Klantenbeoordeling 9.7/10

Zorgverzekering voor je gezin kiezen | lees deze tips

Een zorgverzekering voor je gezin kiezen? Lees eerst deze tips, o.a. over aanvullende dekking en het gezinspakket. Vergelijk en betaal niet teveel.

Een zorgverzekering voor het hele gezin

Dé zorgverzekering voor het hele gezin bestaat niet. Iedereen heeft namelijk andere zorgwensen, ook binnen het gezin.

Met een passende zorgverzekering voor ieder gezinslid zijn de belangrijkste zorgkosten gedekt en betaal je niet teveel. Dit vergt even wat uitzoekwerk. Met deze tips kies je de juiste zorgverzekering voor het gezin.

Vergelijk alle zorgverzekeringen voor 2019 >

Een zorgverzekering kiezen als partners

 • Iedereen die ouder dan 18 jaar is moet een eigen zorgverzekering afsluiten. Partners kunnen natuurlijk kiezen voor dezelfde zorgpolis. Een voordeel is dat dit de administratie wat makkelijker maakt. Alhoewel, beide zorgverzekeringen moeten toch apart worden aangevraagd.
   
 • Wanneer 1 van de partners aangesloten is bij een collectiviteit, bijvoorbeeld via het werk, dan kan de andere partner daar meestal ook gebruik van maken. Via collectieve zorgverzekering krijg je korting op de zorgpremie. Dit wil overigens niet zeggen dat je daarmee altijd goedkoper uit bent.

Vergelijk altijd je collectieve premie met alle zorgpremies voor 2019.

 • Hebben jij en je partner andere zorgwensen, dan is het niet verstandig om dezelfde zorgverzekering af te sluiten. De kans is dan groot dat iemand teveel zorgpremie betaalt of dat of de benodigde zorg voor 1 van de partners niet gedekt is.

Kies voor een passende zorgverzekering door het eigen risico en de dekking aan te passen op je zorgwensen. Bekijk hier de top 3 zorgverzekering per dekking.

Zorgverzekering voor je kind kiezen

 • Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op de zorgpolis van 1 van de ouders. Het is slim om daarbij voor de ouder met de meeste uitgebreide zorgverzekering te kiezen. De gekozen basisverzekering en aanvullende dekkingen gelden namelijk ook voor je kind. Zonder dat je hiervoor extra moet betalen!
   
 • De meeste zorg voor kinderen is meeverzekerd in de basisverzekering, waaronder de tandarts. Heeft je kind specifieke zorg nodig, dan kun je overwegen om de polis van 1 van de ouders hierop aan te passen. Controleer bijvoorbeeld of de zorgaanbieder van je voorkeur is aangesloten en of een bepaald medicijn wordt vergoed.

Aanvullende verzekering voor je kind kiezen

 • Voor zorg dat niet binnen de basisverzekering valt, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. De meest gekozen aanvullende dekkingen zijn orthodontie, bril of lenzen en fysiotherapie.
   
 • Daarbij moet je voor jezelf nagaan of het loon om een aantal tientjes per maand extra te betalen voor een aanvullende verzekering? Het alternatief is de extra zorgpremie sparen en daarmee de benodigde zorg betalen. De tarieven van de othodontist, opticien en fysio kun je tegenwoordig eenvoudig online vinden.

Een aanvullend gezinspakket kiezen

Een aantal zorgverzekeraars biedt een aanvullend gezinspakket. Dit zijn CZ, VGZ, Zorg en Zekerheid  Daarin zit standaard een vergoeding voor bril of lenzen en orthodontie. Daarnaast krijg je, afhankelijk van het gekozen gezinspakket, een vergoeding voor specifieke zorg of preventie, zoals:


 • Fysiotherapie
 • EHBO-cursus
 • Beweegprogramma’s bij overgewicht
 • Sport- of zwemles
 • Kraamzorg
 • Cursussen rondom bevalling en zwangerschap
 • Alternatieve geneeswijzen

Het gezinspakket is overigens vooral een marketing-naam. Daarin worden een aantal aanvullende verzekeringen gebundeld die ouders vaak gebruiken. Deze kun je echter ook (los) afsluiten bij andere zorgverzekeraars en mogelijk ook goedkoper.

Net als bij andere aanvullende polissen, geldt ook bij het gezinspakket: ga voor jezelf na of de extra tientjes per maand lonen.

Vergelijk alle zorgverzekeringen voor 2019 >

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 18:00.
Bel direct