Klantenbeoordeling 9.7/10

Zo voorkom je een negatieve spaarrente (4 tips)

Kijk je lijdzaam toe hoe je vermogen verdampt of kom je in actie. Lees hoe jij een negatieve spaarrente kan voorkomen.

Kan jij je gelukkig prijzen met een groot saldo op je bankrekening? Bijvoorbeeld omdat je veel overhoudt van je inkomsten, of bijvoorbeeld door een erfenis? De afgelopen jaren werd de kans steeds groter dat je te maken kreeg met een negatieve spaarrente. Onlangs hebben diverse grote banken de drempel voor het rekenen van een negatieve spaarrente weer verlaagd. Het is zeker niet uit te sluiten dat er nog meer banken zullen volgen, of dat de grens nog verder verlaagd zal worden.

Lijdzaam toekijken hoe je vermogen verdampt, zeker met de toenemende inflatie? Dat hoeft niet. Hieronder lees je diverse manieren waarop je voorkomt dat dat je rente moet betalen voor het hebben van spaargeld, in plaats van dat je het ervoor ontvangt.

Op zoek naar een hogere spaarrente?Bekijk het aanbod van spaarrekeningen met een hoge rente >

Om hoeveel negatieve rente gaat het eigenlijk?

Waar een paar jaar geleden banken nog aantrekkelijke rentes boden om mensen er hun spaargeld te laten stallen, zien ze spaarders nu liever gaan dan komen. Zo gaf ING op hun eigen website spaarders de raad naar een andere bank te gaan. Het gaat zelfs al zo ver dat banken spaarrekeningen sluiten, omdat deze niet kostendekkend meer zouden zijn (Aegon en Moneyou).

De meeste banken in ons land hanteren momenteel een negatieve rente van 0,5 procent over het spaarbedrag boven de 100.000 euro. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om ING, Rabobank, SNS, Van Lanschot, ASN en Triodos. Heb je bijvoorbeeld een spaarsaldo van 200.000 euro? Dan betaal je jaarlijks 500 euro (0,5 procent over 100.000 euro). Bij een dergelijk saldo hoeft dat niet direct een grote financiële klap te zijn, maar het telt toch op over de jaren. Welke opties heb je als je wil voorkomen dat je spaargeld langzaam verdampt?

4 manieren om een negatieve spaarrente te voorkomen

Zo kan jij een negatieve spaarrente voorkomen:

1. Spaargeld spreiden

Hoewel dit afhankelijk is van de precieze mogelijkheden per bank, zijn er diverse mogelijkheden als je je spaargeld spreidt. Ten eerste kun je mogelijk een negatieve spaarrente vermijden door meerdere rekeningen bij je bank te openen, en je geld hierover te verspreiden. Vaak is de negatieve spaarrente namelijk per rekening van toepassing.

Daarnaast kun je ook rekeningen bij verschillende banken openen. Hoewel je zo een negatieve spaarrente voorkomt, worden je financiën wel wat onoverzichtelijker. Bovendien moet je in de gaten houden of er voor de rekening geen kosten worden gerekend.

Tot slot nog een tip voor mensen die een gezamenlijke rekening hebben. Staat hier het geld van zowel jou als je partner op? Door twee aparte rekeningen te openen en het geld hierover te verdelen, verkleinen de afzonderlijke saldi.

2. Spaargeld stallen bij een buitenlandse bank

Wil je een negatieve spaarrente vermijden, dan kan het interessant zijn eens te kijken naar buitenlandse banken. Veel daarvan hanteren hogere bedragen waarboven een negatieve rente wordt gerekend, en soms is er ook sprake van een hogere positieve rente. Zo levert je spaargeld ook nog eens wat meer op dan wanneer je het bij een Nederlandse bank stalt.

Bang om je spaargeld te verliezen na de kredietcrisis? Dat hoeft niet. Hoewel banken in andere landen niet onder het landelijke depositogarantiestelsel vallen, is mogelijk wel de Europese garantieregeling of een ander nationaal stelsel van kracht.

3. Kiezen voor een ander spaarinstrument

Naast spaarrekeningen zijn er ook nog andere spaarinstrumenten. Een voorbeeld hiervan is een spaardeposito. De rentes die hier worden gegeven zijn erg laag, maar je weet tenminste wel zeker dat deze gedurende de looptijd niet verder zullen dalen. Daarnaast is een nadeel van een spaardeposito dat je geld vaststaat, en je het dus niet vrij kunt opnemen naar wens.


Bekijk hier het actuele aanbod van Europese spaardeposito’s met een hogere rente.

4. Je spaargeld investeren

Een laatste manier tot slot om een negatieve spaarrente te vermijden, is je geld te spenderen. Je kunt het over de balk gooien, maar dat levert weinig meer op dan tijdelijke voldoening. Je hypotheek aflossen, of je geld investeren in aandelen, vastgoed, edelmetalen zoals goud, grondstoffen of bijvoorbeeld kunst? Hoewel je hierbij het risico loopt op verlies, is de kans op een mooi rendement (beter dan dat bij sparen) ook zeker aanwezig.

Nog verdere daling grens negatieve spaarrente?

Met grote waarschijnlijkheid is te zeggen dat de drempel voor een negatieve spaarrente daalt naar 50.000 euro als banken vrij spel krijgen. Op dat moment zal de politiek echter wel gaan ingrijpen. Hoewel minister van Financiën Hoekstra eerder niets zag in een verbod op negatieve spaarrentes, heeft hij onlangs wel aangegeven in de Tweede Kamer stappen te gaan ondernemen zodra de grens bij meerdere banken onder de 100.000 euro komt te liggen. Zou het zover komen?

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Hoogste spaarrente

De hoogste rente voor jouw spaargeld.

Internetsparen

Open een vrij opneembare spaarrekening.

Deposito sparen

Zet je spaargeld vast voor meer spaarrente.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 18:00.
Bel direct