. In dit rekenvoorbeeld laten we zien dat het ruim € 30.000 kan opleveren als je een in de toekomst geplande verhuizing naar voren zou halen.

3. Tussentijdse renteherziening

Je kunt ook bij je huidige bank om een tussentijdse renteherziening vragen. Dit is vaak iets goedkoper dan oversluiten omdat je geen nieuwe hypotheek afsluit. Daar staat tegenover dat je mogelijk niet voor de laagst rente in de markt kunt kiezen omdat je bij je huidige bank blijft.

Bij een tussentijdse renteherziening betaal je dezelfde boeterente als bij oversluiten. Dit boetebedrag is echter verwerkt in de nieuwe hypotheekrente waardoor je het ‘minder voelt’.

4. Overwaarde opnemen

Met een investering in de woning vergroot je woonplezier of maakt je woning duurzamer. Door de lage hypotheekrente is het interessant om de verbouwing of energiebesparende maatregelen te financieren met de hypotheek. Je hiervoor een deel van je overwaarde opnemen.

Is je bestedingsdoel consumptief van aard, bijvoorbeeld een aanvulling op het pensioen, dan zijn er speciale verzilverproducten op de markt. Ook dit is interessanter geworden door de lage hypotheekrente.


5. De renteopslag verlagen

Door (structureel) af te lossen kun je jouw hypotheekrente verlagen. Banken rekenen namelijk een opslag op de rente naarmate de hypotheek hoog is in verhouding tot de woningwaarde. Ook de waardestijging van de woning kan zo je rente verlagen.

Let op: niet elke bank wijst je erop als jouw renteopslag vervalt. Je moet dit dan zelf aantonen met een WOZ-beschikking of taxatierapport. Ook is het niet bij elke hypotheek mogelijk om de rente tussentijds te verlagen, bijvoorbeeld met een NHG-hypotheek.

Profiteer jij al optimaal van de lage rentestand? Bereken hier jouw laagste hypotheekrente.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct