Klantenbeoordeling 9.7/10

Zorgverzekering kiezen: check deze 7 punten

Tot 1 januari kun je je zorgverzekering voor volgend jaar kiezen. Hoe ga je te werk? Check deze 7 punten bij het kiezen van je zorgverzekering.

1. Voordelig uit met een zorgverzekering op maat

De meest voordelige zorgverzekering is een zorgverzekering die bij je past. Ga dus niet blind voor de laagste zorgpremie, maar kijk kritisch naar wat je wel en niet nodig hebt. Door je zorgverzekering af te stemmen op je zorgbehoefte betaal je misschien maandelijks iets meer premie, maar je voorkomt hogere kosten als je je zorgverzekering moet aanspreken.

Kies dus ook niet voor dezelfde zorgverzekering als je partner, wanneer de zorgbehoefte anders is.

Vergelijk de zorgpremies 2017 >

2. Welk eigen risico neem je?

Het eigen risico is het bedrag per jaar aan zorgkosten, dat je uit eigen zak betaalt. Pas wanneer je het eigen risico hebt opgebruikt, gaat de zorgverzekeraar de zorgkosten vergoeden. Enkel de zorg uit het basispakket valt onder het eigen risico. Lees hier wat onder het eigen risico valt.

Het eigen risico is wettelijk vastgesteld op € 385,-. Dit kun je naar eigen inzicht verhogen tot € 885,-. Daarbij geldt hoe hoger het eigen risico hoe lager de zorgpremie. Wie geen zorgkosten verwacht en het risico kan nemen (lees het bedrag kan betalen) is een hoger eigen risico een manier om te besparen op de zorgpremie.

3. Vrije of beperkte zorgkeuze?

Een zorgverzekeraar sluit contracten met bepaalde zorgverleners, bijvoorbeeld ziekenhuizen.

  • Kies je voor beperkte zorgkeuze (budget- of naturapolis), dan wordt enkel bij de gecontracteerde zorgverleners de kosten volledig vergoed. Ga je naar een zorgverlener waar de verzekeraar geen contract mee heeft, dan betaal je een deel van de kosten zelf.
  • Wil je bij alle zorgverleners terecht kunnen zonder bijbetalen, kies dan voor vrije zorgkeuze. Deze restitutiepolis is vaak iets duurder.

Op de website van de zorgverzekeraar zie je met welke zorgverleners een contract is gesloten. Zorgverzekeraars zorgen uiteraard voor een landelijke dekking en bieden alle zorg. Heb je dus geen voorkeur voor een bepaalde zorgverlener, dan ben voordelig uit met een budget of naturapolis. Wil je graag bij een specifieke zorgverlener behandeld worden (en is er geen contract) kies dan voor een restitutiepolis.

Lees meer over de natura-, restitutie- of budgetpolis.

4. Kies je zorgverzekeraar

Weet je je eigen risico en zorgkeuze, dan kun je de verschillende zorgverzekeraars vergelijken. Vergelijk eenvoudig de zorgverzekeringen voor 2017 in ons premieoverzicht. Deze is 100% onafhankelijk de laagste zorgpremie staat bovenaan. In 2017 is het mogelijk om een zorgverzekering te kiezen vanaf € 71,95.

5. Data om in de gaten te houden

  • Vanaf 19 november zijn alle zorgpremies voor 2017 bekend. Je kunt dus nu de zorgverzekeringen van alle verzekeraar vergelijken.
  • Wil je van zorgverzekering veranderen? Doe dit dan voor 1 januari, dan is alles op tijd geregeld.
  • Lukt dit niet, zeg dan voor 1 januari je huidige zorgverzekering op. Je hebt dan nog een maand om een nieuwe verzekeraar te kiezen.

6. Zorgverzekering via een collectief

Door je aan te sluiten bij een collectief, bijvoorbeeld via je werkgever, kun je premiekorting krijgen. Dit wil niet zeggen dat je daarmee altijd voordelig uit bent. Mogelijk is andere zorgverzekering (zonder korting) goedkoper. Vergelijk daarom altijd je aanbod met de zorgpremies van alle zorgverzekeraars.


7. Aanvullend verzekeren: doen of niet?

Je kunt je voor diverse zorg aanvullend verzekeren. Afhankelijk van of je verwacht van deze zorg gebruik te maken en of je het risico op een hogere rekening wilt lopen, is dit verstandig. De bekendste aanvullende zorgverzekeringen zijn: tandarts, fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen en brillen en lenzen. Let op: deze zorg zit deels al in het basispakket. Kijk dus kritisch of aanvullend verzekeren nodig is.

Dit geldt ook voor de aanvullende zorgverzekering voor het buitenland. Medische zorg wordt mogelijk al vergoed door je reisverzekering. Met buitenlanddekking voor je zorgverzekering ben je dus mogelijk dubbel verzekerd.

Vergelijk de zorgpremies 2017 >

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Zorgverzekering kiezen: check deze 7 punten".

  1. Welke Fysio-behandelingen worden er vergoed vanuit de basis? Kunt u voorbeelden geven? Het hoeft geen betoog, dat velen niets begrijpen van de vergoedingen welke daaronder vallen. Duidelijker taalgebruik zal voor menigeen een welbehagen zijn.

    Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct