Klantenbeoordeling 8.2/10

Zorgpremie barometer 2016. Volg de ontwikkelingen via onze blog.

De premies voor de zorgverzekering in 2016 worden één voor één bekend gemaakt. Volg de laatste ontwikkelingen via onze live-blog.

Update: volg de zorgpremies voor 2017.

Zorgpremies 2016

Op deze pagina volgen we de zorgpremies voor 2016. Deze moeten uiterlijk 19 november door de verzekeraars bekend zijn gemaakt. Zodra ze bekend zijn voegen we de premies direct toe aan onze vergelijking.

Zorgpremie 2017 vergelijkenVergelijk alle zorgverzekeraars >

Alle zorgpremies 2016 zijn bekend

Ditzo heeft als laatste de zorgpremies voor volgens jaar bekend gemaakt. Ditzo de premie voor de basis verzekering bij het minimale eigen risico verhoogd van € 89,25 naar € 93,85. Daarmee zijn alle zorgpremies voor 2016 bekend en kan het vergelijken beginnen.

Ditzo ontbreekt nog

Met de deadline in zicht is Ditzo de enige zorgverzekeraar die de zorgpremie voor 2016 nog niet bekend heeft gemaakt.

Bewuzt is binnen

Bewuzt heeft de zorgpremie voor 2016 bekend gemaakt, deze is € 92,00 bij een eigen risico van € 385,-.

Anderzorg de goedkoopste bij maximaal eigen risico

Anderzorg heeft opnieuw de goedkoopste zorgverzekering. Met een zorgpremie vanaf € 69,- bij het maximale eigen risico laat Anderzorg de andere zorgverzekeraars achter zich.

Zekur de goedkoopste bij minimaal eigen risico

Zekur heeft in 2016 de laagste zorgpremie bij een minimaal eigen risico. De zorgverzekeraat biedt een premie van € 86,- bij het minimale eigen risico van € 385,-.

Het is wachten op de prijsvechters

De prijsvechters wachten het langst met het bekend maken van de zorgpremie. Onder andere Zekur en Anderzorg hebben hun premies voor de zorgverzekering in 2016 nog niet bekend gemaakt.

Zorgpremie De Friesland bekend

De zorgverzekering van De Friesland is niet enkel in het Noorden van het land af te te sluiten. Heel Nederland kan terecht bij deze zorgverzekeraar voor een zorgpremie vanaf € 91,75.

Interpolis zet in op een zorgpremie van € 98,50

De basis zorgverzekering van Interpolis kost volgend jaar € 98,50 per maand. Consumenten kunnen de zorgpremie afsluiten via de website van Rabobank.

Zorgpremie 2016 stijg minder dan voorspeld

Nog niet alle zorgpremies voor 2016 zijn binnen. Toch kunnen we nu al concluderen dat de zorgverzekering in 2016 duurder wordt. Echter, de premiestijging is minder groot dan vooraf gedacht. Het Ministerie van Gezondheid voorspelde dat de zorgpremie met 7,7% zou stijgen. Dit de gemiddelde premiestijging blijft tot dusver steken op iets meer dan 5%.

VGZ en Univé verhogen de zorgpremie niet

VGZ en Univé zijn tot nu toe de enige zorgverzekeraars die de premie voor 2016 niet verhogen. VGZ houdt vast aan € 95,95 voor de naturapolis en € 113,95 voor de restitutiepolis. Univé houdt de zorgpremie gelijk met € 107,- voor de restitutiepolis en € 112,- voor de naturapolis.

Zorpremie Salland bekend

Salland zet de zorgpremie voor 2016 op € 112,95. Dit geldt ook voor Salland ZorgDirect, de zorgverzekering voor Nederlanders buiten het zorggebied van Salland.

Avéro verhoogt de zorgpremie

Ook Avéro verhoogt de zorgpremie. Voor het Keuze Zorg Plan gaat deze van € 98,93 naar € 113,25 en voor het Select Zorg Plan van € 94,77 naar € 109.45.

De Christelijke zorgverzekeraar

Pro Life heeft de zorgpremie voor 2016 bekend gemaakt. De Christelijke zorgverzekeraar verhoogd de premie voor de Principe Polis van € 102,45 naar € 109,45 per maand. Ook voegen ze een restitutiepolis aan het assortiment toe met een premie vanaf € 113,25.

Zorgpremie Zilveren Kruis bekend

De premie voor de naturapolis van Zilveren Kruis in 2016 wordt € 109,45. Voor de restitutiepolis rekent de verzekeraar € 113,25. Beide zorgpremies stijgen ten opzichte van dit jaar. Ook Ziezo, de online zorgverzekering, van Zilveren Kruis heeft de premie bekend gemaakt.

Ohra en Delta Lloyd laten de zorgpremie stijgen

Ook Ohra heeft de zorgpremie bekend gemaakt. Bij deze zorgverzekeraar gaat de premie in 2016 met € 4,63 omhoog. De Basisverzekering van Ohra met het laagste eigen risico gaat volgend jaar € 105,37 kosten. De basisverzekering bij Delta Lloyd is een restiutiepolis. De zorgpremie gaat bij hen omhoog met 4,5% naar € 107,50.

Zorgpremie CZ stijgt met € 4,45

De zorgpremie van de meerst gekozen zorgverzekering van CZ stijgt met € 4,45. De Basis natura polis (Zorg-op-maatpolis) komt daarmee op € 104,95 per maand. De restitutiepolis komt volgend jaar op € 110,70. CZ zegt met deze verhoging de premiestijging beperkt te hebben gehouden.

Zorgpremie Menzis Basis stijgt met 2,6%

De zorgverzekering van Menzis wordt in 2016 duurder. De premie van de basis verzekering stijgt met 2,6% per maand naar € 107,-. Bij Menzis zijn ruim 2 miljoen consumenten verzekerd. De premie van de natura stijgt in 2016 met € 33,-. De zortpremie van de resitutiepolis stijgt volgend jaar met € 1,50 per maand naar € 109,75. Menzis is de eerste grote zorgverzekeraar die de premie bekend maakt. Azivo, onderdeel van Menzis heeft een premie van € 108,- voor de basis verzekering.

Stad Holland Zorgverzekering verhoogt de zorgpremie

Zorgverzekeraar Stad Holland heeft bekend gemaakt in 2016 de zorgpremie met € 36,- te verhogen. De verzekerden bij Stad Holland zorgverzekeraar betalen volgend jaar € 102,- per maand, 3 euro meer dan dit jaar. Het gaat om een restitutie verzekering. Ook de aanvullende verzekeringen bij Stad Holland worden volgend jaar iets duurder, behalve de Compact AV en Jongeren AV.

Zorgpremies steeds later bekend gemaakt

Nog ruim een week en dan moeten de zorgpremies voor 2016 bekend zijn. Tot dusver heeft alleen DSW haar zorgpremie voor het volgende jaar bekend gemaakt.

Waar DSW traditiegetrouw de eerste wil zijn met de nieuwe zorgpremies, daar wachten de andere zorgverzekeraars tegenwoordig zo lang mogelijk. Dit is vooral een strategische overweging. Door pas laat de zorgpremie bekend te maken, kunnen ze deze nog aanpassen aan de concurrentie.

Concurrentie is overigens niet de enige reden om te wachten met de zorgpremie. Zorgverzekeraars willen de premie ook last minute kunnen aanpassen aan de actualiteit. Daarbij hebben een aantal verzekeraars nog niet alle contracten met de zorgverleners rond.

DSW maakt eerste zorgpremie bekend

Traditioneel is DSW de eerste verzekeraar die de zorgpremie bekend maakt. In 2016 gaat de premie voor een zorgverzekering bij DSW met € 45,- per jaar omhoog. Dit is een maandelijkse premiestijging van € 3,75. De verzekeraar biedt enkel restitutiepolissen aan.

Het is voor het eerst in twee jaar dat DSW de zorgpremie gaat verhogen. De verzekeraar noemt de stijgende zorgkosten als belangrijkste reden voor de premiestijging. De zorg wordt volgens DSW duurder door de vergrijzing en de introductie van nieuwe en duurdere behandelingen en geneesmiddelen.

Kabinet voorspelt verhoging zorgpremie

Het kabinet heeft op Prinsjesdag de verwachting voor de zorgpremie in 2016 bekend gemaakt. In de begroting van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wordt rekening gehouden met een gemiddelde premiestijging van € 85,- per jaar. Daarmee komt de verwachte gemiddelde zorgpremie voor 2016 uit op € 1.243,-.


Een verhoging van het eigen risico voor de zorgverzekering in 2016 staat al vast. Deze gaat met 10 euro omhoog van € 375,- naar € 385,-. Dit is het verplichte minimale eigen risico. Verzekerden kunnen volgend jaar kiezen om het eigen risico met maximaal € 500,- te verhogen. Een hoger eigen risico zorgt voor een lagere premie.

Mis geen premiewijziging. Schrijf je in voor de renteflits met de actuele tarieven en het laatste nieuws.

Dossier zorgverzekering 2016

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Zorgpremie barometer 2016. Volg de ontwikkelingen via onze blog.".

  1. Volgens mij krijgt het vvd en friends clubje leuke bonussen op slinkse wijze.
    Anders valt het eindeloos graaien van de bevolking niet te verklaren.
    De verzekeraars and banken strijken miljarden op en hoeven er helemaal niets voor uit te keren. Helemaal NIETS NOPPES NADA.
    Elke keer als je aanspraak maakt op de zorg is het voor eigen rekening omdat A) eigen risico of B) omdat het niet word vergoed met allerlei stink smoezen

    Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct