Klantenbeoordeling 8.2/10

6 tips voor een snelle hypotheekaanvraag

Hoe lang duurt een hypotheekaanvraag? Hier zijn 6 tips om de doorlooptijd te versnellen en financiële schade bij vertraging van de aanvraag te voorkomen.

Doorlooptijd hypotheekaanvraag

Wie een woning koopt, wil snel duidelijkheid over de hypotheek. Zeker nu de huizenmarkt oververhit is. Komt de hypotheek rond en hoe lang duurt de hypotheekaanvraag? Ook bij oversluiten kan snelheid geboden zijn, bijvoorbeeld als de hypotheekrente stijgt.

De doorlooptijd van een hypotheek is de tijd tussen de aanvraag en het passeren bij de notaris. Daarin moet veel gebeuren. Stukken moeten worden aangeleverd, offertes gemaakt en getekend, waarna de akte wordt opgemaakt. De doorlooptijd van een hypotheek kan hierdoor variëren.

Snel duidelijkheid over je hypotheek?Start hier je hypotheekaanvraag >

Hoe lang duurt een hypotheekaanvraag?

Het antwoord op de vraag ‘hoe lang duurt een hypotheekaanvraag’ is: gemiddeld 4 weken.

Afhankelijk van je situatie kan de doorlooptijd langer of korter zijn. Je kunt je voorstellen dat de hypotheekaanvraag van een ondernemer in scheiding langer duurt dan gemiddeld. De hypotheek voor iemand met een vast contract die voor het eerst een huis koopt zal sneller geregeld zijn.

Ook de bank en notaris die je kiest, bepalen hoelang een hypotheekaanvraag duurt. Zij moeten onder andere de stukken bij een hypotheekaanvraag beoordelen.

Hoe lang een hypotheekaanvraag duurt heb je ook deels zelf in de hand, bijvoorbeeld door de benodigde stukken snel en juist aan te leveren. In dit artikel geven we, naast de gemiddelde tijd voor een hypotheekaanvraag, ook tips hoe je jouw aanvraag kunt versnellen.

Tips voor een snelle hypotheekaanvraag

We hebben een aantal tips voor je voor een snelle hypotheekaanvraag:

1. Weet wat je mogelijkheden zijn

Veel kopers denken pas na over de hypotheek als ze een woning daadwerkelijk gaan kopen. Zij starten dan het aankooptraject, terwijl ze niet zeker weten of de financiering rond komt. Met de volgende tools ga je met een zeker gevoel het aankooptraject in:

  • Nog voor je je gaat oriënteren op de woningmarkt kun je een indicatie krijgen van je maximale hypotheek.
  • Als je daadwerkelijk een woning op het oog hebt kun je direct een exacte berekening laten maken of je de woning kunt kopen.

2. Start op tijd met de hypotheekaanvraag

Start op tijd met de hypotheekaanvraag. Je start namelijk direct met het aanleggen van het hypotheekdossier. Hiervoor lever je al een aantal documenten aan, bijvoorbeeld om je inkomen te bepalen. Ook maak je een aantal keuzes op basis van je wensen en doelen met de hypotheek. Hoe eerder je dossier compleet is, hoe sneller de aanvraag in behandeling kan worden genomen.

3. Kies voor een onafhankelijke hypotheekvergelijker

Een onafhankelijk hypotheekvergelijker biedt hypotheken van verschillende geldverstrekkers aan. Naast de laagste hypotheekrente en de beste voorwaarden, kun je kiezen voor een korte doorlooptijd. We kennen de markt en wijzen je op de geldverstrekkers waar je hypotheekaanvraag snel verloopt.

4. Documenten verzamelen

Gedurende het hypotheektraject moet je verschillende documenten aanleveren. De adviseur geeft aan wanneer welke stukken nodig zijn en ook de manier waarop deze moeten worden aangeleverd. Laat deze verzoeken niet te lang liggen en volg ze nauwkeurig op. Enkele voorbeelden waarom documenten worden afgekeurd zijn:

  • Bij het het legitimatiebewijs is vergeten de achterkant in te scannen.
  • Documenten zijn niet scherp of niet volledig gekopieerd.
  • Bij een online rekeningoverzicht is niet de volledige maand zichtbaar.

Let op: door de coronacrisis hebben verschillende banken de werkwijze aangepast. Onderdeel daarvan is dat documenten nog maar 2 maanden geldig zijn.

5. Openheid van zaken

Komen er bij de controle van het dossier nog zaken aan het licht, dan zorgt dit vaak voor vertraging. Hierbij moet je denken aan een niet vermelde BKR-registratie of studieschuld. Ook een erfpachtcontract of een afwijkend taxatierapport kunnen voor extra vragen van de geld verstrekker zorgen. Openheid van zaken en een goede inventarisatie van de adviseur zijn dus cruciaal bij een snelle hypotheekaanvraag.

6. Haastige spoed is zelden goed

Dit spreekwoord geldt ook bij een hypotheekaanvraag. Laat je dus niet onder druk zetten door de verkopende makelaar of een mogelijke stijgende rente. Overhaaste beslissingen leiden maar al te vaak tot meer vertraging en grote risico’s.

Snel duidelijkheid over je hypotheek?Start hier je hypotheekaanvraag >


Gevolgen bij vertraging

Het finaal akkoord is een belangrijk moment bij de hypotheekaanvraag. Het betekent dat de hypotheek rond is. Komt dat finaal akkoord niet of te laat, dan heeft dit grote (financiële) gevolgen voor de klant:

  • In het slechtste geval gaat de koop niet door en blijft de klant achter met een boete van 10% van de koopsom.
  • Of de klant zit voor een nieuwe periode vast aan een ongunstig hypotheekcontract.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat de consumenten een ‘goed geïnformeerd moeten zijn en een weloverwogen besluiten moeten nemen. De toezichthouder heeft daarom advertenties van hypotheekverstrekkers gericht op snelheid verboden.

Hypotheek niet (op tijd) rond

Als het onverhoopt niet lukt om de hypotheekaanvraag op tijd af te ronden, dan is het zaak de financiële gevolgen te beperken. We hebben hiervoor een aantal tips:

  • Offerte: Kies voor ruime voorwaarden bij de hypotheekofferte. Dit is vaak iets duurder, maar je het renteaanbod is langer geldig of je kunt kosteloos verlengen.
  • Aankoop: neem altijd ontbindende voorwaarden op in het voorlopige koopcontract. Je betaalt dan geen boete als de hypotheek niet rond komt.
  • Oversluiten: komt de nieuwe hypotheek niet op tijd rond en wordt de oude hypotheek verlengd. Kies dan voor variabel. Zo voorkom je extra kosten.
Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "6 tips voor een snelle hypotheekaanvraag".

  1. Tijdig je documenten verzamelen kan al veel stress verminderen. Daarnaast is het ook altijd verstandig om je goed te laten adviseren. Ook in gesprek gaan met je notaris is een optie. Zo heb ik dat gedaan.

    Beantwoorden
  2. Het is inderdaad belangrijk om op tijd te beginnen met het verzamelen van documenten. Ook het laten taxeren van je woning of bedrijf kan tijd kosten. Je goed verdiepen in de opties is altijd belangrijk.

    Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct