Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgverzekering voor een grensarbeider

  Door: Valerie 29473 keer gelezen
Zorgverzekering voor een grensarbeider

Wie woont in België en werkt in Nederland is verplicht een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Hier moeten grensarbeiders op letten:

Wonen in België, werken in Nederland

Als je werkt in Nederland, maar woont in België, ben je verplicht je in Nederland te laten verzekeren tegen ziektekosten. Ook wanneer je in België genoeg hebt aan een aansluiting bij een ziektefonds (bijvoorbeeld CM) en een aanvullende hospitalisatieverzekering. De Nederlandse ziekteverzekering is verplicht, ondanks dat je er waarschijnlijk nooit gebruik van gaat maken.

 

Het betreft zo'n 80.000 personen die minimaal 1 keer per week voor werk reizen tussen België en Nederland (CBS)

Eigen risico

De hoogte van de zorgpremies in Nederland hangen af van het eigen risico. Dit eigen risico is het bedrag aan ziektekosten dat je zelf dient te betalen per jaar. In 2021 is het laagste eigen risico is € 385,- en het hoogste eigen risico € 885,-. Aangezien je als Belgische grensarbeider normaal gezien geen beroep gaat doen op de Nederlandse ziekteverzekering, kan je het beste dit eigen risico zo hoog mogelijk nemen, wat maakt dat je zorgpremie ook lager zal uitvallen.

De goedkoopste zorgverzekering voor grensarbeiders?Vergelijk hier alle zorgpremies >>>

 

Tip om toch geld terug te vragen!!!

Alle ziekenfondsen moeten de kosten van de huisarts terugbetalen, zonder inhouding of verrekening met het eigen risico. De kosten van de huisarts vallen namelijk buiten het eigen risico, omdat dit 1e lijns zorg is. Je kan dus je remgeld dat je in België niet terugkrijgt, terugvorderen via de Nederlandse zorgverzekering, zodat je toch een deel van je geld terug kan krijgen. Opgelet: bij ZilverenKruis is alles digitaal (maar toch zijn ze verplicht om terug te betalen), bij Anderzorg zijn ze hier bijvoorbeeld heel soepel in. Je kan met terugwerkende kracht (5 jaar) je remgeld terug vragen! 

Uitzondering: extra dekkingen (aanvullende verzekering)

Er is echter een uitzondering: bepaalde diensten worden in Nederland wel terugbetaald door de zorgverzekering en in België niet. Je kunt de afweging maken om toch een andere/duurdere zorgverzekering af te sluiten als je gebruik gaat maken van deze diensten. Een voorbeeld is een osteopaat/ fysiotherapeut: in België wordt hier maar een klein gedeelte van vergoed, terwijl dit bij de meeste zorgverzekeringen in Nederland volledig wordt terugbetaald.

Ziekteverzekering via het bedrijf

Vaak krijg je het aanbod om bij je sollicitatie in Nederland een ziekteverzekering af te sluiten, met een korting via het bedrijf in kwestie. De maandelijkse zorgpremie van deze verzekeraar (inclusief korting) is echter niet altijd goedkoper uit dan de goedkoopste zorgpremie (bij een hoog eigen risico). Als je geen gebruik gaat maken van de extra diensten, is het dus veelal niet interessant om je zorgverzekering af te sluiten bij je werkgever.

Eerste keer zorgverzekering afsluiten?

Als je de eerste keer een zorgverzekering afsluit in Nederland, moet je een verdragsformulier laten invullen bij je ziekenfonds in België. Dit krijg je toegestuurd van je nieuwe Nederlandse zorgverzekeraar. Je moet je binnen de vier maanden aanmelden bij een Nederlandse zorgverzekeraar en het is zeer belangrijk dat je deze aanmelding zelf doet.

Laagste zorgpremie

Alle zorgpremies voor 2021 zijn bekend. Bij de verzekeraar met de laagste zorgpremie van dit jaar, Ziezo Selectief (van Zilveren Kruis), stijgt de zorgpremie volgend jaar met 4 euro naar € 83,25.

In 2021 hebben we een nieuwe verzekeraar met de laagste zorgpremie, namelijk Zekur. In dit premieoverzicht kunt u de verschillende zorgverzekeraars vergelijken en bepalen of een overstap voordelig is

Let wel op! Je kan dan zeker niet gebruik maken van deze zorgverzekering (maar wel afsluiten), aangezien alles online gebeurt en je geen digID kunt verkrijgen doordat je in België woont. Je kunt niet zelf aanmelden, maar een mail sturen naar Zilveren Kruis om je aan te melden en dan doen zij het nodige. Bekijk hier alle zorgpremies.

Tip: Belastingaangifte voor grensarbeiders

Ben je nog op zoek naar een goed kantoor om je belastingbrief in te laten vullen? Maak dan een afspraak bij het kantoor van Peter van Limpt. Zij zijn gespecialiseerd in grensoverschrijdende adviezen en belastingaangiften voor Nederbelgen en Belgische grensarbeiders.

Hypotheek Berekenen

Bereken hoeveel je kunt lenen.

Actuele hypotheekrente

Vergelijk alle hypotheekrentes.

Reageer op dit artikel

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

Goedkoopste zorgpremie grensarbeiders

Let wel dat de goedkoopste zorgverzekeringen soms een DigID vereisen om b.v. te declareren. Die kunnen dus door veel grensarbeiders niet eens afgesloten worden (voor DigID is namelijk de Nederlandese nationaliteit een eis). De Zilveren Kruis Ziezo verzekering is daar een voorbeeld van.

Zorgverzekering voor grensarbeiders (Belgie wonen , NL werken)

Ik blijf het zuur vinden dat we a. een dure premie betalen terwijl we daar geen enkel voordeel uithalen b. je zelfs geen gebruik kunt maken van in dit geval een goedkopere vorm Zilveren Kruis Ziezo verzekering omdat we geen DigID kunnen aanvragen. Ik loop hierdoor overigens ook bij andere instanties tegen problemen aan bv. DUO .

Zilveren Kruis zonder digID

Beste,
a. Vind ik ook :-) Lees ook mijn tip hierboven: je kan je remgeld van de huisarts in België terugvorderen via de Nederlandse zorgverzekering, zodat je toch wat geld kan terugkrijgen. b. Je kan je wel aanmelden bij ZilverenKruis zonder digID. Wat je moet doen: een mailtje sturen naar basisverzekering@zilverenkruis.nl met als gegevens:

Ziezo selectief budget basisverzekering 885 eigen risico aan € 83.25 per maand 

 • geslacht
 • naam
 • adres
 • telnr
 • mail
 • burgerservicenr
 • iban + bic
 • geboortedatum
 • gewenste betaaltermijn
 • oude polis opzeggen? Waar nu verzekerd
 • gewenste ingangsdatum

 

Mvg, Valerie

Remgeld terugvragen met een

Remgeld terugvragen met een vrijstelling van 885 euro. veel geluk, daar kom je omzeggens nooit aan.

Remgeld terugbetalen

Het eigen risico geldt niet voor huisartskosten. Deze kosten worden dus wel vergoed. Het remgeld valt onder huisartskosten en kun je dus gewoon declareren bij je Nederlandse zorgverzekering.

Remgeld

Inderdaad, ik heb ook gewoon alles teruggekregen met terugwerkende kracht van 5 jaar.

Zilveren Kruis Ziezo selectief.

Geachte, van vorig jaar aangesloten bij deze zorgverzekering. Ik werk al 25 jaar in Nederland en woon in België, mijn vrouw werkt in België. Helaas moeten we deze Nederlandse zorgverzekering betalen.Ik hoop dat dit toch ooit eens zal veranderen?.Ik betaal in 1 keer en heb dan nog 3% korting dus voor 2018, 872,42€. Maar toch weer 35€ op jaarbasis omhoog tov. 2017. Wat kunnen we er aan doen?.

DigiD

Je kunt inmiddels wel een DigiD aanvragen in de gemeente Maastricht als je de nederlandse identiteit hebt en een BSN nummer.

DigID

Beste,
 
Als je de Belgische identiteit hebt, kan je nog steeds geen digID aanvragen. Het artikel gaat over Belgische grensarbeiders in Nederland.
 
Mvg,
Valerie

Remgeld terug vragen!

Beste, klopt het dat de ziekenverzekering bij het terug vragen van het remgeld de eigen risico hiervan in mindering wordt gebracht? Zo ja hoe zit het dan met de hoogte van het eigen risico wat betreft de afgelopen 5 jaar daar de kosten elk jaar om hoog zijn gegaan?

Remgeld staat los van eigen risico

Beste, als grensarbeider bent u in Nederland sociaal verzekerd. De huisarts valt onder de eerstelijnszorg. Hierop is geen eigen risico van toepassing en iedere zorgverzekeraar moet dit vergoeden. Hopelijk weet je hiermee voldoende? Mvg, Valerie.

Digid

Hoezo geen DigiD als nederbelg? Do kan je gewoon aanvragen, hoor!
Ok Tis wat lastiger en wat typisch Nederlandse administratieve rompslomp maar dan heb je gewoon je DigiD!

Belg

Beste, als belg (geen Nederlandse nationaliteit) kan je geen digID aanvragen.

collectieve zorgverzekeing

ik betaal 106,95 euro per maand bij cz via de collectieve verzekering van het werk. ik gebruik al die dertig jaar dat ik in Nederland werk nooit iets van medische zorg.Ik voel veel voor zilveren kruis.Moet ik mijn werkgever dan ook op de hoogte stellen ?Heeft dit gevolgen voor mijn CM verzekering ?

Re: collectieve zorgverzekering

Vanaf 12 november worden de nieuwe premies bekend voor het nieuwe jaar en kunt u zelf de verschillen per aanbieder bekijken. Erna kunt u deze eenvoudig via onze website online afsluiten.

Dit is pure diefstal

Diefstal noem ik het, je mag elke maand je premie netjes betalen, maar gebruik maken ervan ho maar.
Even een rekensommetje, 80€ per maand, dates 960 € per jaar. Op 10 jaar is dat 9600€ , vandaar dat de hoge heertjes die de zorgverzekeraars vertegenwoordigen hallucinante hoge lonen aan zichzelf toe bedelen.
Waarvoor dank!!!

zilveren kruis

nee hoor net zilveren kruis aan de telefoon gehad en deze wordt ook 95 euro..
wij werken met 2 in nederland en kost ons dan ook een 2300 euro per jaar ..

weggegooid geld .. ik vind dat deze boevenstreken eens bij het europees hof aangekaart moeten worden

grrrrr

Re: zilveren kruis

De premies van Zilveren Kruis zijn gisteren bekend gemaakt. Via Ziezo (budgetvariant) en een maximaal eigen risico van €885,- bedraagt de laagste premie €83,25. Via onze zorgpremievergelijker kunt u eenvoudig de diverse premies vergelijken en online afsluiten. 

Zorgverzekering voor grensarbeiders (Belgie wonen , NL werken)

Beste, ik lees "Het betreft zo'n 40.000 personen die minimaal 1 keer per week voor werk reizen tussen België en Nederland".
Zelf werk ik voor een Nederlandse firma maar werk gewoon van thuis uit (Belgie) en reis ook nooit naar Nederland. Moet ik dan ook in Nederland verzekerd zijn? Zoja kan dit ook teruggevorderd worden via de Belgische belastingen? Bedankt voor een antwoordje.

Zorgverzekering voor grensarbeiders (Belgie wonen , NL werken)

Het gaat er om waar je belastingen betaald, niet hoe vaak je heen en weer reist.
Het kan niet teruggevorderd worden in België

zorgverzekering

Ik ben een Belg, nog werkend in Belgie maar woon in NL, is het nodig dat ik een zorgverzekering neem, want ik geniet eigenlijk nog vd Belgische sociale zekerheid omdat ik nog in Belgie werk.

premie ziveren kruis ziezo

Hoe kan het dat in de lijst zilveren kruis ziezo wordt aangeboden voor € 79.95 en ga je naar de site dan wordt de prijs € 83.95

Re: premie ziveren kruis ziezo

De laagste zorgpremie wordt door Ziezo aangeboden bij de Selectief-polis. U heeft waarschijnlijk de Basis-polis geselecteerd bij het maximale eigen risico. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

Eigen risico

Beste Valerie, geld dak ook voor mij.Ik woon in Duitsland en werk in Nederland.Ik ben verzekerd bij VGZ ( euro 385 eigen risico ) en aangemeld bij AOK via een formulier A 106.Verandert iets bij mij als ik eigen risico neem van 850 euro's! Hou ik zelfde voorwaarden!M.v.g.Branko.

Hospitalisatieverzekering

Beste,
Ik ben een leek op het gebied van heel het verzekeringsgebeuren in Nederland. Wat ik me afvraag : moet mijn man - werkende in NL maar wonende in NL - dan eigenlijk ook nog een hospitalisatieverzekering afsluiten in België of is dit niet nodig ? Ik vind het eigenlijk echt niet normaal dat je als grensarbeider in beide landen verzekert ! Toen mijn man een arbeidsongeval had, was het een over en weer gedoe aan papieren om uiteindelijk nergens tussenkomst te krijgen. Dus ik blijf me afvragen of het wel nodig is om ook nog eens een Belgische hospitalisatieverzekering af te sluiten ?

Re: hospitalisatieverzekering

Wanneer u zowel in Nederland werkt en woont is een zorgverzekering in Nederland afdoende. U kunt dan wel van de zorg in Nederland gebruik te maken en niet in België.

Remgeld

Wij zijn al jaren zowel cz als cm verzekerd. Heb nog nooit remgeld teruggevraagd, omdat ik inderdaad ook dacht dat dit onder het eigen risico viel. Zijn ze verplicht met terugwerkende kracht, 5 jaar terug te betalen ? ... is een lijst van cm met de doktersbezoeken en de niet terugbetaalde remgelden voldoende... dank jullie voor de fijne info.

U kunt op de site van CM de

U kunt op de site van CM de afschriften uitprinten. Ik heb op deze papieren de bedragen van remgeld gemarkeerd en deze papieren opgestuurd naar Zilveren Kruis. ZO heb ik het geld terug gekregen (inderdaad met terugwerkende kracht van 5j).

Digid vanuit België

Jullie geven aan dat je bij Zilveren Kruis geen gebruik kunt maken van je ziektekostenverzekering wanneer je in België woont omdat je dan geen DigiD aan kunt vragen. Ik denk dat jullie er bij moeten vermelden dat wanneer je al een DigiD hebt dit gewoon wel kan.

Zorgverzekering

Ik woon in België en ga in maart 2019 in Nederland werken wat als je geen verzekering afsluit?

Man werkt in Nederland, gezin woont in België (vrouw zonder werk

Hallo, Wij komen er niet zo goed uit hoe ik me als vrouw + kinderen zal moeten verzekeren. Wij gaan in België wonen, terwijl mijn man in Nederland blijft werken. Hij moet dus zijn Nl zorgverzekering aanhouden. We hebben gehoord dat ik mij + de kids in België zal moeten verzekeren, echter moet ik dan een gerechtigde zijn. En dit ben ik niet als ik niet werk, toch? Of wel als ik een Belgisch registratienummer heb gekregen?
Heel graag wat meer duidelijkheid, waarvoor alvast dank!

Terugbetaling Remgeld

Ik ben recent bij dit artikel uitgekomen. Aangezien mijn vriendin van december 2015 t.e.m. november 2017 in NL verzekerd was, hebben we voor deze periode de declaraties ingediend bij cz. Zij melden ons dat de terugwerkende kracht over een periode van 36 maanden (3 jaar) gaat, we lopen dus ruim een half jaar mis. Is deze periode afhankelijk van de verzekeraar, of is dit wettelijk geregeld?

MVG, Dirk

Declaraties

Beste Dirk, u kunt deze vraag voorleggen aan de Nederlandse Zorgautoriteit, Newtonlaan 1-41, 3584 BX te Utrecht. Geef als argument, dat het CAK met terugwerkende kracht premies kan innen vanaf 01-01-2006 en dat u genoegen zou moeten nemen met 36 maanden.

Niet betalen

Beste,
Ik ga binnenkort in Nederland werken maar woon in België.
Wat gebeurt er juist als ik het vertik een Nederlandse zogverzekering af te sluiten?

Niet betalen

Beste Eugidius, als je niet betaalt, komt de deurwaarder van de Nederlandse Belastingdienst deze persoonlijk bij u incasseren. Dit tegen het duurste tarief en dan is er achteraf ook geen keuze meer mogelijk voor extra korting met een hoger eigen risico, wat bijna alle NederBelgen en Grensarbeiders kiezen.

Zorgverzekering grensarbeiders

Het is zuur geld, klopt. Vergeten jullie als Belgen even niet dat in België op je loon 13,07% aan sociale zekerheid ingetrokken wordt? Reken dit maar eens uit. Op een loon van 2200€ bijvoorbeeld betaal je maandelijks ook bijna 287€ bijdrage aan de sociale zekerheid in België. Dit heb je in Nederland dan weer niet.

Nederlandse zorgverzekering met terugwerkende kracht?

Beste,
ik ben sinds juli 2015 in Nederland werkzaam en nog woonachtig in Belgie. Ik ben bij OZF (voorgestelde zorgverzekering door mijn werk) verzekerd sinds eind november 2018. Door onwetendheid heb ik dus een gat van bijna 3,5 jaar van niet in Nederland verzekerd te zijn. Kan dit bij 1 of ander ziektefonds in Nederland met terugwerkende kracht rechtgetrokken worden of is dit totaal omwille van wettelijke redenen niet mogelijk? Dank voor uw antwoord alvast.

Mvg,
Sonja Agten

geld terug te vragen

Beste, ik heb jullie info aan Anderzorg gemaild en ze hebben als volgt gereageerd:
Het is begrijpelijk dat u navraag doet hierover.
Remgeld/ eigen risico
Het is inderdaad zo dat in België remgeld wordt gevraagd voor huisartsenzorg en in dat in Nederland hier geen eigen risico over wordt gerekend. Remgeld en eigen risico komen in feite op hetzelfde neer. Het dient beide om de zorgkosten te 'remmen'. In Nederland wordt alleen over huisartsenzorg geen eigen risico gerekend, over alle overige zorg uit de basisverzekering wordt dit wel gerekend. (Specialistische zorg, mri scans etc.).
Terugvorderen remgeld
Spijtig genoeg is het niet zo dat u het in België betaalde remgeld bij ons terug kunt vorderen. Het is aan u om te bepalen waar u zorg afneemt en met welke voorwaarden u te maken krijgt. Wellicht is het mogelijk de remgelden terug te vorderen via uw belastingaangifte.

Mijn vraag aan jullie: op welke feiten is jullie BLOG informatie gebaseerd?Want volgens Anderzorg is het niet zo!

Re: geld terug te vragen

Beste Marta, via de belastingspecialist Peter Van Limpt proberen we hierover een uitspraak te krijgen van de Nederlandse Zorgautoriteit. Zodra we hier antwoord op hebben, zullen we dit op deze blog delen. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

Anderzorg

Ik hou updates hier in de gaten, want Anderzorg heeft ook mijn declaratie van remgeld afgewezen.

Toeslag voor Belg?

Dag Valerie, bedankt voor dit artikel! Fijn om te lezen dat ik hier niet als enige mee worstel. Ik was bij Just beland omdat je daar kan declareren zonder digiD, kost in principe 87.95 euro (hoogste eigen risico). Toen ik aanduidde dat ik Belg ben, werd dat basisbedrag opeens 95.7 euro! Enig idee of dit over zo is, en of dit wel mag? Bedankt!

Re: Toeslag voor Belg?

Beste Tatjana, per zorgverzekeraar staat de zorgpremie bij de verschillende eigen risico's vast. Van een toeslag is mij niets bekend. Als dit wel het geval is, hoor ik dit graag van u. Dan zoeken we dit verder uit. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

Nederlander in België

Beste,

ik ben Nederlandse, werkend in Nederland, en binnenkort verhuis ik naar België. Zoals ik begreep is dan enkel een Nederlandse verzekering voldoende, en zou ik daarmee ook kosten van zorg in België kunnen declareren. Heeft het dan nog voordelen om me in België te verzekeren, en de Nederlandse verzekerings kosten zo laag mogelijk te houden? Dus wat is beter/goedkoper; enkel Nederlandse verzekering (met goede dekking en relatief hoge maandlasten) of Belgische én Nederlandse verzekering (met die laatste zo goedkoop mogelijk en dus lage dekking en hoog eigen risico)?

Vriendelijke groet, Jindra

Remgeld Belgie

Ik heb geprobeerd het remgeld van Belgie in Nederland terug te krijgen maar dat gaat inderdaad niet lukken. Remgelden bestaan niet in Nederland. Wat in Nederland niet bestaat vergoeden ze niet in het buitenland. Dat kreeg ik te horen. Ze vertellen dat remgelden kosten zijn die buiten de behandeling vallen.
Ik blijf het toch vreemd vinden...

Illegale verplichte zorgverzekering

Reeds in 2 rechtszaken in Nederland is de verplichte zorgverzekering illegaal gesteld . Er is namelijk geen vrijwillig contract door mij afgesloten voor de diensten van een dividenduitkerend verzekering .

Vraag me dus af als je naar België verhuist en in Nederland blijft werken en gewoon je verzekering oprecht en verwijst naar de rechtszaak van de heer Jordy zwarts wat ze er aan kunnen doen als je niet meer betaald ?

zorgverzekering

Is een zorgverzekering voor inwonende kinderen(18+) van een grensarbeider die in België wonen, verplicht in Nederland?

Nee is zeker niet verplicht

Nee is zeker niet verplicht en kan zelfs niet ze moeten in Belgie een zorgkostenverzekering afsluiten. Wel heb je kans als ze niet werken in Belgie dat je in Nederland een percentage moet betalen maar is bij ons al zolang geleden dat ik niet meer weet wie dat int, maar toen ik zelf in Belgie ging werken waren de kids ten laste van mij en verviel dat percentage bij mijn man die zelfstandige in Nederland was en ook
als grensarbeider werd gezien.

Telkens beëindiging bij Anderzorg

Onze zoon werkt met contracten in Nederland zijn vorige contract loopt tot 26 oktober 2020
nu kreeg ik een mail ( ik doe zijn zorgverzekering omdat hij het niet meer zag zitten) dat zijn
zorgverzekering bij Anderzorg per 15 sept 2020 is beëindigd terwijl zijn contract in NL nog
tot 26 oktober 2020 loopt en ik vandaag zijn nieuwe contract tot 28 maart 2021 doorgestuurd
heb. Nu weet ik dus niet of hij nog wel of niet verzekerd is in Nederland, de verzekering word
telkens beëindigd terwijl hij netjes dat overdreven bedrag betaald. Snap waarom hij er moe van werd om telkens opnieuw aan te vragen en hij daardoor ruim een jaar geen verzekering in NL had, dus daarom dat ik het regel maar ja word erop deze manier ook moe van. En wil je
een klacht indienen kost het ook weer geld. Is er een zorgverzekering die niet telkens beëindigd word tot jezelf laat weten dat hij beëindigd moet worden? Anderzorg kan er toch ook vanuit gaan dat je die premie niet voor de lol blijft doorbetalen als je niet meer in Nederland werkt!